Супервулкан прети Европи катастрофалном ерупцијом

Супервулкан прети Европи катастрофалном ерупцијом

0
(0)

31.01.2013. –

Земља се припрема за гигантску експлозију. На Флегрејским пољима Италије, у близини Напуља, оживљава древни вулкан. Сеизмологе брине не само повећање температуре тла у том региону, већ и приметна деформација површине. У далекој прошлости активност супервулкана је утицала на промене климе и у потпуности преобразила нашу планету. Последице могућег буђења вулкана научници се данас чак не усуђују да прогнозирају.

У последње време Флегрејска поља се издижу над нивоом мора три центиметра месечно. Микроземљотреси и нагомилавање гасова у земљи говори о томе да се вулкан припрема за ерупцију. Објашњава доцент геолошког факултета Санкт-Петербуршког државног универзитета Владимир Кирјанов.

– Ако се дешава стабилно уздизање, највероватније је у току пуњење магматског жаришта и због тога бубри тле изнад њега. Флегрејска поља су супервулкан. Јолоустон у САД, Тоба у Индонезији такође су супервулкани, који избацују више од 1000 кубних метара лаве. то су катастрофалне ерупције. У региону Флегрејских поља врло јака ерупција десила се пре око 30-40 хиљада година. Вулкански пепео се до данас налази у Средоземном мору, Бугарској, Украјини, чак на територији Русије. Сада се дешава ново пуњење магматског жаришта и у извесном тренутку до ерупције може да дође.

Ерупције вулкана такве снаге могу да изазову такозвану вулканску зиму. Сумпорни гасови и пепео приликом ерупције доспевају у атмосферу и прекривају земљину куглу. Сунчани зраци не могу да се пробију кроз дебео слој ка земљи, а гасови који се претварају у сумпорну киселину падају на површину планете у облику отровних падавина. Научници тврде да је Земља већ преживела сличну катастрофу пре 74 хиљаде година приликом ерупције вулкана Тоба на индонезијском острву Суматра. То је изазвало промене климе и многобројне људске жртве. Сада ће све бити много горе – довољно је сетити се до каквог је колапса довела слаба активност вулкана на Илсанду 2010. године.

Између осталог, ерпупције супервулкана се дешавају тако ретко да научници не могу да кажу колико времена је потребно да прође од првих знакова активности до ерупције. На Флегрејским пољима 70-их година прошлог века земља се за три године попела за пола метра, због чега су се на многим кућама појавиле пукотине. Али затим је кретање површине значајно ослабило. Ипак пуњење магматске коморе није најпрецизнији показатељ, сматра шеф лабораторије за геофизику и вулканологију Института за физику Земље РАН Алексеј Собисевич.

– То је ипак прилично дуговечан наговештај. Деценијама она може да се пуни, а може и стотинама година. То није актуелан проблем. Многе планине расту 5 центиметара годишње. То је природни процес на Земљи.

По мишљењу експерта, много је занимљивија и важнија природна појава која се бележи данас у Русији на Камчатки у области вулкана Толбачик – тамо се сваког дана дешава и избацивање лаве и подиже се површина.

Научници истичу да се читав вулкански систем Земље данас налази у крањој напетости. Подземни токови испуњени су усијаном магмом која иде ка површини. Да ли ће се то претворити у ерупцију супервулкана или ће се истовремено активизирати ланац малих вулкана – све то ће имати значајне последице за становнике Земље.

Наталија Коваљенко,

 

Извор: Глас Русије

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

ВОЈНИЦИ ОДБИЈАЈУ ПОСЛУШНОСТ ВУЧИЋУ: Kо си ти да нас присилно вакцинишеш?

ВОЈНИЦИ ОДБИЈАЈУ ПОСЛУШНОСТ ВУЧИЋУ: Kо си ти да нас присилно вакцинишеш?

4.6 (20) Вучићева лична посета пунктевима на којима се вакцинише војска и изјаве да војници …

ВЕСТИ ИЗ НЕСВЕСТИ! Крађа 87.500 евра из сефа криминалистичке полиције БГД-а нерасветљена годину дана?!

ВЕСТИ ИЗ НЕСВЕСТИ! Крађа 87.500 евра из сефа криминалистичке полиције БГД-а нерасветљена годину дана?!

5 (4) Иако је пре више од годину дана утврђено да је из сефа Управе …

Leave a Review

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend