THE GUARDIAN: Светом више неће владати амерички диктат и неолибералне догме

THE GUARDIAN: Светом више неће владати амерички диктат и неолибералне догме

Лондонски лист оценио да су „манипулације са ценама нафте“ Западу омогућиле да одједном „убије три зеца“ – да изведе ударе по економијама Русије, Венецуеле и Ирана и упозорио – да ће цену ускоро почети да плаћа цео свет

У ТОКУ је формирање алтернативних центара моћи у свету и напетост између старог и новог поретка на планети може одсад нарастати, али више никада неће бити повратка диктату Сједињених Држава и њиховим неоспоривим економским канонима и догмама – објавио је лондонски дневни лист The Guardian.

Његов колумниста Шејмус Милн прво је указао на „изазов који је Русија упутила неограниченој америчкој власти“.

Подсетио је да је Москва Вашингтону „показаала зубе“ још 2008. – у време осетинско-грузијског рата, па појачала властито деловање поводом рата у Сирији.

Милн је проценио да је украјинска криза – „кулминација конфронтације Русије са Западом“.

The Guardian је истовремено оценио да су „манипулације са ценама нафте“ Западу омогућиле да одједном „убије три зеца“ – да изведе ударе по економијама Русије, Венецуеле и Ирана. Милн је посебно нагласио да је Саудијска Арабија не само помогла Американцима, него и „казнила Русију и Иран за улогу коју играју на Блиском Истоку“.

Милн је овоме још придодао: да је Барак Обама „топло поздравио тај економски рат“ чије ће последице ускоро осетити цео свет.

Колумниста лондонског листа није пропустио да укаже: да је Кина постала прва економска сила света, да се у Латинској Америци појављује алтернатива неолибералном капитализму, да су САД и њихови сателити претрпели поразе и у Ираку, и у Авганистану, и на Блиском Истоку за време „арапског пролећа“.

Сам „неолиберални капитализам“ је, по Милновој процени, већ довео до бекства капитала са Запада и економске рецесије, а већина земаља Запада због тога има и економске и унутарполитичке проблеме. Остаје само да се види: чиме ће западни неолиберализам бити замењен.

 

Факти

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

3 Коментара

  1. normalno , sa amerikom je gotovo sada samo treba okrenuti interesovanje prema evroaziskoj zajednici. Evropa počinje da biva sporedna.

  2. Дај Боже да се то оствари.

  3. kad su i engleski, poslovično najmanje bistri novinari to počeli da kapiraju- izgleda da već nemogće je ne videti…

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *