Насловна / Србија / Економија / Стопа раста српске пољопривреде на нивоу земаља подсахарског региона
Стопа раста српске пољопривреде на нивоу земаља подсахарског региона 1

Стопа раста српске пољопривреде на нивоу земаља подсахарског региона

Аграрни аналитичар Војислав Станковић изјавио је да Србија има веома скромне стопе раста пољопривредне производње које су на нивоу најсиромашнијих земаља подсахарског региона.

„Физички обим остварене пољопривредне производње у транзиционом периоду имао је велике осцилације: са двоцифреним стопама раста и пада са просечном стопом новостворене вредности на годишњем нивоу од 1,4 одсто, што је мање у односу на период 1980-2000. године. Оптимални модел одрживог раста пољопривреде, за који Србија има потенцијале, рачуна се просечном стопом од четири до пет одсто током наредних десет година“, рекао је Станковић за Војвођански истраживацко-аналитички центар (ВОИЦЕ).

Истакао је да тако скромне стопе раста пољопривредне производње које је Србија остварила у претходном периоду имају на глобалном нивоу само најсиромашније земље субсахарског региона.

У прилог домаћем аграру не иде ни стопа раста, ни спољнотрговинска размена, ни продуктивност, ни учешће у БДП-у, а према анализама насталим на основу података званичне статистике, неки од ових индикатора погоршали су се од 2012. године, наводи ВОИЦЕ.

Додаје се да је парадоксално да је Србија једина земља у региону у којој је у прошлој години дошло и до смањења површина под системима за наводњавање, па се у 2018. години наводњавало само 46.823 хектара пољопривредног земљишта, односно 1,5 одсто од укупних обрадивих површина, што је седам одсто мање у односу на годину раније.

„Ако се наставе постојећи трендови, за деценију села ће нам остати само тужни споменици некадашњег живота“, оценио је Војислав Станковић.

Указао је да у Србији непрестано расте увоз пољопривредних производа.

„Вредност извоза у 2018. години од око 3,36 милијарди долара већа је 5,8 одсто у односу на остварене резултате у 2017. Али увоз у 2018. од 2,03 милијарде долара је 10,7 одсто већи у односу на претходну годину. Поменуте тенденције стагнирања спољнотрговинске размене пољопривреде и прехрамбене индустрије присутне су почев од 2012. године у континуитету уз годишње осцилације“, навео је Станковић.

Бета

Како бисте оценили овај текст?

+Кликните на звезду за оцену!

Актуелно

Прање новца – без великих случајева и резултата (видео) 11

Прање новца – без великих случајева и резултата (видео)

Kако је изгледала борба против прања новца и сродних кривичних дела у последњих 10 година …

НЕВРЕМЕ ТУТЊИ СРБИЈОМ: Лозница без струје, У Шапцу падале фасаде, у Новом Саду дрвеће унуштило аутомобиле, летели контејнери (видео) 12

НЕВРЕМЕ ТУТЊИ СРБИЈОМ: Лозница без струје, У Шапцу падале фасаде, у Новом Саду дрвеће унуштило аутомобиле, летели контејнери (видео)

Невреме је стигло у Србију, а у Новом Саду и Лозници већ пада град, праћен …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *