fbpx

Српски војни специјалци на падобранској обуци у Русији

0
(0)

Припадници Специјалне бригаде Војске Србије бораве у Русији на обуци за употребу савремених падобрана типа „арбалет 2”, потврђено је „Политици” у Министарству одбране.

Ову обуку изводе припадници руских падобранских јединица, а са војним падобранцима из Србије обучавају се и припадници белоруских оружаних снага.

– У складу са Планом билатералне војне сарадње Министарства одбране Србије и Министарства одбране Руске Федерације припадници Специјалне бригаде Војске Србије налазе се на вишој падобранској обуци у Руској Федерацији. У оквиру ове обуке, наши падобранци ће скакати са падобранима типа крило „арбалет 2” и биће обучени за скок са специјалним падобраном на терене малих димензија са препрекама у околини, са висина од 1.200 до 4.000 метара – наводи се у одговорима Министарства одбране на питања „Политике”.
Припадници падобранских јединица Русије, Белорусије и Србије блиско сарађују, посебно кроз редовне трилатералне вежбе „Словенско братство”. Управо предстоји вежба „Словенско братство 2017”, која ће се одржати од 5. до 16. јуна у Белорусији, у близини града Бреста. Прошле године ова вежба је одржана у Србији, када је код Ковина извршен падобрански десант из руских авиона типа Ил-76.

Вежба „Словенско братство 2015” изведена је у Русији, код Новоросијска. Српско-руска вежба падобранских јединица „Срем 2014” изведена је на полигону у Никинцима. Током ових вежби посебну атракцију за посматраче представља десантирање руских лаких оклопних возила посебним теретним падобранима.
Министарство одбране Руске Федерације саопштило је да се обука српских и белоруских падобранаца спроводи у 309. центру за специјалну падобрански обуку. Како су навели, падобранци из Србије и Белорусије направиће по 20 скокова.

Припадници Војске Србије и Министарства одбране изводе заједничке обуке и вежбе са колегама из многих партнерских земаља, чији је циљ, како наводе у министарству, „повећање оперативних и функционалних способности Војске Србије”.

„Војска Србије сарађује са више од 60 држава. Војна сарадња остварује се са свим заинтересованим државама на основу усаглашених заједничких интереса, међусобног уважавања и поштовања политике војне неутралности. Међународна војна сарадња претежно је усмерена на стратешке партнере: Руску Федерацију, САД, НР Кину и земље Европске уније, као и државе региона”, истиче се у допису Министарства одбране „Политици”.

Министар Ђорђевић у Белорусији

Министар одбране Зоран Ђорђевић боравиће данас у службеној посети Републици Белорусији. Он ће се састати са министром одбране Белорусије генерал-потпуковником Андрејем Алексејевичем Равковим, са којим ће разговарати о унапређењу сарадње у области одбране, посебно у области војноекономске и војнотехничке сарадње, а потом ће присуствовати отварању и обићи поставку сајма наоружања и војне опреме „MILEX 2017”.

Планирано је да током боравка у Белорусији министар одбране Зоран Ђорђевић обиђе Храм свих светих жртава рата и преда капсулу са земљом из Меморијалног комплекса ослободиоцима Београда, са места где су сахрањени посмртни остаци Белоруса погинулих приликом ослобађања српске престонице 1944. године.

Аутор: Милан Галовић, Политика.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Николај Патрушев: Какву алтернативу Русија нуди свету?

5 (4) Духовно-моралне вредности друштва као основа суверенитета државе Пише: Николај Патрушев (секретар Савета безбедности …

Иницијатива руских посланика: Родитељима гарантовати право да одбију вакцинисање деце

5 (9) * У писму посебно нагласили: „Законом се мора прописати да се превентивне вакцинације, као и мере за рано …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *