Насловна / Србија / Шта је говорио Оливер Ивановић за „Вести“: Разбојници прете по налогу Београда

Шта је говорио Оливер Ивановић за „Вести“: Разбојници прете по налогу Београда

„Атмосфера у којој је Косовска Митровица усадила страх код мојих суграђана толико да се просто плаше да разговарају на улици са мном или са људима из СДП-а. Брину се да их неко из тренутне власти не види, па да им криминалци закуцају на врата. „Пријатељски“ им се сугерише: „Није ти баш паметно да идеш у СДП, да се с њим виђаш“, а они, тако уплашени, не усуђују се ни у кафани да изговоре имена криминалаца. Уместо тога кажу „то је онај“ или показују руком на браду, јер су сви ти криминалци брадати и ћелави. Такав страх нисам видео ни 1999, а ни 2004. године, у критичним ситуацијама када је, објективно, постојао основ за страх, јер су грађани били незаштићени и бринули за опстанак породица“.

Сматрао је да нико не може људе као животиње да тера на једну или другу страну да раде оно што њихови надређени мисле да треба или оно што им је неко наложио:

Пирова победа

– Српска листа није била наш ривал. Наш ривал је била и читава Влада Србије, са свим својим потенцијалима. Кад то узмете у обзир, можда и нисмо лоше прошли.
Оно што мислим да ће бити резултат овога јесте да губе грађани, да губи град и мислим да у крајњем случају губи и Србија, али то више није наша брига. Нека се тим питањем бави онај који ће уживати у овим резултатима, али мислим да је то једноставно Пирова победа… Против велике организације, против толиког буџета који је сто пута већи од средстава које смо ми имали на располагању, просто је било тешко направити боље од овога. Једног дана Српска неће моћи да доводи аутобусе, да користи средства јавних предузећа и њихов потенцијал и то ће бити тренутак истине када ћемо видети колико вреди Српска листа – овако је Оливер прокоментарисао исход локалних избор на Косову.

– То су криминалци који подржавају Српску листу. За мене је апсолутно незамисливо да једна политичка опција, коју подржава Влада Србије и која има велику логистичку подршку, огромне буџете и јак утицај чињеницом да контролише платне спискове јавних установа и институција, има и овакву формацију која застрашује наше људе не би ли побољшала себи шансу за победу! Ту нешто вишеструко није у реду! То нису избори нити демократија, то је разбојништво – огорчен је Ивановић.
На питање зашто би криминалци подржавали неку од листа, одговорио је: „Њима лако управљају.“

– Посреди су заједнички интереси, што ме збуњује, јер Влада Србије би требало да зна да то није добро. Ако на терену постоје некакви локални договори, што претпостављам, неразумљиво ми је како су добили подршку власти у Београду? На тај начин се каља углед сваког Србина, па и Владе Србије. Свестан сам да људи у Влади морају да брину о свим општинама у Србији, па се може догодити да проблем Косовске Митровице не сагледавају правилно, али ово стање предуго траје, а битно је јер може имати велике политичке импликације. Грађани овог града су уложили много. Уложили су себе да би овај део града опстао, а сада то неко урушава због личних или партијских интереса – говорио је Оливер.

Мртве душе на списковима

Оливер Ивановић, који је гласао у Основној школи „Свети Сава“ у Косовској Митровици, указао је на неправилности у изборном процесу, а како је навео, на бирачким списковима се налазе преминула лица, међу којима и његови родитељи:
– У бирачки списак су уписани моји родитељи, а нема мог 25-годишњег сина – каже Ивановић за „Вести“.

Истакао је тада и следеће:

– Двоје наших кандидата из Митровице и један из Звечана добили су страшне претње. Четврти се из истих разлога повукао са листе када је она већ потврђена у Централној изборној комисији, што значи да имамо човека мање на листи у кампањи. Могу све да их разумем људски, јер је страх тешко контролисати, али њихов страх не сме да угрози право нормалних људи да се боре противу насиља и терора. Треба пружити отпор. Мора да се престане са насилним привођењем, са претњама да гласају за једну опцију, са насилним одвођењем на партијске скупове. Ако људи желе, треба да иду на митинг, ако не желе, не морају. Па, молим вас, људи од 50 година, здрави, прави, професионално остварени, сами су дошли да се прикључе у СДП, а онда кажу да су доведени у заблуду. Па и сеоски полицајац може да докаже да је ту било притисака – оцењивао је Ивановић.

Ј. Л. Петковић – Вести

фото: Н. Ђуровић

Актуелно

Још једна протестна шетња „1 од 5 милиона“ одржана је вечерас у Београду

Са Трга Републике, Светогорском улицом, учесници су стигли до РТС, где су упалили бакље, а …

Погледајте полупразан плато испред Храма Светог Саве (видео)

Режимски медији говоре о 120.000 присутних људи на контрамитингу у Беграду што је најобичнија лаж …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Simple Share Buttons