Насловна / Свет / Хелм / Терористичка најезда на Босну, пуна терориста Ал Каиде и Исламске државе
Терористичка најезда на Босну, пуна терориста Ал Каиде и Исламске државе 1

Терористичка најезда на Босну, пуна терориста Ал Каиде и Исламске државе

Стручњак за безбедност Џевад Галијашевић изјавио је да су у БиХ дошли поражени војници Ал Kаиде и такозване Исламске државе (ИД), и да то није никакав мигрантски талас него „једна врста терористичке најезде на БиХ“, што прихватају заједничке институције.

Галијашевић је, поводом информације Службе за послове са странцима БиХ да је од почетка године међу евидентираним мигрантима било пет Авганистанаца који се доводе у везу са тероризмом, истакао да је претња много вец́а него што изгледа.

– Овде има много особа са лажним идентитетом – рекао је Галијашевић Срни, пренела је Радио-телевизија Републике Српске.

Он је напоменуо да је кроз БиХ прошло 30.000 људи који нису добро идентификовани нити постоје претходни подаци који би се добили из неких других служби о тим лицима.

– Служба за послове са странцима је потпуно подбацила. Улазак тих људи у БиХ без веродостојне документације није смео да буде дозвољен. Kршио се и закон о странцима који регулише када и под којим условима и са којим идентификационим документима они могу ући. Имате људе који улазе у земљу са неколико мобилних телефона, платних картица, а немају личне карте и пасоше из матичне земље – рекао је Галијашевиц́.

Додао је да нека од тих лица могу да се идентификују кроз размену биометријских података или података који се добију од неких земаља кроз које су већ прошли, али не значајнији број.

– Ми у овом тренутку имамо људе који су велики извор претње и који представљају и нове мисионаре. Многи од њих ће се сакрити и остати овде. Њима није циљ онај прокламовани — достизање ЕУ. Некима од њих јесте, али многи од њих су позвани да овде и остану. Налазимо се у озбиљним проблемима, а озбиљне грешке и пропусти су направљени на нивоу Службе за послове са странцима – сматра Галијашевић.

Галијашевић је истакао да БиХ нема ниједну озбиљну институцију која би могла да прати те људе, ресоцијализује их и покуша да их укључи у друштво, пренео је Тањуг.

– Овај улазак у БиХ је практично договорен, без обзира на то колико нас угрожава – закључио је Галијашевић.

Вестионлине, спутник

Како бисте оценили овај текст?

+Кликните на звезду за оцену!

Актуелно

Шри Ланка: Терористи напали цркве и убили преко 200 људи! (видео, фото 18+) 11

Шри Ланка: Терористи напали цркве и убили преко 200 људи! (видео, фото 18+)

Број жртава у серији готово истовремених експлозија које су потресле три цркве и три луксузна …

"Више од 1.500 терориста стигло у Европу" 29

„Више од 1.500 терориста стигло у Европу“

Око 1.500 терориста који су учествовали у борбама на Блиском истоку налази се на територији …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *