fbpx

Свет ће дрмати хладни рат између САД и Кине

5
(2)

Оцењено да ће бити другачији од хладног рата између САД и СССР, али да ће бити упоредив – по интензитету

* Фјодор ЛУКЈАНОВ: „Тек смо на самом почетку.Све земље ће морати да одлуче на којој ће страни бити у хладном рату између САД и Кине. То лоше јер ће се појачавати и конфронтација између других држава“

_____________________________________________________________________

СВЕТУ прети нови хладни рат са озбиљним и далекосежним последицама, али по много чему неће бити упоредив са оним који је вођен између Совјетског Савеза и САД.

Биће то хладни рат између Пекинга и Вашингтона, у којем Москва неће бити трећи главни учесник, али ће морати да заузме став.

Ово је кључна оцена онлајн међународне конференције „Економске последице коронавируса: Иницијатива Појас и пут у условима новог света“ коју су заједно организовали руски Дискусиони клуб „Валдај“ и Источно-кинеки универзитет из Шангаја.

Један од руководилаца „Валдаја“ – Фјодор Лукјанов – оценио је да америчко-кинески хладни рат неће бити исте структуре као некадашњи између СССР и САД, али да ће по интензитету са њим бити упоредив.

Фенг Шаолеј, декан и професор шангајске Школе за међународне и регионалне студије, изразио је наду да ће доминантни смер међународних односа ипак бити развој мултиполарности.

 

Он је Русију назвао главним партнером Пекинга и навео да се у Кини на експертском нивоу увелико процењује да ће пандемија променити светски поредак и ће процеси ићи ка постојати цивилизацији која ће задовољавати потребе већине људи.

Изразио је жаљење због све већег сукоба Вашингтона и Пекинга, истакавши:

„Американци покушавају да Кину окриве за пандемију. Контрадикције између Кине и Америке ће се појачати“.

Лукјанов је додао да ће све земље морати да одлуче на којој ће страни бити у хладном рату између САД  и Кине и оценио да је то лоше јер ће се појачавати и конфронтација између других држава:

„Тек смо на самом почетку. За Трампа и Помпеа је коронавирус само изговор за нападе на Кину. Председник САД  ни досад није скривао свој однос према Кини, али сада има на располагању јаку ударачку справу коју ће, како изгледа, користити у максималној мери против Кине“.

Факти

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Трамп оштро напао Немачку

5 (1) БЕРЛИН – Амерички председник Доналд Трамп оштро је напао свог савезника у Европи, …

Кина спрема `дигитални јуан` који ће убити Bitcoin и поткопати долар

5 (3) * Забринути експерти америчке агенције Bloomberg: „Кинески дигитални кеш  дизајниран је да буде …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *