ШТА ТО КРИЈЕТЕ? Зашто је извештај комисије у вези атентата на Зорана Ђинћића проглашен тајном?

0
(0)

Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности Родољуб Шабић објавио је данас на свом званичном сајту да је потребно преиспитати одлуку Владе да информације из „Извештаја о уређењу, организовању и функционисању система обезбеђења председника Владе Републике Србије“ остану недоступне јавности.

Тај извештај сачинила је након атентата на премијера Зорана Ђинђића посебна Комисија, којим је председавао тадашњи потпредседник Владе Жарко Кораћ.

Повереник наводи да је још 2008. године морао одбацити жалбу, коју му је поднео новинар Б92, јер против Владе није могуће поднети жалбу Поверенику, али је истовремено указао на низ недоследности у вези са тајношћу документа.

Том приликом, Повереник је указао на чињенице да је судски поступак, „на чији би ток бар хипотетички објављивање информација могло бити од утицаја правоснажно окончан, као и на логичну претпоставку да статус поверљивости, утврђен у време атентата не мора бити оправдан и више година након тога“.

У међувремену, Уставни суд је по жалби тражиоца информација, одлуком потврдио ставове Повереника нагласивши да „то што је неки документ класификован као строго поверљив, није довољно да се одбије приступ јавности“.

Повереник наводи да је обавеза Владе да и без посебног захтева преиспита статус поверљивости, а у складу са чланом 22 закона о тајности података, који предвиђа преиспитивање једном у 10 година, чак и када се ради о највишем степену поверљивости.

„Повереник, као и пре 8 година, сматра очигледним да значај који информације из наведеног Извештаја имају за јавност, у потпуности оправдава и налаже потребу преиспитивања, односно укидања његове поверљивости“, наводи се на сајту Повереника.

Бета

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Сремска Митровица: Тартуфари се сукобили око територије, двојица убијена на лицу места (видео)

4.2 (5) ДО крвавог обрачуна у којој су убијене две особе у шуми у месту …

ВУЧИЋ СВЕ ПРИМА: Мигрант који је убио младића у Сарајеву се крио у Београду

5 (2) Припадници Министарства унутрашњих послова Републике Србије ухапсили су држављанина Марока С.Е.Д. (31), осумњиченог …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend