fbpx

Суботица: За мигранте граде куће

0
(0)

СУБОТИЦА – У склопу пројекта „Изградња станова у заједници за мигранте“, који финансира Влада Краљевине Норвешке, у оквиру Геронтолошког центра у Суботици изградиће се шест стамбених јединица, које ће служити за самостални живот корисника, али и као привремени смештај тражиоцима азила у нашој земљи.

Укупна вредност пројекта, изградњу шест кућица од око 44 квадратна метра и трошкове током његове реализације, је око 650.000 евра, донатори су Норвежани, те град и државу он не кошта ништа.

– Полазна идеја је да се корисницима Геронтолошког центра, којима то здравствено стање дозвољава, омогући самостални живот, а да притом остану у оквиру система. Али, ту се отвара и могућност да се у тим објектима сместе и мигранти који су поднели захтев за добијање азила у нашој земљи, првенствено породице са децом – објашњава Ненад Иванишевић, државни секретар у Министарству рада, додајући да у Суботици још није било таквих случајева и да мигранти који дођу не желе да остану у Србији. – Овим пројектом не повећавамо капацитете за смештај миграната, нити је реч о њиховом трајном смештају, него се повећава услуга Геронтолошког центра, а мигранти који буду смештени, ту могу остати до завршетка процедуре добијања азила у нашој земљи.

Кућице ће се градити у склопу Дома за негу у Улици 27. марта, на земљишту које је у власништву АПВ, а корисник је Геронтолошки центар Суботица. Тренутно је у току јавни увид урбанистичког плана, потом следи добијање дозвола и јавна набавка за извођача радова, а према проценама, цео пројекат би требало да буде реализован у наредних годину дана.

ОСТАЈЕ У ВЛАСНИШТВУ ДОМА

– ОКО 300.000 евра ће коштати изградња, док је остали новац намењен за режијске трошкове, људе који ће ту радити и остало што је потребно за функционисање. По завршетку пројекта и мигрантске кризе, објекти ће остати у власништву Геронтолошког центра, што је за нас веома значајно – истиче Петар Балажевић, директор Геронтолошког центра Суботица

Ј. ЛЕМАЈИЋ, Новости.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Александар Вучић никад није испунио ниједно обећање, осим оног о насељавању миграната у Србију

5 (4) По плану Џорџа Сороша, Србија ће постати сабирни центар за 1,2 милиона миграната …

Проф. З. Ђерић: Не смемо да дозволимо спровођење у дело Вучићевог плана о броју Срба и емиграната 2028. (видео)

5 (4) – Највећи проблем Србије је наталитет Србије, односно да нас је сваке године …

3 Коментара

  1. A zašto im u Norveškoj ne naprave kuće ?!?

  2. Ako je podatak tačan te kućice treba da se izgrade po ceni od 2500 eura/m2.Prosečna cena stanova u novogradnji na tržištu Subotice je oko 800 eura/m2 a kuća ključ u ruke na vašem placu je oko 650 eura/m2 klasična gradnja ili oko 450 eura/m2 ako su montađne kuće. Ko razume shvatiće

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *