Стање људских права у Србији забрињавајуће, ВБА и МО прекршили законе, медији немају довољно слободе

0
(0)

Београд — Омбудсман Саша Јанковић предао је Скупштини Србије извештај у коме је оцењено да је стање људских права у Србији током 2014. године било забрињавајуће.

„Стање владавине права и правне сигурности, поштовање принципа ‘добре управе’, организација и капацитет администрације, примена закона и поврх свега – економска ситуација, били су такви да нису обезбедили ниво поштовања права грађана потребан за достојан живот свих“, наводи омбудсман у годишњем извештају који је јуче предата парламенту.

Како се наводи, највећи број притужби грађана (44 одсто) односи се на неблаговремени рад администрације, немаран однос према послу, очигледно погрешну примену права и друге пропусте из домена „добре управе“.

Извештај садржи оцене и податке о поштовању права грађана, уочене недостатке у раду органа власти, предлоге за побољшање положаја грађана у односу на органе власти, као и податке о активностима и трошковима Заштитника грађана.

У току 2014. заштитник грађана је, поступајући по притужбама грађана или по сопственој инцијативи, у 833 предмета утврдио пропусте у раду органа управе који су доводили до повреде права грађана и упутио 799 препорука органима.

Омбудсман у уводном делу и општој оцени поштовања права грађана наводи да су трагичне поплаве у мају однеле животе више од 50 грађана и спасилаца, хиљаде грађана претрпели су оргромну материјалну штету, а солидарност грађана, активности држваних органа, посебно транспарентан рад Владине Канцеларије за помоћ и обнову попрлављених подручја, те помоћ из иностранства ублажили су последице.

Говорећи о рањивим групама, омбудсман у извештају пише да су посебно рањиви били екстремно сиромашни грађани, деца и млади, особе са инвалидитетом, припадници националних мањина међу којима су Роми најугроженији, особе лишене слободе, укључујући и пацијенте у психијатријским болницама и кориснике у установама социјалне заштите домског типа.

Такође, посебно рањиви били су оболели од теских болести, избегли и расељени, тражиоци азила и мигранти, жене, ЛГБТИ групе и појединци, организације и појединци заговрници људских права, организације и појединци који износе критичке ставове међу којима су и новинари.

Особе са ХИВ/АИДС су стигматизоване и дискриминисане, чак и међу здравственим раднцима, а Србији нема систематичног тестирања на ХИВ/АИДС, па ни међу децом и младима, наводи заштитник грађана.

Унапређења по појединим областима као што је здравство нису успела да промене општу оцену, али су вредна хвале, сматра омбудсман.

Механизми социјалне заштите и старања, како наводи омбудсман, нису успевали да обезбеде довољно помоћи за нарастајући број социјално угрожених, а већ неповољна, социјална заштита се изменама прописа додатно умањује.

Указао је на то да десетине хиљада грађана Србије и даље је онемогућено у потпуном остваривању Уставом гарантованих и законом уређених права на здравствену и пензијску заштиту, а надлежни држвани органи недовољно су ефикасни у сузбијању појаве да послодавци не извршавају законску обавезу уплате доприноса у здравствени и пензиони фонд.

Нека од права грађана, међутим, поред тешкоћа у практичном остваривању, додатно су сужена изменама прописа на штету економски најрањивијих грађана, често чак и на формално-правно споран начин, при чему су готово сви закони донети по хитној процедурии, указује омбудсман, наводећи законе којима су смањене пензије и уведен солидарни порез на плате у јавном сектору који је важио до 1. новембра 2014.

Када је реч о родној равноправности, у извештају се наводи да жене нису равноправне, мада се свест о значају родне равноправности и препознавање појавних облика родне дискриминације повећао.

Случај са трансродном особом, мајором коју је Министарство одбране пензионисало након промене пола најтежи је и најсликовитији вид кршења права на родни идентитет од стране држваног органа, оцењено је у извештају.

Када је реч о правима припадника националних мањина, омбудсман наводи да су у октобру 2014. успешно одржани други избори за националне савете националних мањина.

Упозорио је на опасност да у пракси може доћи до погоршања стања права мањина на информисање применом сета нових медијских закона, ако не буде било подстрека за медијске програме на мањинским језицима.

Надлежни државни органи пропустили су, наводи, да у потпуности заштите безбедност и имовину припадника албанске националне мањине после провокације на фудбалској утакмици Србија-Албанија.

У извештају је оцењено да није дошло до значајнијег унапређења положаја лица лишених слободе у полицијским станицама, притворским јединицама, заводима за извршење кривичних санкција, психијатријским болницама и установама социјалне заштите домског типа, прихватилишту за странце и центрима за азил.

Омбудсман у делу о правосуђу и правди пише и о разлозима четвромесечног штрајка адвоката који је блокирао правосуђе у Србији, и наводи да се у погледу поштовања независности судијске функције омбудсман „опрезно може говорити о благом напретку“.

Правда није задовољена за све жртве злоцина и кршења људских права у вези са оружаним сукобима током 90-тих година, а надлежни игноришу иницијативе из цивилног сектора да се правни оквир у том погледу унапреди, навео је омбудсман.

„ВБА и МО прекршили законе“

Београд — Одбијање ВБА и Министарства одбране да доставе податке везане за инцидент на Паради поноса први такав случај у седмогодишњој пракси омбудсмана.

То је у свом редовном годишњем извештају за 2014. годину навео заштитник грађана Саша Јанковић и додао да је тиме нарушено начело демократске цивилне контроле служби.

„Одбијањем ВБА и Министарства одбране да доставе тражене податке и у свему сарађују са овим органом у поступку контроле и остваривања његове превентивне функције нарушено је међународно признато начело демократске цивилне контроле служби безбедности и прекршени су закони о Заштитнику грађана, о Војсци Србије, о основама уређења служби безбедности, о ВБА и ВОА и о заштити узбуњивача“, пише у извештају.

У питању су документа у вези са инцидентом на Паради поноса прошле године, у којем су учествовали припадници Жандармерије, Војне полиције, брат премијера Србије и брат градоначелника Београда.

Јанковић је додао да су, услед одбијања ВБА да достави податке о том случају, контролни поступци по другим притужбама одложеним све док руководство Агенције не почне да извршава законом прописане обавезе у свим поступцима контроле, без селективности.

Он је, такође, подсето да је на дужности председавајућег Бироа за координацију служби безбедности током извештајне године (2014) остао државни функционер који је истовремено председник највеће и владајуће странке у држави (Александар Вучић).

„И у претходним извештајима указивано је на повећану опасност од (увек присутне) политизације у раду служби безбедности која због тога прети“, навео је заштитник.

Заштитник је додао да Министарство унутрашњих послова примерно сарађује са њим у утврђивању и отклањању пропуста на штету права грађана и у функцији Националног механизма за превенцију тортуре.

„У раду полиције било је појединачних случајева прекорачења овлашћења и злостављања грађана. Не спроводе се увек благовремени и темељни поступци унутрашње контроле и провере свих аргументованих навода о неправилностима о раду полицијских службеника“, навео је Јанковић у извештају.

„Безбедносно-информативна агенција (БИА) је у потпуности сарађивала са Заштитником грађана у поступцима контроле и превенције, у потпуности у складу са законом и на нивоу најбољих европских и светских пракси“, додао је Јанковић.

Досијеи тајних служби из тоталитарног периода нису отворени, подсетио је Јанковић и додао да је то нужно ради задовољења правде за оне који су били на мети активности служби због свог демократског опредељења.

„Недовољна слобода медија“

Београд — Медији у Србији нису слободни у мери примереној савременој европској држави и друштву, оценио је заштитник грађана Саша Јанковић у годишњем извештају.

Он је навео да је нормативни напредак начињен доношењем медијских закона, али је истакао и да је ниво медијских слобода непримерен за овде већ једном достигнути ниво.

У извештају омбудсмана се наводи и да је аутоцензура захватила медијски простор, док је критичко извештавање у 2014. години означавано као „нечасна противдржавна активност која кочи реформе“.

Како се наводи у извештају, поступци носилаца власти и околности на медијском тржишту погодују аутоцензури или тенденциозном, навијачком извештавању због чега трпи Уставом грантовано право грађана да буду истинито, потпуно и благовремено обавештавани о питањима од јавног значаја.

Цео извештај можете прочитати на сајту ombudsman.rs.

Наводи се такође да је аутоцензура захватила медијски простор јер они који пишу или објављују критичке текстове бивају са високих државних места проглашени за стране или тајкунске плаћенике, унутрашње непријатеље, домаће издајнике, „преплаћенике“, „опозицију“ и изложени су линчу у појединим медијима.

Јанковић наводи да листови или медији који објављују критичке мисли или чињеничне тврдње које противрече владајућој реторици страхују од повлачења оглашивача, чији је новац кључан за њихов опстанак.

Није неоубичајено, пише омбудсман, да највиши представници власти на питања која им се не свиђају одговарају личним дисквалификацијама и алузијама на наводне скривене мотиве новинара или медијских кућа.

Као пример Јанковић је навео конференцију за новинаре 8. октобра прошле године на којој је премијер Србије, уместо да одговори на, како се наводи, легитимна питања новинарке, изнео низ оптужби о њеној политичкој и интересној необјективности, али и листа за који ради.

Укидањем Утиска недеље на телевизији Б92, сматра заштитник грађана, битно је смањен медијски простор у коме могу да се чују заговници различитих опција и решења, али и преко потребни јавни друштвени дијалог о најважнијим питањима.

Новинари и редакције који износе сумње или чињенице везане за теме као што су помоћ грађанима на КиМ или рад спротских удружења са најдужом традицијом у којима се понекад провлаче и криминалне радње, могу рачунати на прикривене и отворене претње у чијем сузбијању, оцењује омбудсман, држава није показала ефикасност.

Додаје се да су у таквим ситуацијама новинари принуђени да бирају између сопствене безбедности и потпуног информисања јавности о темама од јавног значаја.

„Самоцензура је тада последица, а узрок – неефикасност џаве. Жртва је слобода медија и информисаност грађана“, закључио је Јанковић, уз оцену да је рад независне комисије за испитивање нерешених убистава новинара током 2014. дао прве опипљиве резултате, чија се тачност проверава пред судом.

У извештају се наводе и резултати истраживања Удружења новинара Србије који показују да се као највећи проблеми новинарске професије издвајају ниске зараде, непрофесионализам и неодговарајуће образовање новинара, затим самовоља власника и нерегулисани радни односи, па проблем недоступности информација.

Бета, Танјуг

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Бог се јави! Пливање за Часни крст широм Србије, Црне Горе и РС (видео, фото)

5 (3) Традиционално пливање за Часни крст поводом великог празника Богојављења одржава се широм Србије, …

КО СЕ КРСТОМ КРСТИ, ТАЈ КРСТОВДАН ПОСТИ: Обичаји везани за велики празник

5 (1) Српска православна црква и верници данас, 18. јануара, обележавају Крстовдан – дан строгог …

3 Коментара

  1. Imaju I vise nego sto bi trebali da imaju

  2. kako amerikanac da uči nekoga o pravima građana kad oni ubijaju svoje građane, koje su to budaleštine

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend