fbpx

STRATFOR: У августу ће, из више разлога, у Донбасу избити нови рат

0
(0)

„Упркос преговорима, нема приближавања ставова око две кључне ствари: статуса области на истоку Украјине и улоге Русије у региону. Украјина жели – тврди Stratfor- да устаници прво положе оружје, а да тек потом у њен Устав буду унете измене, противници Кијева (из Донбаса), напротив, имају намеру да утичу на то који ниво аутономије ће добити. С друге стране, Москва сматра да у границама бившег СССР треба да обезбеђује поштовање својих интереса, а Запад управо на то не пристаје. То и јесте основни разлог конфликта“

Амерички историчар Стивен КОЕН: Ово што се сада догађа у Украјини највероватније представља почетак другог грађанског рата. То ће бити рат између владе у Кијеву, коју подржава Вашингтон, и покрета ултранационалиста чији број у Украјини расте, а највећу моћ међу њима има групација Десни сектор унутар које има и неонациста

УКРАЈИНСКА армија може започети офанзиву на Донбас – саопштио је данас заменик команданта армије Доњецке Републике Едуард Басурин.

„Министарство одбране ДНР не искључује могућност украјинске офанзиве. Ми смо и за такав сценарио спремни. Пружићемо потребни отпор“ – нагласио је Басурин.

Индикативно је да је и позната америчка приватна аналитичко-обавештајна компанија Stratfor управо данас објавила: у августу ће у Донбасу избити нови рат.

Америчкки аналитичари-обавештајци процењују да ће до обнављања ратних дејстава довести: одсуство прогреса у преговорима у Минску, непопустљивост Запада, а и клима јер је лети лакше ратовати него у зиму или пролеће.

Stratfor овоме додаје: на линијама фронта се и даље пуца, нових жртава је све више, па наредних недеља може доћи до новог рата. Поготово што се политички погледи Кијева и његових западних савезника и устаника и Москве – веома разликују и разилазе.

„Упркос преговорима, нема приближавања ставова око две кључне ствари: статуса области на истоку Украјине и улоге Русије у региону на ширем плану. Украјина жели – тврди Stratfor- да устаници прво положе оружје, а да тек потом у њен Устав буду унете измене, противници Кијева (из Донбаса), напротив, имају намеру да утичу на то који ниво аутономије ће добити. С друге стране, Москва сматра да у границама бившег СССР треба да обезбеђује поштовање својих интереса, а Запад управо на то не пристаје. То и јесте основни разлог конфликта“.

Едуард Басурин

Stratfor додатно указује да „сепаратисти“ истока Украјине упозоравају да „уставне промене“ које Кијев предлаже „не одговорају духу Минских споразума“. И подвлачи:

„Москва са стране Запада види само претње у виду пооштравања санкција и зато може проценити да нема смисла даље обуздавати развој кризе. А NATO све нове и нове јединице пребацује на Исток Европе, што још више може испровоцирати Москву“.

Stratfor закључује: „Ипак постоји и много фактора који коче. Москва се може суочити са катастрофалним економским последицама ако се њена војска појави било где изван њених граница. Све стране маневришу између заоштравања ситуације и покушаја да се раст напетости контролише да не би дошло до великог рата. Међутим, с обзиром да прогреса на преговорима (у Минску) нема, а да од Запада не долазе позитивни сигнали – Русија може променити стратегију“.

Веровано није случајно што се данас огласио и амерички историчар Стивен Коен, професор Принстонског универзитета, који је упозорио да оно што се сада догађа у Украјини „највероватније представља почетак другог грађанског рата“.

По његовој процени, то ће бити рат између владе у Кијеву, коју подржава Вашингтон, и „покрета ултранационалиста чији број у Украјини расте, а највећу моћ међу њима има групација Десни сектор унутар које има и неонациста“.

Коен сматра да управо украјина ултрадесница неће дозволити Петру Порошенку да се нагоди са представницима Донбаса.

Он је уверен, иначе, да политика Вашингтона према Русији (поводом Украјине) трпи поразе јер се повећавају разлике у виђењу ситуације у Украјини између САД и ЕУ, а у Европи се повећава и незадовољство због санкција уведених Русији.

Коен сматра да је у Донбасу дошло до грађанског рата у којем Москва подржава једну страну, а САД другу (Кијев), па се може сматрати – ако се Русија проглашава за „агресора“ – да су у тој улози и Сједињене Државе.

 

Факти

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

У извозу мина из Крушика у Украјину учествовала фирма оца министра полиције

2.5 (2) Бивши члан Руског института за стратешка истраживања (РИСИ) задужен за Балкан Никита Бондарјев …

Трамп ће прогласити мексичке нарко-картеле за терористичке организације, не искључује ни војну акцију

0 (0) Амерички председник Доналд Трaмп je рекао да ће његова администрација почети да означава …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *