Стаматовић: Србима из дијаспоре обезбедити право да бирају, али и да могу да буду бирани у Србији

Стаматовић: Србима из дијаспоре обезбедити право да бирају, али и да могу да буду бирани у Србији

Питање пуне заштите права Срба у региону и дијаспори, олакшано добијање двојног држављанства, изборно право и активније учешће наших сународника у политичком и друштвеном животу матице Србије, мора да буде једна од најважнијих националних и државних стратегија, изјавио је данас председник Здраве Србије Милан Стаматовић.

Он је у писаној изјави истакао да је недопустиво да актуелна власт, пре свега, не поштује чињеницу да је српска дијаспора носилац економског развоја Србије и да вредност њених улагања, премашује износ директних страних инвестиција.

„Нашим сународницима се, не само декларативно, него и практично мора обезбедити и пасивно и активно бирачко право у матици, дакле и да бирају и да могу да буду бирани“, навео је Стаматовић.

Он је изнео податке из 2018. године, који показују да је српска дијаспора унела у Србију укупно шест милијарди евра, како путем банкарских дознака, тако и посредством потрошње и директних улагања у свој крај, док је, с друге стране, нето вредност страних директних инвестиција, те исте године, износила 3,8 милијарди евра, при чему,како је навео, не смеју да се забораве огромна издвајања државе Србије, односно субвенције које се дају страним компанијама за свако новоотворено радно место.

„Српска дијаспора је огроман неискоришћен потенцијал српског народа који је до сада би само предмет политичке манипулације и економских злоупотреба, а о каквој економској снази наше дијаспоре се ради, најбоље говори податак да је од 2010. до 2018. године, по основу уплата из иностранства у Србију стигло више од 25 милијарди евра“, истакао је Стаматовић.

Он је додао да је тема дијаспоре актуелна само у време изборне кампање, а да се нико у међувремену не запита да ли ти људи имају основна права у својој матичној земљи, попут права на држављанство, бирачког права, права на здравствену заштиту, високо школство и могућност економског деловања који им морају бити доступни, под истим условима, као и свим осталим српским држављанима који живе у Србији.

Бета

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

БИРОДИ: Споразумом о изборним условима легитимизовано урушавање изборног интегритета

БИРОДИ: Споразумом о изборним условима легитимизовано урушавање изборног интегритета

Биро за друштвена истраживања (БИРОДИ) оценио је данас да је споразумом о унапређењу изборних услова, …

НЕМАЧKИ ЕKСПЕРТ: После избора у Немачкој почињу непредвиђени процеси у ЕУ – СВЕ ЋЕ СЕ ПРОМЕНИТИ

НЕМАЧKИ ЕKСПЕРТ: После избора у Немачкој почињу непредвиђени процеси у ЕУ – СВЕ ЋЕ СЕ ПРОМЕНИТИ

Резултати парламентарних избора одржаних у Немачкој 26. септембра 2021. одразиће се на целокупно политичко окружење …

2 Коментара

  1. Како да не?!
    Ми ћемо значи људима који су напустили Србију и отишли куд који, а у коју се Србију већином неће вратити сем на недељу дана годишње, дати право гласа као и људима који сваки свој дан проводе трпећи српску стварност на својим леђима. То је као исто, једни и други имају иста “права”, јел? Е па неће бити, Стаматовићу. Јер ми који смо овде имамо већа права од оних који су одавде збрисали. Ми смо ти који овде плаћају порезе и доприносе а не они тамо негде у пм. Ми смо ти који неупоредиво боље знамо ситуацију и свакодневни живот у својој земљи. Неће нама неки поданик Аустрије, Америке, Аустралије, Шведске одређивати како ћемо ми у Србији живети!
    И нећеш нам ти, љубитељу и следбенику Вокера, злочинца, натурати своје потенцијалне бираче. Битанго и хоштаплеру!

  2. Каква дијаспора? Шта је то дијаспора? Зашто трчати за њима и вући их за рукав, а они о нама све најгоре? Какво право гласа какве функције у локалној самоуправи? Када су избори на било ком нивоу могу гласати само грађани који имају стални боравак и пребивалиште на територији Србије. Ми се овде носимо са тешкоћама и проблемима, а они дођу за “Божић или Ускрс” и готово. Одоше у “лепу њину” Какво двојно држављанство? не може се одједном седети на две столице. Они су девизни потенцијал који је неискоришћен??? Како то госп. Стаматовић мисли? Нека ми покаже једнога који је донео годишњу уштеђевину и поделио сиротињи, или донео у општину и ставио на рачун општине. Када је било 1991. и 1999. сви који су могли збрисали су преко границе, а сада се претварају да су велики патриоти. Они о нама говоре све најгоре како тамо тако и овде када дођу, а што се тиче дажбина према држави када треба да дају псују и кукају на сва уста, а тамо када плаћају дажбине питају треба ли још да плате? Мислим да је то госп. Стаматовић изјавио док је био под утицајем опојних дрога или је био у стању непотпуне освешћености од последица потреса мозга а ако није ни једно он је за душевну болницу.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *