Стопа рађања на Косову у европском просеку, у Албанији још нижа

Многи, не само лаици, сматрају да Албанија и, нарочито подручје Косова и Метохије, имају највишу укупну стопу фертилитета у Европи, што није тачно. Стопа фертилитета означава број живорођене деце и требало би, за просту репродукцију, да у просеку износи 2,1 дете по жени, али тренутно у Европи, ако изузмемо Грузију и Турску, таквих земаља нема.

Према подацима из 2016. највишу стопу фертилитета имају Француска (1,92 детета по жени) и Шведска (1,85), док су подручје Косова (1,66) и Албанија (1,54) на нивоу, па и испод европског просека!

На ове стопе фертилитета, у тексту објављеном на сајту „Макроекономије” „Српкиње и Албанке, статистика рађања у Европи”, указује економиста Мирослав Здравковић, објављујући и табелу „Евростата” с подацима за све европске земље.

Србија је с општом стопом фертилитета од 1,46 деце по жени при самом дну ове лествице, али то не изненађује, за разлику од поменутих подручја насељених претежно албанским становништвом.

Аутор: Бранислав Радивојша, Политика.рс

Актуелно

Милиони деце гладују у Јемену

Више од пет милиона деце у Јемену је на рубу глади јер је дуготрајни рат …

Није Шабац сам! Бачка Топола, јуче

Србијо буђење! Није Шабац сам! Бачка Топола,јуче. Србијо Буђење! pic.twitter.com/CDD42VdEMl — СТАРИ ЛАВ 1244 (@boki966) …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Simple Share Buttons