Та напредна аграрна политика за 2017. вам је до мога…

0
(0)

НОВИ САД – Министар пољопривреде  и заштите животне средине Бранислав Недимовић и покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство Вук Радојевић су на новосадском Пољопривредном факултету представили аграрну политику за 2017. годину.

Недимовић је рекао да ће неколико различитих извора бити искоришћено како би се повећао квантум буџета намењеног пољопривреди, а неки од тих извора су повећање прихода од закупа пољопривредног земљишта и сарадња са међународним организацијама.

„Оно што је потпуно извесно је да буџет за пољопривреду неће бити испод нивоа који сада имамо, а мере које ћемо примењивати зависиће од анализа које ћемо спровести у наредних месец дана и веома брзо ћемо изаћи са конкретним мерама за следећу буџетску годину која ће бити мера наше одлучности у ком правцу хоћемо да идемо, а та мера је улагање у опрему, у инвестиције и у све оно што доноси додатну вредност у пољопривреди”, поручио је Недимовић.

Он је најавио да ће већ следеће недеље почети секторска анализа за сваки пољопривредни производ која ће дати одговор шта је у тај производ улагано и која је додата вредност коју од њега имамо, да ли је повећана производње и, што је, по његовим речима најважније, да ли је та производња која се повећала донела резултате за ову државу било на унутрашњем било на спољашњем плану.

„Ту анализу ћемо покушати на сликовит начин да презентујемо тако што ћемо за одређену културу рећи да нам је та култура у коју смо улагали, са тим мерама донела толику додатну вредност. Потпуно сам сигуран да ће бити култура које неће показати ту додатну вредност јер треба погледамо истини и математици у очи”, рекао је Недимовић.

Према његовим речима, држава у овом тренутку у закуп даје око 460.000 хектара пољопривредног земљишта, што је, како је нагласио, много више, односно за 120.000 хектара више него што је било предходне године, а у буџет ће се директно по том основу слити 25,7 милиона евра више него прошле године и то су средства која су наменски опредељена за пољопривреду.

„Међутим, ту није крај, ми мора да идемо даље, јер сам потпуно убеђен да још 100.000 до 150.000 хектара земљишта можемо да нађемо у корпусу комплетног пољопривредног земљишта које стоји на располагању на простору Србије и да њега убацимо у читав систем на различите начине, било кроз давање на лицитацијама, било по праву пречег закупа, било по основу инвестиција. Важно је да тај фонд проширимо јер смо имали ситуацију да се ‘гомила’ пољопривредног земљишта није уопште плаћала, а радила се. Имали смо класичну узурпацију и због тога нам је циљ да појачама капацитете министарства са аспекта пољопривредне инспекције”, рекао је Недимовић.

Он је додао да је неопходно да се уради географски и информациони систем који ће у сваком тренутку дати одговор са којим земљиштем држава располаже и шта се на њему ради.

Тај географски и информациони систем радиће се у сарадњи са међународним организацијама и по Недимовићевим речима биће „револуционарна ствар”, али је напоменуо да је то процес који ће трајати и који не може бити реализован у кратком року.

Радојевић је истакао да је комуникација између министарства пољопривреде и покрајинског секретаријата за пољопривреду након дужег низа година, на изузетно високом нивоу, што је, како је рекао, у интересу пољопривреде и пољопривредних произвођача.

„Морам да нагласим да то није био случај у претходне четири године. Недопустиво је да не постоји адекватна комуникацуија између покрајинске и републичке владе, а поготово по питању пољопривреде. Међутим, срећом то је сада прошлост и задовољство ми је што са министром Недимовићем имам комуникацију на дневном нивоу и конципирање наших заједничких активности дефинишемо на недељном нивоу. У наредном периоду ћемо учествовати заједно у различитим телима која ће доносити значајне одлуке везане за област пољопривреде у Републици Србији”, рекао је Радојевић.

Он је нагласио да је покрајинска влада и покрајински секретаријат за пољопривреду на адекватан начин уважена од стране републичке владе и министарства за пољопривреду тиме што су активни учесници у доношењу мера аграрне политике, уз уважавање специфичности пољопривредне производње на територији АП Војводине.

„Уверен сам да ће тако квалитетна наша међусобна комуникација допринети побољшању резултата у целокупној пољопривреди”, нагласио је Радојевић.

Он је казао да је око 85 одсто средстава из покрајинског буџета намењеног пољопривреди потрошено првих шет месеци ове године, па ће ребалансом буџета покрајине бити обезбеђена значајна средства како би се продужио рок трајања актуелних конкурса и повећао ниво финансијских средстава, поготово када је реч о конкурсима за системе за наводњавање и противградне мреже, те за развој пчеларства, за које и влада највеће интересовање – преноси Танјуг.

Танјуг, Политика.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

ИДИОТИЗАМ! Ко је бре уопште дозволио ЕУ и по којем основу да се меша у интерне послове Републике Србије?!

5 (2) Председник Скупштине Србије Ивица Дачић разговарао је данас телефоном са председавајућим Kомитета за …

Божовић никад није требао бити амбасадор Србије у Црној Гори, ево зашто (ВИДЕО)

5 (12) Велика је грешка што је Владимир Божовић постао амбасадор Србије у Црној Гори. …

2 Коментара

  1. Милан Топлица

    Јаооооо изгубио сам наочаре а желим да видим који су ово министри на слици !

  2. Ma i bez naočara primećujem jednog picoustog 😉

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend