Суботица тражи увођење ванредног стања због миграната

0
(0)

„Реално је да се на територији Суботице прогласи ванредна ситуација због повећаног броја миграната, што ће омогућити повлачење средстава и материјалне помоћи како би се локална самоуправа могли носити са овим изазовом“, рекао је градоначелник Суботице Јене Маглаи.

Пошто је командант Покрајинског штаба за ванредне ситуације Мирослав Васин најавио је да ће упутити предлог да се на територији Суботице и Кањиже прогласи ванредна ситуација због великог прилива миграната, Маглаи је рекао да ће та могућност бити размотрена.

– Мислим да је реално да и Суботица уђе у тај програм у смислу тога идемо испред догађаја. Мислим да би било добро да обезбедимо одређена средства за оне потребе које ће сигурно бити насушне. Не смемо да заостајемо у томе – рекао је Маглаи.

Он је поновио да по питању миграната очекује још више проблема у наредном периоду, а да Суботица сама неће моћи да се избори са тим изазовима, већ ће бити потребна помоћ покрајине у намирницама, хигијенским пакетима и лековима.

Градоначелник Суботице додаје да ће бити потребна додатна средства и за одржавање комуналне хигијене, пошто је повећана потреба за чишћењем локалитета на којима се мигранти окупљају у већем броју, а на којима иза себе остављају смеће.

– То се мора одржавати да не би дошло до евентуалних зараза – рекао је он.

Оцењујући помоћ покрајине као значајну, Маглаи је навео да је потребна и помоћ републичких органа.

– Само заједно ћемо моћи да изборимо са тим изазовима које се најављују за будући период у смислу броја миграната који ће доћи на територију Града Суботица и општине Кањижа – рекао је градоначелник Суботице.

Мигранти који се налазе у Суботице имају један циљ, а то је да пређу на територију Европске уније, то јест суседне Мађарске. Мађарска полиција је регистровала је 1.091 новог мигранта на територији те земље, а највише њих ухваћено је на подручју Жупаније Чонград која се граничи са Србијом.

Највећа група ухваћена је на територији Ашотхалома у среду око 12.15 сати, а у њој је било 77 држављана Пакистана, Авганистана, Сирије и Босне и Херцеговине који су илегално прешли „зелену“ границу Мађарске и Србије.

 

Танјуг

фото: Ројтерс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

ПИЈАНИ МИГРАНТ НАПАО ДЕВОЈКУ У ОБРЕНОВЦУ: Ескалирао ОКРШАЈ усред бела дана (видео)

0 (0) Данас око 18 сати у насељу Сточњак догодио се инцидент када је један …

Чешки премијер Бабиш: „Зауставити мигранте – послати их назад“

5 (1) Мигранте који улазе у ЕУ треба зауставити и вратити у њихове матичне земље, …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend