Суботица: Мигранти проваљују у приватне куће и уништавају имовину

Суботица – Иако у Суботици имају све услове достојне човека, три оброка припремљена на посебан начин и у складу са исламском вером, кревете, тушеве, па чак и интернет, многи мигранти не желе да бораве у прихватном центру него кров над главом траже у празним кућама на ободу града.

Већ месецима мештани Таванкута, Љутова, Чикерије, Хајдукова, Бачких Винограда, Келебије и других насеља уз границу с Мађарском сусрећу се с великим бројем миграната који, док им се не укаже прилика да неопажено прођу кроз бодљикаву жицу, опуштено шетају селима, спавају по кућама, ложе шта стигну…

Таванкућани кажу да је код једног њиховог комшије, док је седео у соби и гледао телевизор, момак из Пакистана без пардона ушао у купатило и истуширао се. Није правио неред, него је, чим се обрисао и обукао, отишао својим путем.

– Јављају нам се мештани, обраћају се за помоћ, и ми о сваком случају одмах обавестимо полицију и надлежне у Градској управи – каже Томица Војнић Мијатов, председник Савета МЗ Таванкут.

„Постоји 100 хектара шуме дуж саме границе, и неко те људе залуђује да туда могу да пређу у Мађарску, што се брзо испостави као нетачно. Недавно када смо реаговали велики број имиграната је превезен у прихватне центре широм земље, али опет долазе. И то не само таксијем, него и јавним превозом. Не праве велике проблеме, али суграђани, а посебно жене и девојке, имају страх од њих, јер су то младићи од двадесетак година у пуној снази.“

У викендицу Наташе Макаји Мудрох у Хајдукову упала су шесторица момака. Укључили су кварцну пећ да би се угрејали.

„Чим су нам комшије јавиле да се нешто дешава и да се сат на бројилу врти, одмах смо дошли, а они су опуштено прошли пола метра од нас“, прича Наташа.

„Извадили смо осигураче, однели пећ, али они су убрзо уградили нове и опет ушли унутра и направили хаос. Полицајци су брзо дошли, али их нису затекли. Ко ће да нам плати рачун за струју и ко ће нама и комшијама да надокнади штету?“

Овај случај није усамљен, а све чешће се могу чути негодовања грађана који тврде да немају начин да сачувају своју имовину.

„Свако ко направи штету на туђој имовини биће процесуиран у складу са законима наше земље“, поручује Ненад Иванишевић, државни секретар у Министарству рада.

„Грађани треба одмах да позову полицију, да се са сигурношћу утврди да ли је реч о мигрантима, а потом треба да се контактира с Комесаријатом за избеглице.“

Празно ловиште

Због великог броја миграната који се крију по шумама отказане су многобројне ловачке туре у ловишту „Суботичке шуме“. Мислећи да улазе у Мађарску, мигранти секу жицу заштићеног дела ловишта.

Ј. Лемајић, Новости

фото: Суботица.цом

Актуелно

Салвини: Шпанија је примила 3.265 миграната мање од своје квоте, а Француса – 9.200 мање

ИТАЛИЈАНСКИ министар унутрашњих послова Матео Салвини предложио је данас Шпанији да прими наредна четири брода …

Мигранти исељавају Шид: ГРАЂАНИ ОЧАЈНИ ОДЛАЗЕ, ВЛАСТ НЕСПОСОБНА!

На само стотинак километара од Београда мигранти се настањују у неформалним камповима унутар Шида, док …

Један коментар

  1. Пушку и одстрели балинче …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Simple Share Buttons