Српске НВО: Стране паре су још драже

0
(0)

ДРЖАВА ће у овој години издвојити најмање 875.337.000 динара за финансирање пројеката с којима за донације из државне касе конкуришу невладине организације и удружења грађана. Ово показују до сада прикупљени подаци владине Канцеларије за сарадњу са цивилним друштвом.

Бројке, међутим, нису коначне, јер Министарство културе и информисања јесте објавило агенду конкурса, али не и комплетне износе које је спремно да издвоји. Такође, неки државни ресори нагласили су да финансирају сваки пројекат са по милион или два динара, али пошто конкурси још нису расписани, не зна се ни колико ће НВО добити новац. Могуће је и да ће до краја године још нека министарства расписати конкурсе.

Највише новца засад издвојили су Министарство рада и социјалне политике – више од 330 милиона, и Министарство омладине и спорта – око 277 милиона. За државни новац, како сазнајемо, ипак неће аплицирати највеће и најпознатије невладине организације.

– Хелсиншки одбор неће конкурисати јер имамо претходна лоша искуства са том буџетском линијом, 481. Највећи део новца од државе добијају удружења која су под окриљем политичких странака – каже Сашка Станојловић из ове организације.

Зато Хелсиншки одбор конкурише за стране донације, а и те како би, сматрају, и држава и они имали интереса када би конкурисали и за домаће у области образовања, за мониторинг затвора и психијатријских установа. То, такође, сада финансирају инострани донатори.

Ни ”Јуком” ни ове, ни прошле године није конкурисао за паре из буџета.
ОБЈАВЉЕНИ КОНКУРСИ У ВЕЋИНИ СЕКТОРА КОНКУРСЕ су до сада расписали: Координационо тело за Прешево, Бујановац и Медвеђу, Комесаријат за избеглице и миграције, Министарство здравља, канцеларије за људска и мањинска права, затим за сарадњу са црквама и верским заједницама, као и за европске интеграције, и министарства трговине и телекомуникација, рада, запошљавања и социјалне политике, културе и информисања, омладине и спорта, финансија и привреде, и Канцеларије за КиМ и за сарадњу са дијаспором и Србима у региону.

– Закључили смо да је боље да се пријавимо код страних независних фондација, а да домаће конкурсе оставимо за мање организације, којима је то једини начин да дођу до новца – објашњава Милан Антонијевић, директор ”Јукома”.

Фонд за хуманитарно право, такође, како тврде, никада није конкурисао за владине донације, јер, по речима Будимира Иванишевића, финансијског директора, желе да задрже позицију оштрог критичара власти, па онда није примерено да од ње узимају новац.

Са свим овим слаже се и Дубравка Велес, извршни директор Грађанских иницијатива. Они се, упркос томе, већ годинама јављају на позиве Министарства омладине и спорта, и задовољни су сарадњом. Ове године конкурисали су са пројектом ”Млади су закон”, а предвиђена средства су 1,9 милиона динара.

– Издвојене суме премале су да би се урадило нешто квалитетно, а трошкови конкурса су, због преобимне документације, огромни – каже Велес.

Лане је за НВО сектор из државног трезора предвиђено око два милиона евра, али још није сабрано колико је заиста и потрошено. За 2011. из будџета је издвојено око четири милиона евра. Невладине организације се жале да се из године у годину новац за њих смањује, а организација је све више.

Према подацима АПР, у Србији је регистровано око 19.000 удружења грађана и невладиних организација.

 

Новости

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Александар Б. Ђикић: Мигрантска политика „мало трудне девојке“

4.6 (31) Испада да је у ратом захваћеним подручјима све у реду, поштују се права …

Чак 10.000 миграната затражило да живи у Србији за само 2 месеца, НВО поручује морамо да их интегришемо…

3.4 (5) НВО сектор трља руке, хиљаде миграната имају намеру да остану у Србији што …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *