fbpx

Свет више не верује самозваним и самопрозваним вођама и политичарима које је лако купити а још лакше продати!

0
(0)

У ери растућих претњи од тероризма, сукоба и економске неизвесности, све мање поверења у политичке лидере, упозоравају у Давосу

Свет све мање верује лидерима свих профила, а политичарима понајвише, поготово након прошлогодишњих „незамисливих и непредвидивих догађаја”: од мистериозних рушења авиона, преко пада цене нафте, до епидемије еболе и варница нове фазе стратешког надметања светских сила, упозоравају ове седмице експерти Светског економског форума из Давоса и „Еделмановог барометра поверења”, истоимене америчке фирме за односе са јавношћу.

Светски лидери морали би више да сарађују ако имају намеру да се изборе са текућим, опасним глобалним развојем догађаја оличеним у растућој претњи од међународног тероризма, светских сукоба и економских неизвесности, упозорио је у понедељак увече Клаус Шваб (76), оснивач и извршни директор Светског економског форума (СЕФ) из Давоса.

„Битка против тероризма не може се извојевати на националном нивоу, неопходна је међународна сарадња. Привредни раст такође изискује координирану акцију, у противном велики је ризик да свет управо улази у циклус дефлације. Тек се међународном сарадњом можемо сучелити са овим опасним развојем догађаја”, оценио је Шваб уочи почетка форума, на којем ће се од данас до 24. јануара окупити четрдесетак шефова држава и премијера и више од 2.500 представника водећих светских компанија.

Међутим, 86 одсто учесника анкете СЕФ-а сматра да је свет данас изложен „кризи руковођења”, и то претежно зато што међународна заједница углавном није успела да се избори ни са једном великом глобалним проблемом последњих година.

„Светски лидери подбацили су у бици против глобалног отопљавања, тек овлаш су се изборили са крахом глобалне економије који је изазвао тешке проблеме у Северној Америци и Европи, дозволи су да се загноји насиље на Блиском истоку…”, наведено је у извештају СЕФ-а о глобалним изгледима у 2015. години.

Према анкети СЕФ-а, свет листом сумња да су данашње политичке и верске вође способне да разреше текуће проблема. Више од 40 одсто анкетираних на Блиском истоку, 35 одсто у САД и трећина у Европи сматрају да се тамошња друштва суочавају са „акутном кризом друштвеног руковођења”. Истовремено, већина света судбину би вероватно пре препустила у руке представницима невладиних организација и новој генерацији лидера бизниса.

„Првима зато што се исказују у бици за интересе маргинализованих и незаштићених људи. Младим лавовима бизниса верује се јер се свет суочава са плимом нове генерације изузетно образованих људи који граде велике компаније и ослањају се на ново проналазаштво”, сматра СЕФ.

„Еделманов барометар поверења” има нешто другачију визуру: „Година несрећа и лоших политичких и пословних потеза довела је до драматичног пада поверења народа у међународне институције, невладине организације, медије и свет бизниса.” Реагујући на низове злосрећних догађаја, међународне организације напросто су пале на испиту, и то не због економских недаћа, јер данас на глобалном привредном фронту нема ничег катастрофичног као у време 2008. и 2009. године”, оценио је Ричард Еделман, шеф „Еделмановог барометра”.

Народно неповерење у вође данас доминира у САД, Јапану, Немачкој, Француској, Великој Британији, Италији, Русији и Турској, набраја се у Еделмановом извештају.

СЕФ има своју теорију зашто је„општа популација” дубоко разочарана данашњом класом политичких вођа. По СЕФ-у, дугогодишња традиција „странчарења”, огрезлост у корупцију, династичке калкулације, криза морала и навике да се злоупотреби моћ међу пробранима довели су до краха народног поверења у вође широм света.

Осенчена оваквим налазима СЕФ-а и Еделмана, светска пословна и политичка елита окупља се од данас до суботе у Давосу да дебатује на тему „Нови глобални контекст”. Главни говор одржаће сутра кинески председник Ли Кећијанг са темом о стању друге најјаче економије света. Кина је иначе лане забележила најнижи привредни раст у последњих 25 година, јавиле су јуче агенције. Истовремено, ММФ је наново снизио прогнозу глобалног привредног раста за 2015.

———————————————–

Драги не иде у Давос

Марио Драги, председник Европске централне банке и аутор лањске процене у Давосу да је еврозона на прагу „драматичног” економског опоравка, ове седмице не учествује на Светском економском форуму. Драги је изостанак са овогодишњег СЕФ-а образложио чињеницом да Управни одбор ЕЦБ заседа у четвртак 22. јануара. Светске берзе увелико се кладе да ће Драги сутра обнародовати одлуку ЕЦБ да почне – први пут од избијања глобалне финансијске кризе 2008– са масовним откупом државних обвезница (читај штампања новца) ради одбране еврозоне од све изгледније дефлације.

 
Тања Вујић, Политика

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Др Олга Четверикова – Како се ствара постчовек (1.део)

0 (0) Савремени трансхуманизам полази од тога да се друштво дели на две категорије. Мада …

Глобалисти стоје иза Грете Тунберг и „спасавања миграната“

5 (3) * Грета Тунберг је путовала у Давос заједно са Џенифер Морган, бившом саветницом Ангеле меркел за екологију …

Један коментар

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *