Судије и тужиоци незадовољни предложеним изменама Устава

0
(0)

На прво читање, предложене измене Устава у делу које се тичу правосуђа, које је пре два дана објавило Министарство правде, делују као корак у смеру успостављања веће независности судова и тужилаштава.

Влада је избачена из процеса избора носилаца правосудних функција, а и улога скупштине је драстично умањена. Међутим, правосудни стручњаци са којима је Данас разговарао кажу да су такав утисак могли да стекну само неупућени.

– Ако ће овако да изгледају измене Устава, онда је боље да га уопште не мењамо. Гаранције независности и самосталности правосуђа су овим решењима још више смањене – каже Радован Лазић, председник УО Удружења тужилаца Србије и члан Државног већа тужилаца.

И иако су надлежности скупштине и владе заиста смањене када је избор судија и тужиоца у питању, то никако не значи да представници других грана власти неће имати никаквог утицаја. Предложене измене Устава избор судија и тужилаца поверава Високом савету судства и Високом савету тужилаца, што је ново име за Државно веће тужилаца.

Међутим, утицај политике се најбоље огледа када се види предложени састав ових тела. У Високом савету тужилаца седеће 11 чланова од чега ће тужиоци из својих редова бирати само четири члана. Већину од шест гласова, колико ће бити неопходно да се доносе одлуке, чиниће министар правде и пет „истакнутих правника“ које ће бирати управо скупштина. Другим речима, у телу које ће имати одлучујући утицај на самосталност тужилаштва, тужиоци ће бити у мањини.

– Државно веће тужилаца је овим уставним решењима претворено у радно тело скупштине. Обавеза Србије је била да уставним изменама деполитизује избор носилаца правосудних функција, а овим предлогом политизација је само релоцирана – истиче Лазић.

Готово идентично решење преписано је и код избора судија. Високи савет судства ће убудуће имати десет чланова. Пет ће бити из редова судија, а других пет „угледни правници“ које бира скупштина. Међутим, председник ВСС-а не може да буде судија, већ „угледни правник“ који ће, у случају да резултат гласања буде изједначен, фактички одлучивати о исходу.

Петровић: Већина одлучује

Петар Петровић, председник скупштинског Одбора за правосуђе, сматра да су предложене измене Устава у складу са захтевима ЕУ и да иду у правцу веће самосталности правосуђа. Међутим, упитан да прокоментарише критике да је утицај политике предложеним решењима само релоциран, Петровић је рекао да се ради само о предлозима.

„Дуг је процес усвајања уставних измена. Ово је само почетак. У сваком случају, како већина одлучи, тако ће и бити“, каже Петровић.

Према речима Миодрага Мајића, судије Апелационог суда у Београду и председника УО Центра за правосудна истраживања, струковна удружења су и упозоравала да би овако могао да изгледа нацрт уставних измена.

– Држава је изашла у сусрет Европској унији када је избацила скупштину из директног процеса избора судија, али је одузимајући већину судијама у ВСС-у пронашла још опаснији канал утицаја. Свима је јасно да је дефиниција „угледни правник“ само заводљива одредница, која прикрива да је утицај политике у правосуђу још и већи него у важећем Уставу – истиче Мајић.

Он упозорава и на још једну новину у уставним променама, коју препознаје као додатну полугу политичке контроле. Нацрт измена предвиђа да ће убудуће један од услова за избор на позицију судије или тужиоца бити и завршена Правосудна академија.

– Ово је посебно опасно решење, пошто ће се преселекција кадрова вршити у институцији која нема апсолутно никакве гаранције независности – наводи Мајић.

Након представљања нацрта уставних измена, план Министарства правде је да се одрже четири округла са заинтересованом јавношћу. Након тога, текст измена би требало да се пошаље Венецијанској комисији, експертском телу Савета Европе на одобрење.

– Сигуран сам да ће ове измене „упалити лампице“ у Венецијанској комисији, али остаје отворено питање да ли ће, зарад неких других уступака, они Србији да прогледају кроз прсте. Једина нада нам је да то неће учинити – закључују Мајић.

Данас.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

За 14 година пораст малигних болести за 235 одсто годишње, и то све због Железаре

5 (2) На грађане Смедерева недавно су падали метални опиљци, а на штетност Железаре по …

ЗБОГ КОРОНЕ МАЊЕ ДОЗНАКА ИЗ ИНОСТРАНСТВА: Прилив пао за 23,8 одсто у првих пет месеци

0 (0) ПРИЛИВ по основу дознака у Србији је у првих пет месеци ове године …

Један коментар

  1. Због чега се вучићу жури да ппромеи УСТАВ СРБИЈЕ. Да би што пре урадио задатак који су му поверили са трулог запада. А због чега то ради ужурбано а већ јуче је најавио нове одлуке око КиМ-а. Једно прича друго ради а треће остварује одкако се дочепао власти једино тако ради стварајући анархију која се огледа управо у предлогу промене УСТАВА СРБИЈЕ како би све донете законе по хитном поступку без расправе И ТО ЈАВНЕ могао да усагласи са УСТАВОМ. Зато је и изабрао своје судије из редова снс-а у УСТАВНИ СУД СРБИЈЕ КАКО БИ ОДБИО ИЗЈАШЊАВАЊЕ УСТАВНОГ СУДА СРБИЈЕ У ВЕЗИ СВИХ СПОРНИХ ЗАКОНА, ПОКЛАЊАЊА ДРЖАВНЕ ЗЕМЉЕ СТРАНЦИМА, ОТИМАЊА ПЕНЗИЈА ПЕНЗИОНЕРИМА И СТВАРАЊЕМ ЈЕДОПАРТИЈСКЕ СНС ДРЖАВЕ ЈЕР ПОСЛЕ СНС-а нема живота. То је најцрња опџија предлога закона у којој није УЧЕСТВОВАО НИ ЈЕДАН ЈЕДИНИ СТРУЧЊАК ЗА УСТАВ СРБИЈЕ ИЗ СРБИЈЕ А КОЈЕ И СВЕТ ПРИЗНАЈЕ И ПРЕДАЈУ ПО СВЕТСКИМ УНИВЕРЗИТЕТИМА АЛИ ИХ СНС И ВУЧИЋ НЕ ЖЕЛЕ ЈЕР СУ ПАМЕТНИЈИ ОД ЊИХ И ИМАЈУ ВЕЋЕ ЗНАЊЕ А СА ЊИМА БИ ДРЖАВА СРБИЈА ОПСТАЛА А ТО НИЈЕ ПО ЦИОНИСТИЧКОМ ПЛАНУ ЗА УНИШТАВАЊЕ СРБА И СРБИЈЕ КОГА ВУЧИЋ СА ОВИМ НАЧИНОМ КАКО РАДИ И СПРОВОДИ У ДЕЛО А ВЕРОВАТНО РАДИ СТИЦАЊА ЛИЧНЕ КОРИСТИ ЈЕР СРБЕ И СРБИЈУ ОЧИГЛЕДНО МРЗИ НА ОСБОВУ ЈАВНОГ ВРЕЂАЊА СРБА У ВИШЕ ТВ ЕМИСИЈА.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *