Хроника

Српске избеглице протерују у обреновачку касарну да живе заједно са мигрантима

Десетине грађана окупило се у Устаничкој улици 224 у Београду како би спречила за данас заказано исељење избеглица, садашњих станара.

Комесаријат за избеглице најавио је претходно усељавање избегличких породица којима су станови додељени конкурсом, и исељење садашњих станара, такође избеглица.

Активисти Здружене акције Кров над главом навели су на својој Фејсбук страници да је заказано исељење избеглице са Косова Дејана Лазовића, спречено, и да се полиција и извршитељи ипак повлаче. Они су у Устаничкој били окупљени од јутрос, а пред зградом су била паркирана и три аутомобила полиције. Већина људи који би требало да буду исељени из овог простора су избеглице које су се уселиле, али без решења, а у њега би сада требало да се уселе избеглице које су то право добиле на конкурсу Комесаријата окончаном 2016. године.

Активиста Владимир Миленковић рекао је да се не могу жртвовати људи зарад прописа, а да свако има право на кров над главом.

“Сматрамо да нико не сме на улицу. Комесаријат је показао тиме да поштује прописе, али не да мари за ове људе. Нећемо због слова на папиру да заменаримо људе”, казао је он за Н1 и додао да је могуће наћи решења.

“Све је стало на обећањима, свима су дали неко обећање, које су после оповргавали. Осећам се исто као са Косова да бежим, направила се паника и ујдурма, кажу да нећемо имати времена ни ствари да изнесемо”, рекао је за Н1 Дејан Лазовић, чије исељење је данас спречено.

Одговарајући на питање о критеријумима у вези са правом на стан, Петар Анђић из Комесаријата за избеглице је изјавио за Н1 да су критеријуми угрожености јасно дефинисани Законом о избеглицама и Уредбом о стамбеном збрињавању избеглица.

“Јавни позив, којим је обухваћено и ове стамбене јединице у Устаничкој улици, окончан је 2016. У склопу тог јавног позива било је жалбених поступака и управних спорова. Ми смо и лицима која бесправно бораве омогућили да равноправно учествују на јавном позиву, неке породице су се пријавиле, неке нису”, објашњава он.

Анђић наглашава да су предметни станови намењени искључиво избеглицама из бивших република СФРЈ, али не и инетерно расељним лицима са Косова и Метохија.

“А известан број оних који треба да се иселе су управо интерно расељена лица са Косова и Метохије. Ми смо и прошли пут обећали да се неће примењивати сила, али се мора водити рачуна и о избеглицама које на законит начин желе да остваре право на стамбену јединицу”, каже он.

Анђић додаје да су особе које треба да се иселе одбијале могућност да буду смештене у делу касарне у Обреновцу, где су смештени мигранти и где, како каже, бораве и породице појединих официра Војске Србије.

Аутор: Н1

фото: Еспресо.рс

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Један коментар

  1. Krajnje je vreme da na čelo države stane, srpska, nacionalno orjentisana vlast koja će služiti starosedeocima, bez
    obzira na etničku pripadnost. Migranti i lica iz readmisije su nasilno ubačena lica u Srbiju od strane EU i domaćih izdajnika, i nikad se neće asimilovati sa većinskim stanovništvom, pa ih shodno tome treba izbaciti i proterati u zemlje etničkog porekla. U suprotnom, i slede nam međunacionalni i verski sukobi. A mi Srbi smo i ovako desetkovani. Reagujmo na vreme. Korov se čupa odmah i ceo.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!