ТЕШКО ЊИМА: Почео састанак Трилатералне комисије којим преседава Вучић

ТЕШКО ЊИМА: Почео састанак Трилатералне комисије којим преседава Вучић

0
(0)

БЕОГРАД – Састанак европског огранка Трилатералне комисије, коју често називају „светска влада у сенци”, почео је данас Београду обраћањем председника за Европу и бившег шефа Европске централне банке Жан-Клода Тришеа и премијера Србије Александра Вучића.

Трише, који је отворио заседање, рекао је да ће чланови светске економске и политичке елите који бораве у Београду разговарати о европским проблемима, перспективи европских интеграција и западног Балкана, актуелној ситуацији у Русији и Украјини, као и о изазовима у Европи.

Он је рекао да је Трилетарална комисија пажљиво и редовно пратила дешавања на западном Балкану, као и да су бројни чланови играли важне улоге у трагичним временима иза нас.

„Хајде да се подсетимо Ричарда Холбрука у Дејтону пре 20 година и Волфганга Ишингера, који су обојица помогли у косовском мировном процесу”, рекао је Трише.

Он је подсетио да ће за неколико дана бити обележена и годишњица пада Берлинског зида и повратак целовитој и слободној Европи и поручио премијеру Вучићу да ће бити уз Србију на њеном путу ка ЕУ.

Трише је цитирао српског нобеловца Иву Андрића који је рекао да су „мостови вреднији од свега што човек сагради и изради”, јер припадају свима и свима су једнако корисни.

„Овиме званично проглашавам отварање осмог састанка трилатералне комисије”, рекао је Трише.

Председник српске националне групе трилатералне комисије Јован Ковачић изјавио је данас да регион пати од „превише историје, а премало разумевања” и да би требало све учинити да се то наслеђе промени за будуће генерације.

Захваљући Влади Србије на добродошлици, Ковачић је подсетио да је ово инаугурални састанак, међутим, указао је и да се Комисије не бави први пут тим делом Европе.

„Комисија је редовно разматрала питања за овај региоан где је историја донела велики хаос. Регион прати од превише историје, а премало разумевања”, рекао је он илуструјући да је Београд у својој историји био прегажен од 250 арммија и више од 40 пута „сравњен са земљом”.

„Слична ситуација је и у региону. Деци дугујемо да им не оставимо овакво наслеђе”, додао је Ковачић.

Рекавши да то морају да ураде сви заједно, Ковачицј је сликовито објаснио да је довољно да да добри људи не чине ништа, да зло тријумфује.

Подвукао је да је пре 15 година било немогуће замислити да се овакав догађај одигра у Београду, а да је данас то ипак могуће захваљујући храбрости лидера.

Како је навео, инцидент на фудбалској утакмици Србија-Албанија после којег је „уследио земљотрес” подсетио је на нестабилност у региону и додао да је сада право време да се разговара о побољшању односа имајући у виду да је Европска комисија објавила извештаје о приступању ЕУ.

„Та и друге теме биће на дневном реду”, рекао је Ковачић пожелевши учесницима корисне разговоре.

Европска група Трилатералне комисије у почетку је обухватала државе чланице тадашње Европске економске заједнице. Како се та групација временом проширивала, у чланство Трилатерале улазиле су нове чланице.

Србија је најмлађа чланица Трилатералне комисије. У чланству од прошле године и уз Норвешку је једина чланица Европске групе која није истовремено чланица ЕУ.

Вучић: Београд је сјајно место за договор о будућности

БЕОГРАД – Премијер Србије АЛександар Вучић изјавио је данас, на отварању 38. заседања Трилатералне комисије у Београду, да је чланство у ЕУ главни циљ спољне политике Србије и поручио да ће следеће године напредак земље бити још видљивији.

Вучић је, отварајући заседање, рекао да се Србија труди да пронађе своју економску и политичку позицију и да постане пуноправни члан ЕУ.

„Задовољан сам извештајем о напретку Србије, али следеће године ће напредак бити видљивији. Желимо да постанемо пуноправни чланови, и никада нећемо да будемо сиромашни рођак који тражи милостињу и којег се сви стиде”, поручио је Вучић.

Према његовим речима пут ка Европи Србија може да оствари боље од других „због историјског терета на нашим плећима”.

Овај састанак, како је подсетио, одржава се у години када се обележава 100 година Првог светског рата, у којем је Србија „била у центру пажње, имала бројне жртве, али изашла је као победник – духовни и морални”.

„За нас на западном Блакану и Србији боља будућност је на дохват руке, за разлику од ситуације пре једног века спремни смо да идемо у правцу будучхности”, истакао је Вучић.

Београд је сјајно место за дијалог и размену мишљења и договора о будућности, рекао је Вучић и додао да имамо велике планове за нашу земљу и бројне идеје како да свим грађанима буде боље.

 
Танјуг

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Медији су највећи политички непријатељи Србије: Вучићева машинерија за вештачку производњу афера

Медији су највећи политички непријатељи Србије: Вучићева машинерија за вештачку производњу афера

5 (2) Српском медијском сценом доминирају две групе креатора јавног мњења. Режимски и тзв. независни …

Вучић преко Зоране Михајловић поново отворено саботира изградњу гасовода кроз Србију

Вучић преко Зоране Михајловић поново отворено саботира изградњу гасовода кроз Србију

0 (0) Након што је влада јуче повукла предлог закона о давању гаранција за кредит …

7 Коментара

  1. ttps://www.youtube.com/watch?v=gpeJQx-JncA

  2. sve na stetu srbije i njenih gradjana ,dobro nam je poznat holbruk i sta je sve cinio da srbija propadne, ali sve mi se mota po glavi pisanje makedonskih medija o nasem premijeru da ima dvojicu tata , nebi bilo lose da uradi taj DNK test da vidimo na cemu smo iz ljubavi je sigurno zacet ali krv nije voda ako mu proradi juzni gen ode i presevska dolina sa nis a mozda i kraljevo .

  3. odlicice koliko jos treba pobiti sirotinje ovde..

  4. Вучићу педеру издао си Србију!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend