Шведска укида готово све епидемиолошке мере против короне
фото: Танјуг, АП

Шведска укида готово све епидемиолошке мере против короне

Шведска 29. септембра укида готово све преостале епидемиолошке мере због високе стопе имунизације становништва и ниске стопе смртности, објавили су на данашњој конференцији за новинаре министарка јавног здравства и социјалног старања Лена Халенгрен и директор Завода за јавно здравље Јохан Карлсон.

Одлука о скорашњем укидању ионако благих мера заснива се на високој стопи имунизације и ниској стопи смртности од ковида. До 7. септембра у Шведској је две дозе вакцине примило 70 одсто одрасле популације, а укупно 81,6 процената грађана старијих од 18 година примило је барем једну дозу, пренео је портал Индеx.

Шведска у последње две седмице има трећу најнижу стопу смртности од ковида у Европи, иза Лихтенштајна и Словачке, а такво стање траје од почетка лета.

„Захваљујући успешној кампањи вакцинације далеко смо догурали и сада је наше друштво у бољој ситуацији. Зато предузимамо корак према нормалној свакодневици, према заједници у којој неће бити никаквих ограничења. Проценили смо да ограничења имају мали учинак на сузбијање инфекције. Тренутно је важно повећати стопу вакцинисаности“, рекла је Халенгрен.

Од 29. септембра више неће бити ограничења броја учесника на јавним окупљањима, попут концерата или утакмица. Од 15. маја број учесника био је ограничен на 3.000 на отвореном и 300 у затвореним просторима. Укидају се и ограничења приватних окупљања у затвореном, на којима до сада није могло бити више од 50 особа. Можда највише изненађује повлачење препоруке за рад од куће, што значи да ће многа предузећа, јавне и државне установе након пуних годину и по позвати запослене да се врате у канцеларије.

„Показало се да су вакцине ефикасне. Имамо добру покривеност вакцинацијом и јасно видимо њен учинак, јер имамо најнижу стопу смртности у Европи. Ограничења која сада укидамо више се не могу оправдати из угла јавног здравства. Вакцинисане особе од 29. септембра начелно могу да живе као и пре, док невакцинисани рескирају озбиљну болест“, изјавио је Карлсон.

Зараза у Шведској није нестала и дневни просек је нешто више од 1.000 новооболелих. Према речима званичника, обољевају махом невакцинисане особе, па се интензивна кампања вакцинисања наставља у свим узрастима, а нарочито међу тинејџерима од 16 до 18 година.

Ковид потврда биће у употреби само за прелазак државне границе.

Н1

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Плагијатору Синиши Малом поништена титула доктора наука!

Плагијатору Синиши Малом поништена титула доктора наука!

Сенат Универзитета у Београду поништио је одлуку о додељивању доктората министру Синиши Малом. Сенат Универзитета …

Чешка: Нова влада одбила да продужи ванредну ситуацију за 30 дана, спрема се да укине и обавезу вакцинисања

Чешка: Нова влада одбила да продужи ванредну ситуацију за 30 дана, спрема се да укине и обавезу вакцинисања

Спремни смо да моментално усвојимо адекватне мере уколико би се ситуација развијала неповољно, казао нови …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *