СТОП ДИСКРИМИНАЦИЈИ СРБА У БУЈАНОВЦУ: Све функције Албанцима, нема ћирилице, улицама имена терориста!

0
(0)

УТВРЂИВАЊЕ тачних података о броју становника и националној структури Бујановца први је захтев Срба те општине, незадовољних односом државе према њиховим проблемима. Најава доласка председника Албаније Бујара Нишанија у њихов град 3. марта буди зебњу да ће се положај српског народа додатно погоршати. Удружења која окупљају Србе захтевају зато што хитнији попис, ревизију бирачког списка и контролу пријаве боравка житеља ове општине. Једино тако је, како тврде, могуће утврдити тачан број становника Бујановца и осујетити планско повећавање броја стално настањених Албанаца.

Своје захтеве представници Срба из Бујановца недавно су упутили и Влади Србије, уз захтев да се што пре састану са премијером Александром Вучићем. Од првог човека извршне власти, како кажу, не траже привилегије већ само равноправност са Албанцима.

– Тражили смо састанак у жељи да председнику Владе пренесмо информације о положају српског народа на југу Србије – каже Александар Поповић из Завичајног клуба Бујановчана у Београду. – Међунационални односи у Бујановцу озбиљно су нарушени, а додатно их оптерећују све учесталије спекулације о размени територија са Приштином. Овај сценарио први пут је јавно поменуо Фатмир Хасани, сада народни посланик Партије за демократско деловање још 2003, а његова иницијатива до данас није званично одбачена.

Срби из Бујановца своје захтеве формулисали су у 10 тачака, а тичу се, између осталог, и неправедне расподеле функција у јавним предузећима, заустављање албанизације југа државе и исељавање српског становништва.

– Од владе тражимо да донесе програм за заустављање принудног исељавања неалбанског становништва из Бујановца – наводи Светислав Величковић из бујановачког Одбора за људска права. – Од укупно 12 руководећих функција у граду чак 11 заузимају Албанци. Ћирилица је протерана, као и српски језик у комуникацији са локалном самоуправом. Топоними су посебна прича, будући да је још 2014. донета одлука којом се са уличних табли протерују великани српске историје и замењују терористима ОВК.

Срби из Бујановца сматрају и да буџетска средства добијају готово само Албанци, који их ненаменски троше искључиво на штету српских насеља.

ПРЕБРОЈАВАЊЕ

СРБИ из Бујановца тврде да је на територији ове општине стално насељено упола мање албанског становништва него што се званично процењује. Формално се претпоставља да у Бујановцу живи 23.600, док активисти Покрета за Бујановац располажу подацима за свега 12.000 припадника ове националне мањине.

ПРЕДСЕДНИК АЛБАНИЈЕ

ПОЗИВ албанском председнику упутила је општина Бујановац, а долазак у Београд и сусрет са државним врхом Србије – није у плану посете. Како је казао председник Скупштине општине Бујановац Јонуз Муслију, Нишани ће се срести искључиво са албанским политичким лидерима Бујановца и Прешева.

Новости

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Вести из луднице : Мост на Палилули

4.8 (11) Рушење Савамале, изградња грандоманског споменика Стефану Немањи, реконструкција тек реконструсаног трга… Мало шта …

Борислав Новаковић: Нема компромиса са Вучићем нити повлачења у борби против његовог режима

5 (3) Потпредседник Народне странке Борислав Новаковић изјавио је данас да опозиција може бити успешна …

3 Коментара

  1. Dragi Srbi iz Bujanovca. Dokle god bude polualbanac Vucic na vlasti, Vama kao i Srbima na Kosovu nazalost bolje bite nece. Pomoc morate potraziti na nekom drugom mestu i biti uporni u Vasim zahtevima. Saosecam sa Vama i zelim svim srcem da uspete u Vasim zahtevima.

  2. Dragi Srbi iz Bujanovca. Dokle god polualbanac sin Fahri Musliua VUCIC bude na vlasti sa svojim polupismenim poltronima i ministrima sa laznim diplomama i doktoratima Vama kao i Srbima na Kosovu na zalost bolje biti nece. Za pomoc se morate obratiti nekom drugom i ostati istrajni u Vasim zahtevima. Od srca saosecam sa Vama i nadam se da ce za nas nas narod doci bolja vrrmena

  3. E pa,GOSPODO SRBI IZ SRBIJE CELE,vreme je da se poslušaju naša braća Srbi iz Bujanovca.Stanković je bio dugo tamo i izgleda da ništa nije uradio a sad ga više i nema jer ima dva poslanika Albanca u Skupštini Srbije pa će kao oni rešavati strvari.
    Zar još nije jasno,DOK NAS ALBANSKI POSLANICI SLATKOREČIVO ZAMAJAVAJU,ALBANCI RADE ONO ŠTO SU I NA KIM,A MI NAIVNO VERUJEMO DA SU ONI DOBRONAMERNI.UJEDINJUJMO SE I DOGOVARAJMO DA SVAKE NEDELJE 1000 SRBA ODE U BUJANOVAC I ŠETA PO GRADU.Valda ce biti jasnija slika i Sbima i Albancima,da je sve to STARA SRBIJA KOJU ĆE SRBI ČUVATI.
    Treba da koristimo internet za okupljanje i organizovanje.Napred naši……….

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend