Стигло прегршт пријава због имовине и избора

Стигло прегршт пријава због имовине и избора

Уједињени региони Србије апсолутни су лидер у сакривању финансија потрошених у предизборној кампањи. По списку странака који је објавила Агенција за борбу против корупције, види се да УРС у чак 13 општина и градова не дозвољава увид у то шта су потрошили на убеђивање гласача.

Регионаши извештаје нису поднели, између осталог, у Београду, Зрењанину, Врању, Ваљеву, Лозници, Нишу, Краљеву… За Динкићевом странком, али чак за девет општина мање, каска Јединствена Србија Драгана Марковића Палме. Пријаве ће ускоро бити поднете против укупно 40 партија у 23 града.

Агенција за борбу против корупције је, осим против партија, пријаве поднела и против чак 40 народних посланика који су закаснили да поднесу списак имовине коју поседују. Иако су то у међувремену учинили, чекају их прекршајне казне. Седморо народних посланика уопште није пријавило имовину. У питању су: Петар Кунтић, Љиљана Лучић, Зоран Пралица, Бранко Ружић, Мирко Чикириз, Александар Чотрић и Жика Гојковић.

Посланици су имали шест месеци, од када је конституисана нова Скупштина, да доставе имовинске карте. Они који то нису учинили суочиће се с кривичним пријавама.

Иначе, по евиденцији Агенције, од укупно 136 општина у Србији, 12 није доставило податке о броју изборних листа, а у преостале 124 општине укупно их је регистровано 1.229. Од тога, Агенцији је достављено 619 извештаја о трошковима изборне кампање, није достављено 544 извештаја, док је 66 извештаја технички неисправно.

Државни функционери имају још један рок за пријаву имовине. Сви којима се током прошле године имовина увећала или смањила у износу већем од 4.000 евра имају рок до краја јануара да Агенцији доставе све промене, а против оних који то не учине биће поднете прекршајне пријаве.

Посланици су и у прошлим сазивима избегавали обавезе према Агенцији за борбу против корупције. Већина је до сада користила спорост правосудног система, али је ипак било и кажњених.

Тако је Предраг Бубало (ДШ) до сада платио највећу казну: 50.000 динара. Бивши министар културе Воја Брајовић је морао да плати 25.000 динара, а његов колега Небојша Брадић 30.000. Милутин Мркоњић, Жарко Обрадовић, Расим Љајић, Саша Драгин и још десетак функционера добили су прекршајне пријаве још почетком прошле године, али до сада нису правоснажно осуђени.    

 

Дневник

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Позивате Србе на изборе оних који су их пре неки дан стрељали у по бела дана?!

Позивате Србе на изборе оних који су их пре неки дан стрељали у по бела дана?!

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић позвао је Србе да изађу на предстојеће …

ВУЧИЋ опет ухваћен у лажи! Форензика доказала да су Колувијини телефони НЕТАКНУТИ

ВУЧИЋ опет ухваћен у лажи! Форензика доказала да су Колувијини телефони НЕТАКНУТИ

Хајка на двојицу инспектора београдске полиције Слободана Миленковића (Сентиног сина) и Душана Митића, који су …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *