Стотинама парафискалних намета и такси држава убија привреду

0
(0)

У Србији постоји скоро 250 непореских такси, а за сваку пету привредници не знају колико ће да плате наредни пут, рекла је извршна директорка Националне алијансе за локални економски развој (НАЛЕД) Виолета Јовановић.

Она је за РТС казала да привредници и грађани плаћају још стотину намета чија цена варира у зависности од града и општина, а Међународни монетарни фонд тражи од Србије да те таксе уједначи.

Парафискални намети представљају сва плаћања грађана и привреде према држави за која не добијају никакво право, услугу или добро, или добијају – али несразмерно мало. Студија о парафискалним наметима, коју је израдио НАЛЕД у сарадњи са УСАИД БЕП пројектом, утврдила је 371 непореско давање од чега су најмање 179 парафискални намети.

„Овом темом се бавимо већ пет година и имамо конкретна решења која смо предложили Влади. Предлажемо реформу у пет корака, пре свега увођењем Закона о таксама и увођењем јавног регистра“, рекла је Јовановић.

Оценила је да су парафискални намети допринели да у прошлој години Србија изгуби 13.580 малих и средњих предузећа и 35.290 предузетничких радњи.

„Отпор општина постоји и он је у овом тренутку природан јер то виде као губитак сигурног прихода од којег пуне буџет неопходан због свих нових надлежности које су општине добиле. Неке средине су то злоупотребили па су те фирмарине вишеструко повећале. Али на крају све то плаћају грађани и битно је да се покаже како се то троши“, рекла је Јовановић.

Бета

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Војислав М. Станојчић: Београдилиште менаџера Весића (док Аца Србин брани Кошутњак)

5 (4) Све ће поново да раскопају, прекопају, опет асфалтирају, па ће ако Бог да …

A ОД КУМА ФОТЕЉА! Томин син предао Крагујевац куму

5 (2) Томин син и званично више није градоначелник Крагујевца. Мотка – политика Радомир Николић …

Један коментар

  1. To je samoubistvo drzave !

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *