Теже од рада на њиви: Нови правилници збуњују пољопривреднике

0
(0)

Шабац — За два месеца донета су два Правилника о упису и регистрацији, и обнови пољопривредних газдинстава.

Шабац је један од градова са највише регистрованих газдинстава.

Већина пољопривредника је збуњена, и није упозната са новим изменама. Иако је јануару речено да ће сви морати да обнове гадинство, сада то нису у обавези. Новим Правилником који је примењује од другог фебруара, само они који имају промену података у односу на претходну годину, обавезни су да изврше обнову у року од 30 дана од настанака те промене, пише РТС.

Највећа новина за пољопривреднике је да уместо само у марту и априлу, газдниство сада могу да обнове у Управи за трезор током целе године. Без регистрованог газдинства и субвенција пољопривредна производња је незамислива, а пут до њих је за већину пољопривредника тежи, је кажу, од рада на њиви.

„Kако ћу бити упућен, код нас у селу треба нам књиговођа да нам води. Не можемо ми сељаци да уђемо у то. Само ако нешто ниси пропратио, ти ништа не знаш, како ти све то да стигнеш”, каже Раде Алимпић, из Накучана.

Пољопривредници су у обавези да у Управи за трезор пријаве сваки нови уговор о закупу земљишта, уступању на коришћење и промени власничке структуре.

„Обавезно се доставају и подаци о врсти пољопривредним културама, површинама, о врсти животиња, и броју ХИБ газдинства и величини поседа и основу коришћења земљишта. Уколико не пријаве промене, то је врло ризично, јер могу да оду у пасиван статус. Kада оду у пасиван статус, они уопште немају право да подносе захтев ни за један подстицај у пољопривреди и руралном разовју”, објашњава Мирјана Милошевић из ПССС у Шапцу.

РТС

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Произвођачи са југа Србије бацају парадајз: За албански има места, а за нас ништа (видео)

4.9 (13) Мештани села на југу Србије уништили су на стотине тона парадајза јер им …

СТИЖУ ПОРЕСКА РЕШЕЊА ПОЉОПРИВРЕДНИЦИМА: У току уручење решења за уплату доприноса за обавезно социјално осигурање

4.8 (4) ПОРЕСКА управа Републике Србије обавештава да је у току уручење решења за уплату …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *