fbpx

Велика Британија је и званично у рецесији!

0
(0)

Лондон — Економија Велике Британије претрпела је оштро успоравање у последњем кварталу 2018. године, повећавши се само за 0,2 одсто.

То је велики пад у односу на трећи квартал и раст од 0,6 одсто.

Kанцеларија за националну статистику извештава да је БДП опао за 0,4 одсто у последњем месецу 2018. То је горе него што су предвиђали економисти.

Пад БДП-а само ће појачати страхове да британска економија пати од „Брегзит анксиозности“, трговинског рата између САД и Kине и успоравања еврозоне, где је Италија већ пала у рецесију.

Данашњи извештај о БДП-у показује да се британска индустријска производња смањила шести месец за редом, што значи да је у рецесији први пут од финансијске кризе. Пад индустријске производње у децембру износи 0,7 одсто.

Рецесија се дефинише као два узастопна квартала негативног раста.

Британски сектор услуга имао је највећи удео у расту у последња три месеца 2018. године.

У периоду октобар-децембар тај сектор је повец́ан за 0,4 одсто.

Британски произвођачи аутомобила и произвођачи челика имали су посебно лош квартал, каже Роб Kент-Смит, шеф БДП-а на ОНС-у.

„БДП је успорио у последња три месеца 2018. године са падом производње аутомобила и производа од челика. Међутим, сектор услуга наставио је да расте са здравственим сектором, консултантима за менаџмент и ИТ-ом, који су веома добро радили. Пад је забележен у читавој економији у децембру, али подаци за један месец могу бити нестабилни, што значи да су кварталне бројке често бољи показатељ здравља економије. Трговински дефицит Велике Британије благо се проширио у последња три месеца 2018. године, док су се пословне инвестиције опет смањиле, сада вец́ четврти квартал заредом“, каже Kент-Смит.

Годишњи подаци о расту такође показују забрињавајуц́у слику. Економија Велике Британије повећала се само за 1,4 одсто у 2018. години, што је најслабији учинак од 2012. године.

Сажетак кључних тачака у извештају о БДП-у:

– Потрошачки раст остао је на 0,4 одсто у четвртом кварталу, али су пословне инвестиције пале за 1,4 одсто, највише од почетка 2016. године. Услуге, највец́и део економије, успориле су, са растом од 0,4 одсто.

– У децембру су се сви главни сектори привреде смањили, а производња је опала шести месец за редом, што је најдуже опадање од финансијске кризе 2008. године. Укупан пад БДП-а највец́и је од марта 2016. године.

– Трговински дефицит се у децембру смањио на 12,1 милијарди фунти.

– Раст у 2018. години успорен је на 1,4 одсто.

– БДП је у четвртом кварталу порастао за 1,3 одсто у односу на претходну годину, што је најслабији резултат од другог квартала 2012. године.

Б92

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Србија: За месец дана 10.000 отказа

5 (2) За само месец и по дана у Србији је без посла остало 9.927 …

Помоћ државе привредницима постала омча око врата, извесна масовна отпуштања (видео)

5 (3) Почасни председник Уније послодаваца Србије Небојша Атанацковић и Миша Релић из Удружења клубова …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *