fbpx
Насловна / Здравље / СТРАВИЧАН ПОДАТАК! Милион Срба живи на таблетама

СТРАВИЧАН ПОДАТАК! Милион Срба живи на таблетама

Кафетини, бенседини, бромазепами – чак милион Срба свакодневно пије неке лекове. Према проценама стручњака, готово половина њих чини то – непотребно!

Лекови за смирење, седативи или бензодиазепини, припадају групи најкоришћенијих медикамената у Србији. Врхунац њихове „популарности“ забележен је током ратних деведесетих година, мада их и данас велики број људи примењује и то без консултација са лекаром. Процењује се да годишње у Србији милион људи подигне готово једанаест милиона кутија ових лекова, што на рачун Републичког фонда за здравствено осигурање, што без лекарског рецепта, пише „Дојче веле“.

Упркос упозорењима стручњака да употреба медикамената на своју руку може да изазове несагледиве последице по здравље, велики број пацијената у Србији креира сопствену терапију лековима који се у великом броју најчешће приватних апотека могу набавити без рецепта. Осим антибиотика, чија својства многи пацијенти познају у душу, седативи такође релативно лако проналазе пут до ионако богатих кућних апотека, упркос строгим критеријумима за њихово издавање.

Крагујевчанка А. С. до лоразепама и антибиотика долази у приватним апотекама без лекарског рецепта: „Иако је тренутно несташица лоразепама, у неким апотекама може да се пронађе још понека кутија. Мој пријатељ је специјалиста опште медицине и често ми факсимилом овери папир са којим одем у апотеку по лек. Сматрам да ће ми он први рећи кад будем претерала и престати да ми излази у сусрет, па не видим ништа лоше у томе што на овај начин набављам лекове“, каже А. С.

ИЗВОР: Б92

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Нико још није гласао. Будите први!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Опасно: Озлоглашени хербицид који Аустрија забрањује Србија увелико користи

5 (2) Док Аустрија ових дана уводи забрану употребе озлоглашеног хербицида глифосата, у Србији се …

Срби су joш у 6. веку крштавани у Тамнави

5 (3) ПРАТЕЋИ траг тамнавског народног предања о средњовековном Шаренграду Љутице Богдана и манастиру Град …

Један коментар

  1. Фармакомафија прави више пара од индустрије оружја и једно и друго уништава људе, фармакоотрови нешто спорије али масовније.
    Уместо да скину мафију Срби пију антидепресанте. Депресивно.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *