фото: ПА, АП, Крезиу

Тачи и Весељи оптужени за најмање 98 убистава, Еулекс им претреса куће

5
(4)
Бивши лидер ОВК Хашим Тачи, који је између осталог оптужен за ратне злочине, први пут ће изаћи пред суд у Хагу у понедељак

Тужилаштво Специјалног суда у Хагу терети Хашима Тачија, Кадрија Весељија, Јакупа Краснићија и Реџепа Сељимија да су починили ратне злочине незаконитог или произвољног хапшења и лишавања слободе, суровог поступања, мучења и убиства.

Терети их и да су злочине против човечности, као што су затварање, други нехумани поступци, мучење, убиство, присилни нестанци лица и прогони, чинили од марта 1998. до септембра 1999. године.

“На неколико локација широм Косова, као и у Куксу и Цахану у северној Албанији, припадници Ослободилачке војске Косова (ОВК) извршили су кривична дела из оптужнице над стотинама цивила и лица која нису учествовала у непријатељствима. Жртве су лица за која се подозревало да не подржавају ОВК и касније привремену владу Косова, и то: Срби, Роми и Ашкалије; католици; цивили за које се веровало да сарађују са српским властима или да комуницирају са Србима; Албанци који су подржавали Демократски савез Косова или били повезани са том странком, као и са другим странкама за које се сматрало да су против ОВК; Албанци који се нису придружили ОВК или нису подржавали ОВК, и лица која су на основу свог тренутног или бившег запослења важила за противнике ОВК”, наведено је у оптужници.

Потврђена оптужница наводи да су Хашим Тачи, Кадри Весељи, Реџеп Сељими и Јакуп Краснићи индивидуално кривично одговорни по разним облицима кривичне одговорности за кривична дела из оптужнице која су извршена у контексту оружаног сукоба немеђународног карактера на Косову и која су чинила део раширеног и систематског напада на лица за која се сматрало да су противници ОВК.

Информација о датуму и времену првог приступања суду Хашима Тачија, Кадрија Весељија, Реџепа Сељимија и Јакупа Краснићија, пред судијом за претходни поступак, биће објављена ускоро.

По хапшењу које је 4. и 5. новембра извршило Специјализовано тужилаштво, Хашим Тачи, Кадри Весељи, Реџеп Сељими и Јакуп Краснићи су 4. и 5. новембра доведени у притворски објекат Специјализованих већа Косова у Хагу. Судија за претходни поступак Специјализованих већа је 26. октобра 2020. потврдио оптужницу против Хашима Тачија, Кадрија Весељија, Реџепа Сељимија и Јакупа Краснићија.

Жртве могу да се јаве да учествују у поступку

По објављивању потврђене оптужнице, жртве кривичних дела из оптужнице могу да се пријаве да учествују у судском поступку, уколико могу да покажу да су претрпеле штету, укључујући физичку, душевну или материјалну штету, као директан резултат кривичних дела из потврђене оптужнице.

“Глас жртава је неопходан ради остваривања правде. Посредством свог заступника, жртве које учествују у поступку могу да остваре права која су им дата према нашим меродавним прописима и да се постарају да се њихов глас чује пред надлежним судијама”, рекла је председница Екатерина Трендафилова.

Жртве које учествују у поступцима пред Специјализованим већима образоваће једну или више група. Свака од ових група ће учествовати у поступку преко адвоката који има улогу заступника жртава. Секретар Фиделма Донлон је рекла да је учешће жртава у поступку кључна одлика установе.

Говорећи о важности учешћа жртава, специјализовани тужилац Џек Смит је рекао: “Кривична дела у оптужници коју је поднела моја служба су тешка дела и старајући се о томе да се правда задовољи, не смемо изгубити из вида патњу жртава. Учешће у поступку може жртвама улити снагу и обезбедити да се чује њихов глас.”

Аутор Андрија Игић

Извор РТС, 05. новембар 2020.

Тачи у понедељак пред судијама у Хагу

Дојучерашњи председник Косова Хашим Тачи, који је између осталог оптужен за ратне злочине, први пут ће изаћи пред суд у Хагу у понедељак, саопштено је из Специјализованих већа Косова.

„Дана 9. новембра у 15.00 одржаће се прво приступање суду Хашима Тачија у судници Специјализованих већа Косова у Хагу”, наводи се у саопштењу и прецизира да је то прво приступање суду Тачија у предмету специјализованих тужилаца против Тачија, Кадрија Весељија, Реџепа Сељимија и Јакупа Краснићија.

Оптужница против Тачија потврђена је 26. октобра 2020. а Тачи је након предаје јуче пребачен у Хаг и смештен у притворски објекат Специјализованих већа у Хагу. У оптужници се Хашим Тачи терети по разним видовима кривичне одговорности за ратне злочине и злочине против човечности према међународном праву.

„Прво приступање суду Хашима Тачија одржаће се на јавној седници. Током седнице за прво приступање суду судија за претходни поступак проверава да ли су испоштована права оптуженог, укључујући и његово право на правно заступање, као и да ли оптужени разуме оптужбе за које се терети”, саопштено је из Специјализованих већа, јавља Танјуг.

У оптужници коју је подигло Специјализовано тужилаштво Косова, са седиштем у Хагу, Хашим Тачи, Кадри Весељи, Јакуп Краснићи и Реџеп Сељими терете се да су извршили злочине против човечности са циљем стицања и вршења контроле над целим Косовом, различитим средствима.

„Сва дела наведена у овој оптужници била су део широко распрострањеног или систематског напада усмереног на противнике. Злочини су следили доследни образац, шире породице и заједнице жртава, и требало је да послуже као упозорење и да изврше притисак на циљано становништво”, наводи се, између осталог, у оптужници на 68 страна коју је потписао тужилац Џек Смит.

У оптужници пише и да су четворица оптужених, као и други чланови те, наводи се, удружене злочиначке организације, у периоду од марта 1998. до септембра 1999. године то радили на начин који је укључивао застрашивање, малтретирање, хапшење, мучење, убистава, киднаповања.

Извор Политика, 06. новембар 2020.

Претрес у кући Тачија код Приштине

Међународна полиција и Еулекс спроводе рацију у кући и око дворишта куће Хашима Тачија у Чаглавици код Приштине. Истражиоци претресају и кућу Реџепа Сељимија у Приштини. Истражиоци Еулекса од јутрос претресају кућу Хашима Тачија, против којег је јуче потврђена оптужница Суда за злочине ОВК.

“У току је спровођење операција Специјализованог тужилаштва на Косову. Операције Специјализованог тужилаштва одвијају се уз подршку Полиције Косова и Европске мисије за владавину права на Косову (ЕУЛЕКС). Подробније информације ће бити достављене ускоро”, саопштено је из Специјалног суда.

Такође, истражиоци Еулекса претресају у Приштини кућу једног од некадашњих регионалних команданата ОВК, који је функционер покрета Самоопредељење, Реџепа Сељимија, против којег је такође потврђена оптужница.

Бивши политички лидер тзв. Ослободилачке војске Косова Хашим Тачи и двојица његових некадашњих блиских сарадника Кадри Весељи и Реџеп Сељими пребачени су јуче авионом у Хаг, где ће се суочити са оптужницама за ратне злочине које је против њих подигао Специјални суд за злочине ОВК.

Тачи је јуче, одмах по потврђивању пресуде, поднео оставку на место председника привремених приштинских институција.

Аутор Андрија Игић

Насловна фотографија: The Associated Press/Visar Kryeziu

Извор РТС, 06. новембар 2020.

стандард.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Свака вам част децо српска да су нас вас поносне мајке које су вас родиле и васпитале!

5 (3) Увредљиве поруке опет освануле на споменику на Калемегдану. – У Савезу комунистичке омладине …

Вучићева реторичка „одбрана РС“ као медијска компензација за косовску капитулацију

5 (1) Пред почетак периода од наредне две године у којима председник Србије Александар Вучић …

Један коментар

  1. Kakvi su to komedijanti! Pretresaju kuće zločinaca posle 20 godina! Da nisu malo zakasnili sa pretresom! I to pretresaju kuću tako što pretresaju oko kuće. Šta traže? Da je Tači zakopavao leševe u svom voćnjaku? Ili da čuva dnevnike i druga optužujuća dokumenta ispod leje paradajza? Možda ima nešto od toga i u podrumu. Zato neka brzo raskopaju pod da im nešto ne promakne, da se tragovi ne ohlade.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend