Хроника

АЛЕКСИЋ објаснио како Вучић зарађује: Купи хектар за 4700 евра, а прода за 200.000 (видео)

Правни тим Народне странке поднеће захтев за поништавање приватизације Пољоприведног комбината Београд (ПКБ) и раскид уговора са Ал Дахром, изјавио је потпредседник Мирослав Алексић на конференцији за новинаре Народне странке.

Како је рекао, „очигледно нису испуњене обавезе Ал Дахре“, које је та компанија требало да испуни за три године, због чега ће Народна странка поднети захтев за поништавање приватизације, као и да мотив власти за приватизацију ПКБ-а није био наставак пољопривредне производње него продаја земљишта. Алексић је рекао да је компанија „Ал Дахра“ куповином ПКБ-а добила 17.000 хектара земљишта, што је половина површине Београда, по цени од 4.700 евра по хектару, а да се очекује да вредност те земље када буде изграђен аутопут, буде 200.000 евра по хектару.

Према његовим речима, припреме за „девастацију и уништење“ ПКБ-а почеле су 2014. г., када је Влада Србије субвенције од седам динара по литру млека ограничила на 12 милиона литара годишње, док је производња млека у ПКБ-у у том тренутку била 62 милиона литара годишње, а затим и са ограничавањем субвенција од 2.500 динара по грлу – на укупно 300 грла годишње, док је ПКБ имао 8.300 крава.

„ПКБ је остао без 8.000 грла за које ће добити субвенцију, то је губитак преко пет милиона евра годишње. То је била политичка одлука Владе Србије“, рекао је Алексић и додао да је то био „први корак“ ка спорној приватизацији ПКБ-а.

Алексић је додао да је наредни корак било пребацивање 17.000 хектара земљишта које је до тада било у државној својини, у својину ПКБ-а, да би могло бити предмет продаје, и да је такав захтев поднео директор те фирме Драгиша Петровић, 2013. године. Према његовим речима катастар одбија тај захтев, јер нема основа, и у супротности је са законом, директор ПКБ-а подноси жалбу Министарству градјевине, које је усваја и почиње укњижавање земљишта у власништво ПКБ-а.

„Државни јавни првобранилац подноси против тога тужбу Управном суду 3. новембра 2015. године, наводећи да то земљиште може бити искључиво у јавној својини и не сме да се укњижи у власништво ПКБ-а. После тога председник Владе Србије, што је тада био Александар Вучић, 18. децембра 2015. године доноси закључак и налаже Државном јавном првобранилаштву да одустане од тужби против акта Министарства грађевине“, казао је Алексић.

Алексић је додао да се вероватно „тада већ знало ко ће да купи ПКБ“, као и да је потезима власти ПКБ до 2018. године на годишњем нивоу губио по пет милиона евра, када је јавни позив за приватизацију расписан под таквим условима „да није постојала могућност“ за домаће компаније да учествују у њему, већ је продат „Ал Дахри“.

„Мотив за приватизацију ПКБ-а није наставак пољопривредне производње, него земљиште. До данас немамо у јавности уговор о приватизацији ПКБ-а, који је за три године требао да уложи 30 милиона евра, што истиче у новембру“, рекао је Алексић.

Алексић је изнео податак да је ПКБ, док је био у државном власништву, другим компанијама продавао хектар земљишта за 900.000 евра, односно четири хектара за 700.000 евра и 3,8 хектара за 500.000 евра, док је приватизацијом „Ал Дахра“ хектар земљишта платила 4.700 евра.

„Када прође аутопут, 200.000 евра ће бити вредност једног хектара“, казао је Алексић и додао да је приватизација ПКБ-а пример да „институције не постоје“, као и да је то пример уништавања пољопривредне производње, у чему се, „после уништавања ПКБ-а дошло до уништавања малих пољопривредних газдтава“ од којих у Србији живи 1,5 милиона људи.

Србин.инфо

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!