Република Српска

СРПСКА ВРАЋА ВОЈСКУ: Скупштини Српске достављена Декларација о уставним принципима

НАРОДНА скупштина задужује Владу Републике Српске да у координацији са председником, припреми текст Устава РС, којим ће се потврдити све надлежности РС, изузев оних које по највишем државном акту припадају Босни и Херцеговини. Новим Уставом, између осталог, Бањалука ће бити главни град, а Пале престоница РС.

То се наводи у Декларацији о уставним принципима, која је достављена Народној скупштини заједно са материјалима за посебну седницу посвећену враћању надлежности Српске, која ће највероватније, бити одржана крајем овог месеца.

У документу, на десет страна и кроз 20 чланова, истиче се и да су сви закони које је наметнуо високи представник – неуставни.

– Устав БиХ је јасан: “Парламентарна скупштина је одговорна за доношење закона, за спровођење одлука Председништва или извршење надлежности Парламентарне скупштине према овом Уставу”, па стога није ни имала надлежност да усваја законе које је наметао високи представник – наведено је у Декларацији.

Предлагачи декларације су председник РС, српски члан Председништва БиХ, председник Владе РС, те клубови посланика који чине владајућу већину.

Када је реч о областима одбране, пореза и правосуђу БиХ и пренесеним надлежностима са РС на ниво БиХ, у декларацији се наводи да “споразумима ентитета о одбрани, о порезу на додату вредност и Високом судском и тужилачком већу БиХ, те надлежности нису трајно пренесене на ниво БиХ, јер им нису претходиле измене и допуне Устава БиХ да би се створио уставни основ”.

– Није било ни накнадних уставних промена, па су и те надлежности неуставне и самим тим привремене – истиче се у документу.

У једној од тачака декларације пише и да “БиХ нема уставом дефинисано државноправно уређење и има врло ограничене и стриктно одређене надлежности, што је одређује као државу са међународно признатим границама са надлежностима у спољним односима, док скоро сав унутрашњи суверенитет припада ентитетима.”

Међу материјалима за посебну седницу су и четири информације о преносу надлежности у области одбране и безбедности, индиректног опорезивања и правосуђа, док је пета тачка Декларација о уставним принципима.

Након што је у петак на Колегијуму Народне скупштине РС усвојен предлог дневног реда, али не и тачан датум посебне седнице, из опозиције су поручили да владајући блок “разводњава” причу о враћању надлежности.

Председник НС РС Недељко Чубриловић изјавио да неће бити одлагања седница о враћању надлежности и да они који тврде супротно желе да политизују ситуацију.

ПОТЕЗИ САМО ПО УСТАВУ

У ДЕКЛАРАЦИЈИ се наводи и да Народна скупштина сматра да садашњу неусклађеност надлежности пренесених на ниво БиХ без промене и допуне Устава БиХ као Анекса 4. Дејтонског споразума, треба превазићи доследном применом Устава БиХ који недвосмислено прописује да ће се ентитети “у потпуности придржавати овог Устава БиХ”.

– То подразумева право Народне скупштине и Владе РС да обуставе примену било ког акта, мере или активности органа и институција на нивоу БиХ, а који немају основ у Уставу БиХ и нису изричито Уставом БиХ утврђени као надлежност органа на нивоу БиХ.

С. МИШЉЕНОВИЋ, Новости.рс

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!