ШТЕЛОВАЊЕ ЈАВНИХ ФИНАНСИЈА: Лажирани суфицит по леђима привредника

0
(0)

У приходе од ПДВ држава је урачунала и скоро 30 милијарди динара предвиђених за повраћај, па нема сумње да суфицит добрим делом плаћају привредници којима држава не враћа ПДВ на време

Александар Вучић стално говори о историјском успеху јавних финансија, мада је државна каса, по свему судећи, само фиктивно у плусу јер се касни с враћањем ПДВ привредницима, а други разлог је чињеница да нису потрошена средства за капиталне инвестиције, како је потврдио министар Душан Вујовић.

Вујовић је пре три дана рекао да је Србија потрошила седам милијарди динара мање него што су биле планиране инвестиције у првих пет месеци, али да то не значи да је направила уштеду, већ да је подбацила с планом. Међутим, Вујовић је „заборавио“ да објасни да је држава као своје приходе приказала и нешто што јој не припада, а то је ПДВ који је требало да врати привредницима.

Наиме, у фебруарском билтену који је издало Министарство финансија види се да је у приходе од ПДВ, који чине скоро половину укупних прихода, држава урачунала и скоро 30 милијарди динара предвиђених за повраћај, па нема сумње да су „историјски суфицит“ добрим делом платили привредници којима држава не враћа ПДВ на време.

 

фото: Схуттерстоцк

Прошле године, према неким проценама привредницима није враћено скоро милијарду евра, док је дуг за прва два месеца ове године око 250 милиона евра.

фото: Принтсцреен

С. Р., власник пекаре из Зајечара, каже да већ четири године не добија новац у законском року и пита се како држава очекује од привредника да измирују своје обавезе на време кад сама касни, практично, неограничено.

– У просеку, на повраћај новца чекам око 75 дана, а законски рок је 45. Увезао сам машине за 15 милиона динара, а држава ми је заробила три милиона, уместо да ми их врати – каже С. Р. за Курир и додаје да је очигледно да држава нема пара, јер свакоме ко се побуни Пореска управа пошаље финансијску полицију, што је свакако вид притиска на предузетнике како не би тражили сопствене паре.

На питање Курира зашто касни с повраћајем ПДВ, Пореска управа није одговорила ни после 13 дана, док Министарство финансија каже да тај проблем није у њиховој надлежности.

фото: Марина Лопичић

Александар Стевановић

ДРЖАВА ОТЕЖАВА ПОСЛОВАЊЕ

Александар Стевановић, економски аналитичар, каже да је неразумљиво зашто се држава која је увела закон како би обезбедила ликвидност привреде не придржава тог закона.

– Тај новац је потребан привредницима да би инвестирали, запошљавали, отварали нова радна места, а уместо тога, они се због кашњења у повраћају ПДВ задужују код банака, узимају скупе кредите, на које плаћају камате. Апсурдно је да држава, уместо да подстиче, отежава пословање привредницима – каже Стевановић.

Курир.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

„Фантомски Кризни штаб не постоји, кривична пријава против њих!“

5 (8) – Кризни штаб НЕ ПОСТОЈИ! Нека новинари питају „чланове“: покажите решење Владе о …

Зашто Kризни штаб данима лаже грађане о потенцијалним жариштима корона вируса?

5 (12) раљево, Врњачка Бања и Рашка су места која Kризни штаб за борбу против …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend