СВЕ ГОРЕ И ГОРЕ! Спољно-трговински дефицит порастао 18,8% у односу на 2018. годину

СВЕ ГОРЕ И ГОРЕ! Спољно-трговински дефицит порастао 18,8% у односу на 2018. годину

Укупна спољнотргодинска робна размена Србије у периоду јанауар-мај ове године порасла је за 9,7 одсто на 16,67 милијарди евра, при чему је извоз повећан за 8,3 процента, а увоз за 10,8 посто у односу на исти период прошле године.

Извезено је робе у вредности 7,08 милијарди евра, а увезено за 9,58 милијарди, тако да дефицит износи 2,5 милијарде евра, што је повећање од 18,8 одсто у поређењу са периодом јануар-мај 2018. године, објавио је Републички завод за статистику.

Покривеност увоза извозом је 73,9 процената и мања је него у упоредном лањском периоду, када је износила 75,6 одсто.

Изражено у доларима, укупна робна размена за светом је у првих пет месеци износила 18,83 милијарде долара, што је пораст од 1,6 посто на годишњем нивоу.

Извоз је „тежио” 8,0 милијарди долара, што чини пораст од 0,2 одсто међугодишње, а увоз је износио 10,83 милијарде, и већи је за 2,6 процената. Дефицит, у износу 2,82 милијарде долара, повећан је за 9,8 процената.

Највеће учешће у извозу Србије имао је Регион Војводине (34,2%), а у увозу Београдски регион (46,5%).

Спољнотрговинска робна размена је била највећа са земљама са којима Србија има потписане споразуме о слободној трговини. Земље чланице Европске уније чине 63,7 одсто укупне размене.

Посматрано појединачно по земљама, Немачка је била највећи спољнотрговински партнер Србије и на страни извоза и увоза. У Немачку смо у посматраном периоду извезли робу у вредносто 903, милион евра, а увезли за 1,22 милијарде.

Други по важности партнер су земље ЦЕФТА, са којима имамо суфицит у размени од 785,8 милиона евра. Извоз у земље ЦЕФТА достигао је 1,15 милијарди евра, а увоз 365,5 милиона. Покривеност увоза извозом износи 315 процената.

Што се тиче спољнотрговинске размене за месец мај, извоз Србије је износио 1,57 милијарди евра, што чини повећање од 11,6 посто у односу на исти месец прошле године, док је увоз био вредан 2,08 милијарди, и већи је за 14,5 процената.

Према десезонираним подацима, мајски извоз је порастао у односу на април за 5,1 одсто, а увоз за 4,2 процента, преноси Танјуг.

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Трагедија на Ибарској магистрали – четвороструко убиство за које су криви убијени

Трагедија на Ибарској магистрали – четвороструко убиство за које су криви убијени

Јутро 9. августа 2019. године је за многе је само један давно минули тренутак али …

Вучићев режим уништио сточарство, увозе месо које је ђубре по багателним ценама

Вучићев режим уништио сточарство, увозе месо које је ђубре по багателним ценама

Произвођачи товних свиња у Србији оцењују да су могућности за извоз свињског меса у Европу …

Један коментар

  1. ПерунГромовник

    Наравно да је тако, уништено је све у овој држави сррадији, куга свака снс-срс-спс је продала или сатрла и индустрију и пољопривреду, шта да извезу кад нема НИШТА више? ДАБОГДА цркли мајку им лоповску и пиздајничку у уста јех бем!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *