Друштво

Ринташ за беду на трафици, а сањаш плату од 900 € јер је обећао Вучић

Влада Србије “октроисала” је одлуку о висини миналне зараде у износу од 35.012 динара, што је и даље испод минималне потрошачке корпе у Србији која је нешто скупља од 39.000 динара што је неопходно за пуко преживљавање.

На последњој седници Социјално-економског савета није постигнут договор о цени минималне зараде, а председница Владе Србије Ана Брнабић је након састанка рекла да ће од 1. јануара 2022. године минималац износити 35.012 динара, што је, како је навела премијерка, увећање за 9,4 одсто у односу на тренутну минималну плату од 32.000 динара.

Председница Владе Србије је након седнице Социјално-економског савета(СЕС) рекла и да се овим повећањем минималне зараде долази на 89 одсто покривености минималне потрошачке корпе.

За сада нема могућности да се минималац повећа на 39.000 динара како су то тражили синдикати, поручили су представници Владе Србије. Повећање минималне зараде подржава и Унија послодаваца Србије, али уз, како су рекли, одређене услове.

Да би радник у Србији могао да преживи потребно је 39.000 динара, ставови су синдиката, а да би могао достојанствено да живи онда би минималац, како је за „Нову“ оценио Душко Вуковић из Самосталних синдиката Србије, морао да буде 100.000 динара.

Душко Вуковић каже да су незадовољни одлуком о повећању минималне зареде и додао да не очекује да ће минималац достићи минималну потрошачку корпу до 2024. године, како им је речено раније на састанку.

Вуковић истиче да питање зарада више ниеј предмет договра три стране (синдиката, послодаваца и Владе Србије), већ искључиво скоро владина одлука.

„Ја мислим да ни минимална потрошачка корпа са оваквим садржајем и ценама не задовољава и да постигенмо да се изједначи опет би то била мала зарада и сиромашна корпа“, рекао је Вуковић и додао:

Да Вас подсетимо: Жене треба да оставе гладну стоку да би отишле на обуку
„Ни 39.000 на које би ми пристали није довољно јер ми не знамо колико ће минимална потрошачка корпа бити до краја ове године, а говоримо о минималцу за наредну годину.“

Он је истакао како је за првих шест месеци ове године минимална потрошачка корпа порасла за 1.200 динра.

Економисти су подељени око тога да ли ће минималац достићи минималну потрошачку корпу,а ли су сагласни да је минималац није довољан за пристојан живот.

Професор Економског факултета у Београду, Љубодраг Савић, оцењује да минимална потрошачка корпа није довоља да би могло да се пристојно живи и не обезбеђује пристојан стандард, али да с друге стране треба бити, како каже, реалан и да је минималац одраз ситуације у којој се налазимо, иако он као грађанин и економиста сматра да треба да буде већи.

Он оцењује као добру вест да је смањена разлика између минималца и минималне потрошачке корпе у последњих неколико година.

„Лоша страна је да држава упоредо с повећањем минималца повећава и неопорезиви део на који се плаћају доприноси и практично Србија преузима оно што треба да плаћају послодавци, који би били незадовољни и да је цео минимлац неопорезив. Не преговара се о минималцу већ колико ће држава да преузме на себе“, рекао је за „Нову“ Савић.

Савић је мишљења да ће минималац достићи минималну потрошачку корпу у Србији наредних година.

„Минимална корпа не одражава реалну стварност и превише је ниска. Друга ствар је и то што је Вучић рекао зашто је мотив да стигне једно друго јер минималац због утицаја на просечну плату у Србији, а обећао је плату од 900 евра до 2025“, рекао је Савић.

Економиста Љубомир Маџар каже да минимална зарада никада није покривала тај износ минималне потрошачке корпе.

Да Вас подсетимо: Живот под напредњачком окупацијом: Белешке о деструкцији, јануар-март
„Наша држава и привреда годинама обећавају плате брже него што расте БДП, ко то ради сече грану на којој седи и то је деструктивна политика, један од узрочника неумореног раста плата је државни скетор где оне расту брже него у приватном“, рекао је Маџар.

Он истиче и да минималац ни рнаије није покривао трошкове потрошачке корпе.

„Нема сумње да добар део нашег становништва преживљава на новцу који је знатно испод трошкова потрошачке корпе тако да ће и даље да се преживљава“, рекао је Маџар.

Срђан Дробњаковић, директор Уније послодаваца Србије, рекао је за Нова.рс да је ове године много већи број привредника спремнији да прихвати повећање минималца, него што је то био случај ранијих година и каже да су због тога инсистирали на додатним олакшицама које би омогућиле да повећање минималца буде дугорочно одрживо.

„Олакшице се односе на повећање непорезивог дела зараде (захтев послодаваца је да се он изједначи са минималном зарадом), односно на смањење дажбина на плате које предузећа плаћају. Привреда ће наставити да инсистира на олакшавању положаја предузећа и побољшању привредног амбијента, што је посебно важно за мала и средња предузећа, и за домаће привреднике, који су у неупредиво тежем положају у односу на стране инвеститоре“, рекао је Дробњаковић.

Ово повећање минималца на 35.000 динара било је познато још месец дана пре самих преговора када је председник Србије Александар Вучић у једној телевизијској емисији још тада рекао колико ће износити минималац, као и да ће се неопорезива основа подићи на 19.300 динара у односу на садашњих 18.300. Ту најаву председника Србије је председник УГС „Независност“, Зоран Стојиљковић, још раније за „Нову“ оценио да је то врста интервенције која обесмишљава социјални дијалог и уводи га у задате величине.

Да Вас подсетимо: Фридом хаус: Србија није демократска држава
Влада Србије треба да до 15. септембра донесе одлуку о висини минималне зараде.

У земљи победника просечна плата 555€, а статистика каже да пасемо траву.

Луфтика.рс

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!