Старе дискете успориле суђење за убиство Ћурувије

0
(0)

Садржај 79 старих дискета, који би требало да буде један од кључних доказа против окривљених за убиство Славка Ћурувије, и даље је непознат судском већу Специјалног суда, које је саслушало два сведока у вези са начином прибављања дискета.

Наводно, на њима се налазе подаци са базних станица у околини београдске Светогорске улице, где је извршено убиство, који би могли да потврде да је постојала телефонска комуникација између окривљених у време убиства, али то за сада није извесно.

Како је нагласила судија Снежана Јовановић, судско веће још није стигло до садржаја трака, већ само до тога да ли су оне прибављене на законит начин. Одлуку о томе суд ће саопштити 12. јуна, за када је заказан наставак главног претреса.

Сведок Дејан Анђелковић из „Мобтела” потврдио је да се његов потпис налази на записнику о примопредаји дискета, али је навео да се не сећа ничега у вези са тим, јер су траке предате полицији пре 13 година.

Радник МУП-а Драган Кецман рекао је да је преузео дискете, али је додао да није извршио увид у њихов садржај: „То треба да ради стручно лице, а ја нисам стручњак.”

Бранилац окривљених Милана Радоњића и Ратка Ромића, адвокат Зора Добричанин Никодиновић више пута је поновила да Кецман није издао потврду о одузетим предметима онако како то налаже Законик о кривичном поступку.

Суд ће 12. јуна само саопштити одлуку о томе да ли дискете могу да буду коришћене као доказ, а онда ће заказати наставак поступка. Заступник Ћурувијине деце, адвокат Слободан Ружић, изјавио је да је то врло необична одлука првостепеног суда.

– Уобичајено је да суд или одмах донесе одлуку или да то остави за крај главног претреса, посебно због тога што се Апелациони суд изјаснио да је поступање полиције у вези са прибављањем ових доказа било законито – навео је Ружић.

Адвокат Зора Добричанин Никодиновић казала је да је допис о одузимању предмета, конкретно дискета из „Мобтела”, био потписан тек сутрадан по примопредаји. Одбрана тражи да се траке издвоје из доказног материјала.

Додатни проблем представља и модерна технологија, која не може да „отвори” старе „вербатим” дискете, али суд ће се тиме бавити тек ако буде донета одлука да се њихов садржај уврсти у доказе. Тада ће суд тражити од полиције техничку опрему која би можда омогућила да се види садржај.

Ове дискете се спомињу као кључни доказ којима треба да буде поткрепљена теза о присуству окривљених Ратка Ромића и Мирослава Курака на месту злочина у Светогорској улици 11. априла 1999. године, као и о њиховог комуникацији са окривљеним Миланом Радоњићем

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Син убијене малтешке новинарке: Моја мајка је истраживала Ђукановића

4.8 (6) Син Дафне Каруана Галиције, новинарке убијене пре скоро три године на Малти, Метју …

Грци и убиство Карађорђа

5 (1) Карађорђе је својевремено гајио подозрење према Грцима, којим су манипулисали Младен Миловановић и …

Један коментар

  1. neverovatno je koliko je artije, vremena i novca od besposlicara indijanskih potroseno oko jednog od mnogo ubienih i beznacajnih hohstaplera, u vreme vladarice nase, mire i muza joj sloba. svak iznosi svoju pricu, pa reko i ja da dodam. sta ako se gospodji trazlo, jer slobo radije ispijao ladan viski a ovaj nije hteo, vec radije prizivao zapadne zlocince da bombarduju Srbiju /a njima su takvi trebali/ i kod njih zaradjivao vise nego kod gazdarice. tu indijanka pobesni pa prikupi momke da ga roknu. nisam bas pri vremenu da razvijem ovu moju logicnu teoriju, al kud sve nek je i ovo zabelezeno.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend