СУСПЕНЗИЈЕ ЗА 5.000 РАДНИКА Штрајкачима забрањен улаз у поште, наређено избацивање

СУСПЕНЗИЈЕ ЗА 5.000 РАДНИКА Штрајкачима забрањен улаз у поште, наређено избацивање

4.7
(15)

Свим радницима „Поште Србије“ који су у обустави рада, следи суспензија са посла и тај број се сада мери са 5.000! Свима њима је забрањен улаз у објекте поште и обезбеђењу је наређено да их избаци, уколико покушају да уђу.

СУСПЕНЗИЈЕ ЗА 5.000 РАДНИКА Штрајкачима забрањен улаз у поште, наређено избацивање

Тако с посла удаљавају 5.000 људи, само у Новом Саду до синоћ је 400, а како сазнајемо, радни налози се још штампају и тај број није коначан. Суспендовани радници су најавили тужбу против руководства, и то већ данас. Шта даље, јер је очигледно да пословодство и радници овај проблем неће решити сами?

– Сада очекујемо да нам се у што краћем року обрати неко из Владе Србије или председник Александар Вучић. У исто време и апелујемо на њих да нађу излаз из целокупне ситуације, што због незаконских суспензија, што због грађана који очекују да добију рачуне на време. Рокови плаћања се ближе, а поштаре су удаљили са рада – каже за Директно.рс Тома Мандић, један од представника штрајкача у Новом Саду.

– Суспендованима не дају да уђу у своју пошту, иако суспензије постају правоснажне тек за осам дана! Имам и списак, али он сада није тако битан.

Поштар исекао вене пред колегама

Најниже квалификоване раднике у технологији, запослени у „Пошти Србије“ су се самоорганизовали и кренулу у борбу за будућност, како они кажу, и опстанак. Један од њих, Марко Божић је пред колегама у Краљеву исекао вене, јер није издржао пресију у којој се запослени у штрајку налазе. Он је збринут у краљевачкој болници и налази се на одељењу психијатрије.

Подсетимо, шалтерска радница на Вождовцу јуче се расплакала када смо је посетили на радном месту и пожалила се да је долазила полиција и, према њеним речима, вршила притисак на запослене, пописивајући ко ради, а ко не.

Зашто штрајк поштара?

Радници „Поште“ су прошлог понедељка ступили у штрајк, који се радикализовао на целу Србију, а повод тиме био је неиспуњен договор са Владом Србије и руководством о испуњењу захтева, чији рок је истекао 30. новембра. Они траже да им се повећа плата за око 100 евра и били би задовољни са износом и до 50.000 динара, јер су им садашње зараде између 32 и 38.000 динара. Раднике иритира разлика у платама између менаџмента и најниже квалификованих, која према њиховим тврдњама износи 150.000 динара, па и више.

Познати и фиктивне плате

На друштвеним мрежама кружили су снимци на којима штрајкачи певају песму Бранка Коцкице „У свету постоји једно царство“, и фотографије с којима прекривају лице ликом Жељка Самарџића. За њих и још неке познате личности се говори да су фиктивно запослени у ЈП „Пошта Србије“, а пословодство је то негирало.

Директно.рс

фото: Н1

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Ново радно време у поштама у Србији

Ново радно време у поштама у Србији

4 (2) Јавно предузеће „Пошта Србије“ организовала је рад пошта у условима ванредног стања који …

Вучић и Брнабићка финансирају насељавање миграната у Србији преко доплатних поштанских марки!

Вучић и Брнабићка финансирају насељавање миграната у Србији преко доплатних поштанских марки!

3.2 (9) Ова марка ће се наплаћивати до 14. марта, а сав приход од тога …

Један коментар

  1. sad je vreme obuzdati azdaju i onog vampira i vampirusu, svi na ulice i poneste koceve glogove i pojace konopce a njih namazite kalafonom a ne mascu.

Leave a Review

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend