„Што би ме занимало тровање грађана Бора, то је њихова ствар!?“ (видео)

4.7
(16)

Председник Србије Александар Вучић поносно говори како доводи стране инвеститоре у Србији, како запошљава радну снагу (додуше јефтину), али заборавља притом да помене негативне стране и опасности које могу да проузрокују стране компаније, као што је „Зиђин Kопер“ у Бору. А и како је једном приликом рекао, што би га то занимало…

Опште је познато да је Бор био један од најзагађенијих градова у Србији због индустрије, с тим што је загађење енормно повећано у последњих годину и кусур дана, откако је кинеска компанија „Зиђин“ преузела РТБ Бор.

Према званичним мерењима за децембар 2019. године, концентрација Арсена у ваздуху износила је 4.771 нг/м3, Олово је достигло цифру од 6.032 мг/м3, док је количина сумпор-диоксида (СО2) измерена на мерном месту Брезоник, износила 5.128мг/м3.

– Ми смо 18. децембра на мерној станици Брезоник измерили 5.128 микрограма сумпор-диоксида по метру кубном ваздуха. Летос смо се згражавали на 2.000, нисмо могли да верујемо. Већ од 500 микрограма се рачуна као опасно по здравље и живот људи уопште. Најважнија ствар у свему томе јесте да је загађење појачано, да то нико не оповргава, чак ни градске власти. То такође каже и компанија „Зиђин Kопер“, с тим што они говоре да ће све бити решено, али без конкретних ствари. Помињу неку 2022. годину, а ми тражимо да то буде моментално решено и теоретски би то могло да се среди самим тим што би реаговале државне институције на тренутно кршење Закона о заштити животне средине, као и о заштити ваздуха – рекла је председница борског одбора Странке слободе и правде Ирена Живковић за наш портал.

Државне институције и министарство за заштиту животне средине, као и инспекција не придају превише пажње тим подацима, али то није ништа ново. Први човек Србије пре неколико година у једној емисији на РТС-у говорио је о кинеским инвестицијама, а једно питања је било зашто Kинези отварају своје индустријске погоне у Србији и осталим земљама.

Вучић је тада признао да кинеске компаније чувају своју животну средину и да због загађења одлазе у друге земље, а те приче о загађењу га, каже, не интересују.

– Kинези долазе зато што имају свој интерес. Зато што морају да погасе део железара и део челичана по Kини, због ваљда чистог ваздуха, у шта се ја недовољно разумем, а што би ме то и занимало, то је њихова ствар – рекао је својевремено Вучић.

Председника можда не интересује загађеност ваздуха у Србији који проузрокују стране компаније, али грађане Бора то и те како занима јер се ради о њиховом здрављу и здрављу њихове деце.

Можда ће председника занимати количина честица у ваздуху изнад Бора када оде и поразговара са грађанима који су констатно изложени канцерогеном ваздуху за који грађани кажу да је затрован од последица рада компаније „Зиђин“.

А можда и неће, јер вероватно постоје одређени интереси који су приоритет у односу на здравље грађана Србије.

Директно.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Трампу у коверти послат јак отров рицин, али није стигао до њега

5 (1) НН-пошиљалац послао је Доналду Трампу пакет са јаким отровом рицином. Пакет послат поштом …

Министарство здравља: Србија купује вакцину против короне од СЗО и фондације Била Гејтса

5 (8) Србија приводи крају преговоре са међународним програмом COVAX о приступу вакцини против вируса …

Један коментар

  1. STRPITE SE BORANI, BAR DOK NE CRKNETE

    Zbog čega ΛV da se jedi zbog potrovanih borana i boranki i to je, kaže, njihova stvar, a nije se zamislio kada je upropašćavao RTB Bor sa svojim klimoglavcem i dupeuvlakačem Spaskovskim. Uložili su više od milijardu evra i otpisali milijardu evra dugovanja. Nije ga bilo briga ni tada ni sada što , znao ili ne, nemilosrdno truje borane svim i svačim. Još nedostaje korona virus, pa da borani nestanu sa svoje zemlje. U zadnje vreme pominje se veličanstveno zagađenje Srbije, a posebno Beograd. Ovo je bilo i ranije, ali se nije pridavala važnost, možda zbog toga što se sada pojavila maćeha građana Srbije ΛV, koji se pre toga nije setio ili prisetio. Bor se trovao čitavog mandata ΛV, jer je bio zauzet problemima upropašćavanja RTB Bor, štiteći neumorno svog pulena Spaskovskog, koji je uništio Kombinata bakra, doveo ga do globalnog gubitaša, a cena bakra bila je no ikada veća (viša od 10.000 $/t, no ikada veća u istoriji bakra) i na kraju poklonjen je prijateljima iz Kine. Uložene investicije srpskim novcem više od pola milijarde dolara samo za izgradnju nove peć za topljenje, a ne nove topionice, kako tvrdi Spaskovski, a efekti su kao da ništa nije se radilo i gradilo. Međuvremenu Spaskovski se optužuje za krađu zlata, zlatnog mulja, malverzacionih ugovora kupovine sirovina i opreme, prodaje bakra i zlata, drugog nema. Koruptivnih ugovora i umešanost Bogićevića, Popovića i familije ΛV niko sada ne pominje, a pomenuće ih. Obećanja boranima je bilo da će uživati u čistom vazduhu boljeg kvaliteta od onog iz 1903. godine, po pirči Spaskovskog, ostala je priča, a istina ni blizu rečenoga. Sada se skromni borani i lepe boranke guše SO2 gasovima (SO2 5128 µg/nm3 u vazduhu, od zakonom dozvoljenih 125), arsenom (4771 ng/nm3,u vazduhu a dozvoljeni 6), olovom (6032 µg/nm3 u vazduhu, a dozvoljeni 1), kadmijumom i kompletnog Mendeljejevim sistemom elemenata. Na žalost, tek sada informativna sredstva objavljuju istinu o zagađenjima Bora, a pri tome se okrivljuje kineski vlasnik RTB Bor. Tu nema opravdanja, a nasleđe ipak ostaje. Ministar je živ predsedniče i živi su svi iz vlasti. O zagađenju vazduha i trovanje građana vlasti tek sada se setili, da su i ni ugroženi. Jeste vozila zagađuju, a više od toga zagađuju veliki dimnjaci TE i Toplana, dimnjaci na kućama, a o potpunosti sagorevanja i kvaliteta goriva, osim vlasnika, niko se drugi ne sekira. Oni koji se sekiraju pitanje je da li su u materiji goriva i sagorevanja i kontrola gasovitih produkata sagorevanja.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *