fbpx
Насловна / Србија / Шуме багремова подигли ђаци
Шуме багремова подигли ђаци 1

Шуме багремова подигли ђаци

ДОК у Ибарској долини цветају јорговани чија су прва стабла по наредби српског краља Уроша засађена пре седам векова у знак љубави према будућој супрузи и краљици, француској принцези Јелени Анжујској, у исто време у долини Засељске реке у атару пожешке општине баш ових дана цвета на хиљаде стабала багрема. Док у Ибарској долини миришу јорговани, долина Засељске реке и читаво подручје беле се као у сред зиме, а ројеви пчела праве пријатну буку. Старији мештани Засеља су мало знали о романтичној љубави српског краља и француске принцезе Јелене од пре шест векова, али памте како је пре 60 година настала њихова долина багремова.

Шуме багремова подигли ђаци 2Прве саднице овог листопадног дрвета у села Засеље и Калениће донели су ђаци који су похађали осмогодишњу школу у селу Глумчу надомак Пожеге. Наиме, уз помоћ стручњака тадашње шумске управе ђаци су сакупљали багремово семе, одгајили велике расаднике и њима пошумили голети брда Страмац, села Миљаковину, Отањ и Честобродицу.

За велики труд горани су добијали по нарамак садница да носе кућама, па су тако пошумљени и многи ерозивни терени по читавом Засељу, а багрем се проширио и у околна села. Долина Засељске реке ипак је посебна прича.

На подручју речне котлине, на дужини од око 2,5 километра, ових дана смештено је скоро хиљаду кошница са пчелињим друштвима. Багрем добро меди, па се на белим цветовима у крошњама багремова чује брујање милиона пчела које пуне кошнице. Власници ових покретних пчелињака рачунају да се само у долини Засељске реке сакупи десетине тона багремовог меда. Корист имају пчелари, али и мештани јер пчеле истовремено опраше стотине хектара малињака и другог воћа.

ОПАМЕТИЛИ СЕ И МЕШТАНИ

ДОК су сваког пролећа пчелари из косјерићких и пожешкх села досељавали кошнице у Засељску реку, мештани су били задовољни што им пчеле опрашују малињаке. Сад су и сами почели да се баве пчеларством,за почетак помало, али уче од колега дошљака. Ту око Засељске реке мање пчелињаке већ имају Миливоје Пантић, Милорад Станић и Радољуб Ракић, али ове године, кад багрем изузетно добро меди, прошириће се и њихови пчелињаци.

Т. ПАУНОВИЋ, Новости.рс

Фото Т. Пауновић

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

У Србији шест хиљада мање ђака него прошле године 12

У Србији шест хиљада мање ђака него прошле године

Ове школске године први пут у клупе основних школа сешће 63.371 ђак првак, што је …

Вучић: Хоћу да свако дете може да се диви шта смо све постигли и да поједе виршлу и чипс!!! 13

Вучић: Хоћу да свако дете може да се диви шта смо све постигли и да поједе виршлу и чипс!!!

Председник Србије Александар Вучић је данас у Лесковцу најавио да ће улагати у стадионе у …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *