Насловна / Србија / Економија / Стопа раста српске пољопривреде на нивоу земаља подсахарског региона

Стопа раста српске пољопривреде на нивоу земаља подсахарског региона

Аграрни аналитичар Војислав Станковић изјавио је да Србија има веома скромне стопе раста пољопривредне производње које су на нивоу најсиромашнијих земаља подсахарског региона.

„Физички обим остварене пољопривредне производње у транзиционом периоду имао је велике осцилације: са двоцифреним стопама раста и пада са просечном стопом новостворене вредности на годишњем нивоу од 1,4 одсто, што је мање у односу на период 1980-2000. године. Оптимални модел одрживог раста пољопривреде, за који Србија има потенцијале, рачуна се просечном стопом од четири до пет одсто током наредних десет година“, рекао је Станковић за Војвођански истраживацко-аналитички центар (ВОИЦЕ).

Истакао је да тако скромне стопе раста пољопривредне производње које је Србија остварила у претходном периоду имају на глобалном нивоу само најсиромашније земље субсахарског региона.

У прилог домаћем аграру не иде ни стопа раста, ни спољнотрговинска размена, ни продуктивност, ни учешће у БДП-у, а према анализама насталим на основу података званичне статистике, неки од ових индикатора погоршали су се од 2012. године, наводи ВОИЦЕ.

Додаје се да је парадоксално да је Србија једина земља у региону у којој је у прошлој години дошло и до смањења површина под системима за наводњавање, па се у 2018. години наводњавало само 46.823 хектара пољопривредног земљишта, односно 1,5 одсто од укупних обрадивих површина, што је седам одсто мање у односу на годину раније.

„Ако се наставе постојећи трендови, за деценију села ће нам остати само тужни споменици некадашњег живота“, оценио је Војислав Станковић.

Указао је да у Србији непрестано расте увоз пољопривредних производа.

„Вредност извоза у 2018. години од око 3,36 милијарди долара већа је 5,8 одсто у односу на остварене резултате у 2017. Али увоз у 2018. од 2,03 милијарде долара је 10,7 одсто већи у односу на претходну годину. Поменуте тенденције стагнирања спољнотрговинске размене пољопривреде и прехрамбене индустрије присутне су почев од 2012. године у континуитету уз годишње осцилације“, навео је Станковић.

Бета

Актуелно

Кина спремна да и даље развија сарадњу са Србијом у области одбране

Министар одбране Републике Србије, Александар Вулин, састао се у оквиру Осме безбедносне конференције у Москви, …

сиромаштво

Србија: У врху, али по беди

Kада се у свету праве листе најсиромашнијих нација света, Србија је обавезно при врху најбеднијих …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *