The National Interest: Спреми се, Америко - страшни руски Су-35 сада имају и Кинези

The National Interest: Спреми се, Америко – страшни руски Су-35 сада имају и Кинези

СПРЕМИ се, Америко – страшни руски Су-35 сада имају и Кинези.

Ти авиони су већ стигли у центар за обуку Ратног ваздухопловства Народноослободилачке армије Кине у Цанчжоуу, провинција Хебеј, баш на Божић, извевши лет из предузећа за производњу авиона КнААПО из Комсомољска на Амуру. То се наводи у блогу BMPD који је објавио Московски центар за анализу стратегија и технологија.

Како наводе градске власти Комсомољска на Амуру, прва четири Су-35 званично су предата Пекингу 20. децембра, али су одлетела у Кину 25. децембра.

Првобитно је било предвиђено да Руси испоруче те авионе почетком 2017. године, али су се сложили да убрзају примопредају до Божића. На сајту градске управе Комсомољска на Амуру се каже: „Ловци су успешно стигли на одредиште“.

Руско-кинески споразум, потписан у новембру 2015 године, предвиђа испоруку 24 авиона Су-35 и вредан је око две милијарде долара. Руси су у почетку хтели да добију много већу наруџбину, али су морали да пристану на услове Пекинга.

Руси се плаше да би Кинези могли да покушају да копирају напредне технологије Су-35, као што су раније радили са другим наоружањем.

„Русија и Кина су потписале споразум о заштити интелектуалне својине — наводи се на сајту градске власти Комсомољска на Амуру. — Ловац ће бити заштићен од копирања без лиценце“.

Али, Русија је потпуно свесна да би њен споразум са Кином о заштити интелектуалне својине могао да буде бесмислен.

Говорећи 15. новембра на ручку у Центру за националне интересе (Center for the National Interest), пензионисани генерал-потпуковник Јевгениј Бужински, који је председник руског Центра за политичка истраживања, рекао је да Русија не намерава да преда Кини највредније технологије без предузимања мера предострожности.

Кинеска верзија Су-35 ће се разликовати од оне коју користи руско Ратно ваздухопловство.

„Имамо извозну варијанту и верзију за унутрашњу употребу — истакао је Бужински. — Кинези умеју да одлично копирају било шта“.

Међутим, Русија је уверена да ће њена техника у кинеским рукама бити безбедна, у првом реду, изузетно важан мотор АЛ-41Ф1С компаније „Сатурн“.

„Они не умеју да производе моторе — казао је Бужински. — Ми смо пристали да испоручимо моторе за Су-35, али на срећу, како су ми рекле колеге које су стручњаци за авио-моторе, АЛ-41Ф1С је немогуће копирати, пошто је практично немогуће доћи до његовог срца, а да се у потпуности не уништи“.

Али, не би требало искључити могућност да је копирање било главни мотив Пекинга приликом куповине Су-35. Кина ради на сопственим модерним невидљивим ловцима, као што су J-20 и J-31, али Кинези значајно заостају у производњи реактивних мотора. Познато је да J-20 користе руске моторе АЛ-31ФН компаније „Саљут“, који су били конструисани за модификације руског Су-27.

Иако је Москва уверена да Кина неће умети да тачно копира напредне технологије Су-35 и С-400, Пекинг је доказао да веома вешто краде технологије.

Тренутно се не може рећи колико ће бити ефикасне руске заштитне мере које не дозвољавају Кинезима да у потпуности копирају СУ-35 и његове моторе.

Време ће показати.

Пише: Дејв МАЏУМДАР — уредник The National Interest за војна питања

Факти

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Financial Times: Кина гради више од 200 шахти за интерконтиненталне ракете

Financial Times: Кина гради више од 200 шахти за интерконтиненталне ракете

* Британски лист се позвао на стручњаке за нуклеарно наоружање Мета Корда и Ханса Кристенсена …

Америчке службе дошле до оргиналног генетског материјала корона вируса из Вухана

Америчке службе дошле до оргиналног генетског материјала корона вируса из Вухана

После нешто више од годину дана истраживања амерички обавештајци дошли су до велике количине генетских …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *