Стиже 5000 људи из ЦЕЛЕ СРБИЈЕ: У недељу у Пироту велики протест против електрана на Старој планини

0
(0)

Велики народни збор против изградње мини-хидроелектрана на Старој планини, на коме се очекује, како кажу организатори, преко 5.000 људи из целе Србије, одржаће се у недељу 2. септембра од 17 сати на Тргу Ослобођења у Пироту.

Александар Панић из Иницијативе “Одбранимо реке Старе планине” очекује велики број људи из већих, али и мањих градова Србије, те ће овај протест бити најмасовнији до сада. Из Ниша су најављена 2 аутобуса, а свој допринос ће дати и активисти Удруженог покрета слободних станара.

Имамо организоване аутобусе из Београда, Ниша, Крагујевца, Новог сада, Полимља и још неких градова, одакле ће доћи људи са једним или два аутобуса. У Пироту је интересовање поприлично, а са стране очекујемо око 1.000 људи – каже Панић.

Претходних дана је појачана кампања на друштвеним мрежама, а организатори очекују да бројна планинарска и еколошка друштва подрже протест.

Велико је интересовање за решавање овог проблема и у Бабушници, Димитровграду, као и у Зајечарском округу, тако да из тих општина очекујемо велики број људи који ће доћи сопственим превозом – објашњава Панић.

Говорници ће, поред активиста за заштиту животне средине и организатора, бити и људи из струке.

Обратиће се директор организације за заштиту природе WWФ за читав Балкан Дени Бореј, професор Предраг Симоновић са Биолошког факултета, декан Шумарског факултета Ратко Ристић, као и еколошки активисти из целе Србије – закључује Панић.

У полицији су потврдили да је протест уредно пријављен.

Подсетимо, мештани села Темска и других села на Старој планини, већ 2 године воде борбу за очување својих река, а последњих дана је било је и оптужби на рачун једног од вођа протеста.

Активисти Иницијативе Одбранимо реке Старе планине, „ослободили“ су Рудињску реку, а после скоро 2 година, градоначелник Пирота је позвао борце за очување река Старе планине на састанак, који је по њиховим речима, био обичан циркус.

Александар Јовановић Ћута (на слици испод) је у гостовању у емисији „15 минута“ рекао да је градња мини-хидроелектрана на Старој планини злочин над природом и људима, док су грађани претходних дана сакупљали потписе за Унеско петицију. Министар екологије Горан Триван у недавној изјави за Инсајдер рекао је да се неће помирити са градњом хидроелектрана у заштићеним подручјима.

Мештани села Старе планине, али и звоначког краја месецима протестују против изградње малих хидроелектрана на заштићеним подручјима, а Александар Јовановић, који је један од најгласнијих бораца за очување природе у овом крају, одбио је да у име Савеза месних заједница прими захвалницу Министарства екологије, поводом дана заштите животне средине.

Савез месних заједница Старе планине се већ годину дана активно бори против градње малих хидроелектрана на Старој планини, а тек недавно је реаговао министар заштите животне средине Горан Триван, који је рекао да би градњи требало да се стане на пут, јер то нарушава нетакнуту природу. Ипак, суд је поништио одлуку министарства и „стао на страну“ приватног инвеститора који планира да гради мини-електране. Јовановић је свој проблем изнео и  Александру Вучићу приликом његове посете Пироту.

(извор: јужневести.цом)

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Протести у Букурешту против владе, карантина и у знак подршке Србима‼️! (видео)

4.8 (11) И Румунима је све јасно! Подршка Србима и њиховој борби против глобалистичке звери …

Адвокати одржали протест испред зграде Владе: Држава крши законе, на децу су послали коњицу и хамере

5 (11) Поништити фалсификоване изборе одржане 21. јуна; Адвокатска комора: Нисмо организатор скупа Адвокати су …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *