“Тешко Црној Гори ако треба да је брани Ненад Чанак”

“Тешко Црној Гори ако треба да је брани Ненад Чанак”

Потпредседник Владе Црне Горе Дритан Абазовић говорио је за ТВ Прва о устоличењу митрополита Јоаникија.

“Тамо су протестовали људи који су из убеђења били против. Али да је тамо било људи из криминалног миљеа? Било их је. Да ли су они потпомагали неке структуре? Јесу. Ово је један политички субјект желео да искористи да се врати на власт”, казао је Абазовић и навео да ће истрага показати све.

“Ствар је јасна. Ово је борба моћи. Устоличење, црквене активности, подизање температуре, само су инструмент у коме одређене стртуктуре желе да дођу до финансијске моћи”, додао је он.

Kоментаришући наводе лидера ЛСВ-а Ненада Чанка да је власт то све лажирала да би ухапсила председника Црне Горе Мила Ђукановића, он је навео да не зна како да на то одговори, а да звучи коректно.

“Тешко Црној гори ако треба да је брани Ненад Чанак”, казао је он и осврнуо се да је у току демонстрација он седео у кафићу са Ђукановићем.

Потпредседник Владе рекао је да би у Црној Гори имали проширени сукоб, односно да су људи желели да крену са друге стране и да се обрачунају са демонстрацијама.

“Имали смо полицијски савршену акцију која срећом није довела до жртава… То су порођајне муке на Балкану, у одсуству политичке културе”, навео је он.

“Резултат показује да имамо потпуну контролу. Све што се урадило, урадило се профи. Нисмо желели да имамо проширени сукоб. Наше је да штитимо наше националне интересе. Нисмо имали информацију да ће доћи до тога, имали смо процену ситуације. Ово су две различите ствари. Не могу да разумем да лаици имају потребу да сада треба експертиза око свега. Нисмо имали жртве, рањене, немамо продужене сукобе, односно демонстрације”, казао је Абазовић и навео да су безбедносне структуре положиле испити.

“Тешко Црној Гори ако треба да је брани Ненад Чанак”

Абазовић је истакао да су сви били уз сектор безбедности.

“Да ли је било различитих размишљања, јесте, то је нормално када имате и много мању кризну ситуацију. Много је лоше да се од овога прави афера и нападне сектор безбедности. То може да доведе до дестабилизације. Замислите да се тамо десила нека трагедија, што није било немогуће. О чему бисмо ми о овоме причали? О оставкама. То, срећом немамо и сада неко да нам одређује како да уређујемо сектор безбедности. Поносан сам на све припаднике сектора безбедности који су учествовали у акцији”, објаснио је потпредседник Владе Црне Горе.

Говорећи о доласку патријарха Порфирија 26. септембра у Беранама, навео је да је разлика између Берана и Цетиња јесте то што је тамо постојало противљење локалног становништва и навео да тога у Беранама нема.

Некадашњи шеф координационог тела за Kосово и Метохију Ненад Човић казао је да за ТВ Прва да је очигледно да у безбедносним структурама има Ђукановићевих људи.

“На Цетињу у кафићу сте имали комплетну Ђукановићеву коњицу. Наравно да нису сви грађани били у ДПС-овом нарко картелу. Било је око 2.000, не око 4.000 како се надувава. Сада је потреба истрага и ко је шта радио. Да је пала једна глава, била би велика одговорност. Мислим да је Kривокапић направио праве потезе. Директор полиције и министар полиције су већ 3. септембра изразили скепсу у вези безбедности догађаја, што је доста говорило о томе. Одвијала се права драма. Мислим да је већина полицаијаца веома професионално одговорила, као и заменик министра Ракоњић”, навео је Човић.

Човић се обратио Абазовићу да разуме да је имао колебања, и наводи да је народу Црне Горе потребна истина.

“Нико од вас неће сачувати истину спиновањем. Моје намере су најбоље. Тамо сам умало доживео да будем линчован. Знам до детаља шта се дешавало од мојих пријатеља у Црној Гори. Ердоган је дочекан на црвеном тепиху, патријарх је дошао са хеликоптером и заштитом”, навео је Човић.

Он је навео да то што је адвокат Адем Власи казао јесте да је систематски напад на цркву.

Он је истакао да ће они вероватно покушати да направе још инцидент. Потенцијална “мета” је Пећка патријаршија, али сматра да је то мало вероватно, јер тамо има “армада” јединица KФОР-а.

Власи и Ђукановић су млади Титови кадрови. Многи од њих су изгубили сврху политичког постојања. Не треба да наседамо на тај трик и да им дајемо пажњу у медијима, као што радимо. То није нешто што је сврсисходно. Да се не причају глупости.

Kоментаришући присуство Чанка на Цетињу, он је истакао да је то био лични чин, и истакао да је током његовог гостојања на ТВ Прва изречено неколико лажи.

“Цеитње није антифашистички град, они су цвећем дочекали Италијане. Толико о антифашизму. То је једна неистина. Друга је спасавање глава ДОС-а. Долазило је до издаје приликом НАТО агресије, да су Ђукановићи сарадници откривали војне локације, као и преговори са НАТО у Сарајеву. Та прича пада у воду. Ђукановић је издао ДОС. Он није изашао на изборе. После 5. октобра, Ђукановић није учествовао у власти. Он има у глави да треба да буде господар на Балкану. Тако се и понаша. Погледајте како је дошао обучен на Цетиње”, казао је Човић за ТВ Прва.

“Хајде да се не играмо жмурке. Имали сте тамо покушај стварног државног удара. Ђукановић је добар технолог креирања државног удара. Да се није десило устоличење, имали бисмо јако опасну ситуацфију и како би Ђукановић ликовао. он наставља, не може да се преда”, навео је он.

Човић је истакао да су демонстранти избацили напред жене, а покушали су ноћ пре устоличења да упадну у Цетињски манастир”

“Ђукановић је показао да не штити ЦГ, већ личне интересе”, додао је он.

Недељник.рс

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Контроверзе у СПЦ и око цркве у Њујорку која је горела – где су нестале паре?

Контроверзе у СПЦ и око цркве у Њујорку која је горела – где су нестале паре?

Црквено школска општина Свети Сава у Њујорку и њена парохија одлуком Синода поверене су на …

Данас славимо Светог Николу Чудотворца

Данас славимо Светог Николу Чудотворца

Београд – Српска православна црква слави Светог Николу Чудотворца, једног од највећих хришћанских светитеља, заштитника …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *