СУБОТИЦА: Неће прихватни центар за мигранте

СУБОТИЦА: Неће прихватни центар за мигранте

ИАКО свакодневно у Суботицу стигне више стотина миграната, безбедносна и здравствена ситуација је стабилна и под контролом. За разлику од Кањиже и Београда, где се мигранти могу видети по парковима, у центру Суботице готово да их нема. Ванредна железничка линија, која их довози, стаје у насељу Александрово, на периферији града, одакле се ови људи упућују на простор старе циглане. Тамо им стиже помоћ Црвеног крста у храни и лековима, обезбеђена је и текућа вода, а обилазе их и лекарске екипе.

– Град помаже мигрантима у храни и пићу, на простору циглане оспособљен је бунар и три чесме, а помоћ се пружа и у збрињавању мајки са децом – каже Милимир Вујадиновић, члан Градског већа за социјалну политику.

Процењује се да током ноћи у Суботицу стигне између 200 и 500 миграната из Сирије, Ирака, Пакистана, Бангладеша… Они у граду остају најдуже дан-два, а чим се окрепе, настављају пут ка Западној Европи. Њихову жељу да се домогну бољег живота у ЕУ не може да осујети ни недавно постављена жичана ограда.

Иако се у јавности спекулише да ли на северу Бачке треба да буде отворен прихватни центар за мигранте, градоначелник Суботице Јене Маглаи сматра да би то било контрапродуктивно.

– У Суботици не треба да се прави ни привремени, ни трајни прихватни центар, првенствено због близине границе, и то би на неки начин значило да подстичемо долазак миграната – додаје градоначелник Маглаи.

САРАДЊА

– ЛОКАЛНА самоуправа у сарадњи са Владом Србије, брине о овим људима и чинићемо све да се избегне хуманитарна катастрофа и сачувају људски животи.

Ј. ЛЕМАЈИЋ, Новости

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Чешки премијер Бабиш: Србија да буде примљена у отворени шенгенски простор

Чешки премијер Бабиш: Србија да буде примљена у отворени шенгенски простор

Чешки премијер Андреј Бабиш изјавио је да се залаже за отворени шенгенски простор у који …

Полиција: Мигранти гађали граничаре каменицама на мађарско-српској граници

Полиција: Мигранти гађали граничаре каменицама на мађарско-српској граници

Група миграната код места Херцегсанто, на мађарско-српској граници, камењем је напала граничну патролу, саопштила је …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *