Стопа незапослености младих у Србији износи 42 одсто

0
(0)

Београд — Стопа незапослености младих у Србији износи скоро 42 одсто, каже министарка Алиса Марић.

Према њеним речима, због тога се систему каријерног вођења и саветовања, који је један од кључних чинилаца смањења незапослености младих, мора посветити већа пажња, рекла је она.

„Највећи проблем са којим се млади данас суочавају је незапосленост. Стопа њихове незапослености далеко превазилази укупну стопу незапослености што указује на рањивост и осетљивост те категорије становништва“, рекла је Марић на стручном скупу посвећеном трогодишњици успешног спровођења политике каријерног вођења и саветовања у Србији. 

Она је истакла да је каријерно вођење и саветовање један од механизама кроз који се системски и дугорочно покушава променити тренд када је у питању запошљавање младих. 

Марић је упозорила да та тема увелико превазилази област запошљавања и указала да се она пођеднако односи на образовање и стицање вештина неопходних савременом човеку како би се прилагодио промењивим захтевима савременог друштва. 

„Каријерно вођење и саветовање има за циљ да појединцу олакша да разуме себе и утиче на одлуке у области школовања и професионалног развоја“, рекла је Марић. 

Према томе , каријерно вођење и саветовање не може бити брига самог једног министарства, институције или установе већ тражи системско ангажовање и координацију великог броја друштвених актера, подршку иностраних партнера и преузимање модела и примера добре праксе европских земаља. 

Она је најавила да ће сутра у оквиру манифестације више десетина младих проћи кроз бесплатне радионице и обуке у области развоја каријере и стицања вештина који ће их учинити спремнијима за изазове савременог тржишта рада. 

Државни секретар за омладину тог министарства Ненад Боровчанин рекао је да је неопходно улагати у младе и стварање услова за пун развој њихових потенцијала и квалитетан живот у земљи јер су они покретачка снага која утиче на економски и општи развој сваког друштва.

 

Танјуг

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Електромрежа Србије купила још пет одсто акција преносног система Црне Горе

5 (1) БЕОГРАД – Електромрежа Србије купила је данас још пет одсто акција преносног система …

Подсећање: 10. септембра 2012. Берлин – Потписан меморандум о разумевању и сарадњи у области енергетике

4.8 (5) Представници Електропривреде Србије и немачког енергетског концерна РWЕ потписали су данас, 10. септембра …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend