Тачи игра на шверцера хероина и Вулиновог пулена Јаблановића?

Тачи игра на шверцера хероина и Вулиновог пулена Јаблановића?

5
(1)

НАЈНОВИЈЕ размирице унутар „Српске листе“ на Космету подстакле су спекулације да би у намери да формира војску Косова Хашим Тачи поново могао да заигра на карту српског нејединства.

Он је у петак изјавио да одустаје од заобилазног пута за образовање оружаних снага и да сада жели да се то обави кроз уставне промене, а што подразумева и српске гласове. Српским представницима, истовремено, је поручио да ће њихово противљење „бити највећа грешка“.

Са преокретом у Тачијевом тактизирању око војске, временски се поклопило и „солирање“ Александра Јаблановића који се пре неколико дана мимо воље већине посланика ове листе регистровао као њен председник. При том, Јаблановић тврди да уз себе има четири посланика, таман колико албанским странкама фали да би формирали војску, што је створио бојазан да би можда они могли да буду Тачијев „плен“.

Слободан Петровић (СЛС) који је на прекјучерашњем састанку српских посланика држао Јаблановићеву страну, међутим, каже за наш лист да су све ово спекулације:

– Не верујем да ће ико од Срба дати глас за војску. Надам се да ће се ствари унутар „Српске“ разрешити и да ћемо се изборити за интересе народа. Ја, иначе, нисам никог подржао, већ сам само констатовао да је закон на страни Јаблановића, свидело се то неком или не. Он је једини оснивач „Српске листе“ и не интересује ме ко је за кога.

Иначе, на истом скупу на ком је Тачи говорио о могућностима формирања војске, а на ком су биле и стране дипломате, заменик косовског премијера Бранимир Стојановић изјавио је да се услед великог неповерења не може очекивати да Срби подрже формирање војске:

– Наметање тема попут војске служи искључиво за унутрашњу политичку употребу која често у себи има подстицање мржње према Србима. То је у албанској јавности и даље најлакше продати.

По постојећем Уставу и закону Безбедносне снаге Косова нису оружане и задужене су да делују у ванредним ситуацијама, попут елементарних непогода. Како су претходних година Срби били чврста брана уставним изменама које би изродиле војску, Председништво косовске скупштине прихватило је почетком марта нацрт закона о трансформацији БСК у војне снаге. По том нацрту оне би имале надлежност да чувају суверенитет и територијални интегритет Косова, а промениле би и број војника.

Међутим, после притисака из међународне заједнице која је инсистирала да се до војске дође само уставним променама а не законском заобилазницом, Тачи је био принуђен да одустане од овог маневра.

ЧЕТИРИ „ЗЛАТНА“ ГЛАСА

ДА би се формирала војска Косова морали би да се изгласају амандмани на Устав, за шта је потребно две трећине гласова мањинских заједница. Како у парламенту има 20 представника мањина, од чега је десет српских посланика, то значи да су за одлуку неопходна четири српска гласа.

Новости

Фото: Танјуг / АП / VISAR KRYEZIU

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Пророковић: Костићев став о КиМ одговара тежњама НАТО, ЕУ, Пентагона, Бундесвера…

Пророковић: Костићев став о КиМ одговара тежњама НАТО, ЕУ, Пентагона, Бундесвера…

5 (1) * Дешавања унутар САНУ за време „председниковања“ академика Хајдина ишла су тако да …

Руски медији: За коначну издају КиМ, Вучићу треба послушни патријарх

Руски медији: За коначну издају КиМ, Вучићу треба послушни патријарх

4.9 (10) На сајту руске федералне новинске агенције Регнум објављен је текст Сергеја Артјоменка, познатог …

Leave a Review

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend