Насловна / Србија / Српско село Мушутиште на КиМ: Старци бачени у бунаре, манастир порушен

Српско село Мушутиште на КиМ: Старци бачени у бунаре, манастир порушен

Биланс 16-годишње мисије „мировњака“ Уједињених нација у селу Мушутиште, десетак километара од Суве Реке на Косову и Метохији, гласи – на стотине спаљених и разиданих српских кућа, минирани темељи објеката и порушене цркве.

У Мушутишту, познатијем по цркви Пресвете Богородице саграђеној пре седам векова, до 1999. године у 200 домаћинстава живело је око 2.000 Срба. Данас су Срби непожељни, а њихове бивше комшије, услед насиља и потпуног безвлашћа, не дозвољавају им ни да приђу својим разиданим домовима.

Албанци траже сачињавање списка непожељних, односно оних Срба који су, наводно, окрвавили руке. Сви они чија имена буду стављена на списак могу само да сањају о повратку на своје огњиште.

Остаје им нада да ће попут насљедника Арсенија Чарнојевића из пепела подићи цркву Свете Богородице, и уз њу и осталих 11 у којима је до 1999. године служена литургија.

У црквеним књигама је записано да је Чарнојевић пред сеобу Срба издао налог: „У Мушутишту затрпати цркву Свете Богородице – када се вратимо отрпаћемо је“.

Света Богородица је за Србе васкрсла и служила им као скровиште и прихватилиште пред налетима Турака и Арбанаса, све док 1999. године на територију Призренске котлине нису ногом крочили немачки војници. Под њиховим заштитом, Албанци су до темеља порушили манастир Свете Тројице у засеоку Русеница. Остао је само звоник.

Порушили су и Свету Богородицу разносећи камене стене узидане у њене темеље. Минирали су и звоник, а од осталих цркава није остао ни камен на камену.

Срби из Мушутишта верују да ће проклетство стићи сваког оног ко подиже руку на српске светиње и затрпа темеље светиња које су вековима трајале, попут Призренске Богословије.

Упркос црној реалности, Срби не одустају од намере да добију одговор на питање – ко је издао налог, а ко починио најстрашнији злочин над старим и изнемоглим лицима овог краја.

У јуну 1999. године у Мушутишту је, бежећи пред злочинцима, остало двадесетак стараца и једно дете не старије од пет година. Седамнаест људи је киднаповано и до данас им се губи сваки траг. Верује се да су тела бачена у бунаре које су потом зликовци све до једног затрпали.

Гробље стараца, како кажу мештани, неко ће морати да откопа и да одговори зашто су сви бунари у Мушутишту затрпани и ко је дозволио да се сачини списак непожељних Срба.

 

Срна

Актуелно

“Срби“ са КиМ пешке у Београд – за Србију, Вучића и 50 хиљада динара!

Недавно је група Срба са Косова и Метохије кренула пут Београда – пешице. Код многих …

Немачка прво да нам исплати ратну одштету за I и II Светски рат па нека онда дође да нам сере где ће да нам буду границе!

Беч – Циљ предстојеће регионалне конференције у Берлину о Западном Балкану је да се „сахрани” план …

Један коментар

  1. Драгојла Дробњаковић

    Господ им платио,није наше да се светимо! Али иду дани када ће бити страшно за тај зликовачки накот…

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *