Насловна / Србија / Економија / Теже од рада на њиви: Нови правилници збуњују пољопривреднике

Теже од рада на њиви: Нови правилници збуњују пољопривреднике

Шабац — За два месеца донета су два Правилника о упису и регистрацији, и обнови пољопривредних газдинстава.

Шабац је један од градова са највише регистрованих газдинстава.

Већина пољопривредника је збуњена, и није упозната са новим изменама. Иако је јануару речено да ће сви морати да обнове гадинство, сада то нису у обавези. Новим Правилником који је примењује од другог фебруара, само они који имају промену података у односу на претходну годину, обавезни су да изврше обнову у року од 30 дана од настанака те промене, пише РТС.

Највећа новина за пољопривреднике је да уместо само у марту и априлу, газдниство сада могу да обнове у Управи за трезор током целе године. Без регистрованог газдинства и субвенција пољопривредна производња је незамислива, а пут до њих је за већину пољопривредника тежи, је кажу, од рада на њиви.

„Kако ћу бити упућен, код нас у селу треба нам књиговођа да нам води. Не можемо ми сељаци да уђемо у то. Само ако нешто ниси пропратио, ти ништа не знаш, како ти све то да стигнеш”, каже Раде Алимпић, из Накучана.

Пољопривредници су у обавези да у Управи за трезор пријаве сваки нови уговор о закупу земљишта, уступању на коришћење и промени власничке структуре.

„Обавезно се доставају и подаци о врсти пољопривредним културама, површинама, о врсти животиња, и броју ХИБ газдинства и величини поседа и основу коришћења земљишта. Уколико не пријаве промене, то је врло ризично, јер могу да оду у пасиван статус. Kада оду у пасиван статус, они уопште немају право да подносе захтев ни за један подстицај у пољопривреди и руралном разовју”, објашњава Мирјана Милошевић из ПССС у Шапцу.

РТС

Актуелно

Стопа раста српске пољопривреде на нивоу земаља подсахарског региона

Аграрни аналитичар Војислав Станковић изјавио је да Србија има веома скромне стопе раста пољопривредне производње …

Kам ги паре или како преживети кад држава само узима

Лесковац – Фебруар је, а време предходних дана топло за ово доба године, погодно да …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Simple Share Buttons