Српске владике по вољи Ватикана?

Српске владике по вољи Ватикана?

0
(0)

Избор владике Порфирија Перића за митрополита загребачко-љубљанског за неупућене је било велико изненађење овогодишњег заседања Светог архијерејског сабора Српске православне цркве. Јер, претпостављало се да ће из Шибеника у Загреб бити премештен епископ далматински Фотије Сладојевић, који је привремено управљао Митрополијом загребачко-љубљанском после смрти митрополита Јована Павловића.

За познаваоце прилика и односа у врху СПЦ овај потез је очекиван, као и избор патријарховог викара владике Андреја Ћилерџића за епископа Епархије СПЦ за Аустрију, Швајцарску и Италију. Јер, Перић, Сладојевић и Ћилерџић су духовна чеда угледног теолога и у међународним црквеним размерама утицајног владике-епископа бачког Иринеја Буловића, сиве еминенције у СПЦ.

– Владика Иринеј је као духовни отац изнедрио ову тројицу епископа. Они су распоређени на врло важне српске епархије не само са православног и светосавског, већ и с екуменског становишта. Отуда је занимљиво виђење појединих епископа да владика бачки и његови ученици територијално и екуменски држе два врло важна правца. Један је Нови Сад-Загреб-Љубљана-Беч-Берн, а други је Загреб-Шибеник-Рим. Такође, ако имамо у виду подељеност српских владика на традиционалисте-ревнитеље и модернисте-екуменисте и ако знамо да је на поменутим правцима, а изван граница Србије, доминантно западно хришћанство, те да источна и западна црква теже ка поновном уједињењу, није тешко закључити да ће бити израженији екуменски курс СПЦ – објашњавају теолози са Богословског факултета у Београду.

Владика Порфирије је изјавио да је и сам био изненађен избором за митрополита загребачко-љубљанског, пошто се већ налазио на челу Савета Републичке радио-дифузне агенције Србије (РРА), испред СПЦ је био задужен за постављења војних свештеника и сарадњу с Војском Србије, а у манастиру Ковиљ, код Новог Сада, водио је црквени центар за лечење наркомана. Такође, својевремено је духовно саветовао и исповедао Татјану Тадић у време док је њен муж Борис био председник Србије.

Нагомилао функције

Владика Перић је познат по гомилању црквених и грађанских функција, због чега је својевремено протестовао владика браничевски Игњатије. Бурне реакције изазвао је и када изабран у РРА, од подршке до критика у стилу „шта ће владика у телу које се бави медијима“. Замерано му је да се налази у сталном сукобу интереса, будући да истовремено има и високи чин у СПЦ која је значајан корисник емисионих дозвола РРА. Дозволе су добили Радио Златоусти (Епархија шумадијска), Радио Милешева (Епархија милешевска), Радио Источник (Епархија ваљевска)… У Србији СПЦ има 11 радио-станица.

Од Дечана до Загреба

Митрополит загребачко-љубљански Порфирије (Првослав Перић) рођен је у Бечеју 1961. Основну школу је завршио у Чуругу, гимназију у Новом Саду, а Богословски факултет у Београду. Пре тога се замонашио у манастиру Дечани (1985), код садашњег епископа бачког Иринеја. Годину дана касније тадашњи епископ рашко-призренски Павле и потоњи патријарх српски рукоположио је Перића у чин јерођакона. 

Похађао је постдипломске студије у Атини до 1990, када је отишао у манастир Ковиљ где је рукоположен у јеромонаха. Сабор СПЦ га је 1999. изабрао за викарног епископа јегарског при Епархији бачкој. Одбранио је докторску дисертацију на Богословском факултету Универзитета у Атини (2004).

 

Р. Лончар, Вести

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Зашто на Ушћу нема спомен обележја за преко 30.000 жртава усташа које су ту нашле вечни починак?!

Зашто на Ушћу нема спомен обележја за преко 30.000 жртава усташа које су ту нашле вечни починак?!

4.9 (15) Народ се спонтано окупљао, вадио лешеве из реке и сахрањивао их. Подземна истраживања …

КАРЛХАЈНЦ ДЕШНЕР: Злочини усташа су дјело Римске цркве!

КАРЛХАЈНЦ ДЕШНЕР: Злочини усташа су дјело Римске цркве!

5 (3) Пише: Милан Петровић Карлхајнц Дешнер (1924-2014) је, несумњиво, најистакнутији критичар и историчар западног …

3 Коментара

 1. A TO STO JE VATIKAN SKRIVAO PAVELICA NIKOM NISTA! E, SRBI NE BUDITE NAIVNI , KO DA VAS JE OBUZELA AMNEZIJA. DOK VI JEDNI DRUGIMA OCI VADITE PO ZELJI “ ZAPOVEDNIKA“ LIJEPE NJIHOVE SRBE NA VRBE, ODNOSNO SRBE NA SRBE, VAS PREDSTAVLJAJU KAO GENOCIDNE I DEGENERIKE, ONI NE PLJUJU NI SVOJE NAJGORE. ONI VELICAJU CAK I SVOJE RATNE ZLOCINCE, A NEKE OD NJIH POPUT ALOJZIJA STEPINCA PROGLASILI SU SVETITELJIMA! OVE MANTIJASE KOJI SU SLUGE TRULOG ZAPADA I PROMOTERI EKUMENIZMA PROTERATI IZ CRKVE. NEK OBJASNE ODAKLE SVESTENICIMA TOLIKA IMOVINA. VOZE SE U LUKSUZNIM AUTOMOBILIMA KOJE VREDE KAO NECIJA KUCA. IMAJU VILE, KUCE, BAZENE. SIROTINJU NE GLEDAJU: MANASTIRSKU IMOVINU SAKOM I KAPOM PRODAJU KRIMINALCIMA! DRZAVA TREBA DA STAVI CRKVU POD KONTROLU.OD NARODNIH MANASTIRA SU NAPRAVILI PRIVATNU SVOJINU ! ONI NIKOM NE PLACAJU POREZ: A STO ONDA NISU UNESRECENIMA OD POPLAVA, PRVENSTVENO DECI PONUDILI DA BORAVE U LUKSUZNIM KONACIMA MANASTIRSKIM KOJI UGLAVNOM ZVRJE PRAZNI, U KOJIMA BORAVI UGLAVNOM NJIHOVA RODBINA ILI KRIMINALCI POPUT LJUBISE BUHE CUMETA! U BOGA VERUJEM , ALI U OVE VATIKANSKE SLUGE I SLUGE TRULOG ZAPADA NIKAD.

  http://fakti.org/serbian-point/tuzba-protiv-vatikana-zbog-nasilnog-katolicenja-i-hrvacenja-srba

  Pogledajte video: Vladika Lavrentije sa svestenicima kod Rimskog Pape

  https://www.youtube.com/watch?v=l5B310f1N38

 2. A TO STO JE VATIKAN SKRIVAO PAVELICA NIKOM NISTA! E, SRBI NE BUDITE NAIVNI , KO DA VAS JE OBUZELA AMNEZIJA. DOK VI JEDNI DRUGIMA OCI VADITE PO ZELJI “ ZAPOVEDNIKA“ LIJEPE NJIHOVE SRBE NA VRBE, ODNOSNO SRBE NA SRBE, VAS PREDSTAVLJAJU KAO GENOCIDNE I DEGENERIKE, ONI NE PLJUJU NI SVOJE NAJGORE. ONI VELICAJU CAK I SVOJE RATNE ZLOCINCE, A NEKE OD NJIH POPUT ALOJZIJA STEPINCA PROGLASILI SU SVETITELJIMA! OVE MANTIJASE KOJI SU SLUGE TRULOG ZAPADA I PROMOTERI EKUMENIZMA PROTERATI IZ CRKVE. NEK OBJASNE ODAKLE SVESTENICIMA TOLIKA IMOVINA. VOZE SE U LUKSUZNIM AUTOMOBILIMA KOJE VREDE KAO NECIJA KUCA. IMAJU VILE, KUCE, BAZENE. SIROTINJU NE GLEDAJU: MANASTIRSKU IMOVINU SAKOM I KAPOM PRODAJU KRIMINALCIMA! DRZAVA TREBA DA STAVI CRKVU POD KONTROLU.OD NARODNIH MANASTIRA SU NAPRAVILI PRIVATNU SVOJINU ! ONI NIKOM NE PLACAJU POREZ: A STO ONDA NISU UNESRECENIMA OD POPLAVA, PRVENSTVENO DECI PONUDILI DA BORAVE U LUKSUZNIM KONACIMA MANASTIRSKIM KOJI UGLAVNOM ZVRJE PRAZNI, U KOJIMA BORAVI UGLAVNOM NJIHOVA RODBINA ILI KRIMINALCI POPUT LJUBISE BUHE CUMETA! U BOGA VERUJEM , ALI U OVE VATIKANSKE SLUGE I SLUGE TRULOG ZAPADA NIKA

  Pogledajte video: Vladika Lavrentije sa svestenicima kod Rimskog Pape

  https://www.youtube.com/watch?v=l5B310f1N38

Leave a Review

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend