Ти КЛЕМПАВИ да гледаш своја посла!

Шеф аустријске дипломатије Себастијан Курц сматра да није претерано сврсисходно поредити Косово са Каталонијом, већ треба наставити дијалог с Приштином.

– Не видим никакву додатну вредност у поређењу ситуације око Каталоније са оном на Косову -нагласио је аустријски министар у интервјуу Тањугу. Каталонски референдум о независности је унутрашње питање Шпаније, које мора бити решено у оквирима шпанског Устава, истиче Курц.

Он није директно одговорио на питање да ли ће Србија пре приступања ЕУ морати да призна независност Косова, већ је подвукао да ЕУ стално указивала да је дијалог Београда и Приштине од великог значаја за пут Србије ка ЕУ. „Напредак у дијалогу ће и даље бити важан за темпо приступног процеса“, каже шеф аустријске дипломатије.

Курц је истакао да је досадашњи учинак на путу ка ЕУ значајан: „Чињеница је да су Црна Гора и Србија најдаље одмакле на путу у ЕУ. Са обе државе воде се приступни преговори, а њихова брзина зависи од тога колико ће државе бити спремне за ЕУ кроз спроведене реформе“, истиче шеф аустријске дипломатије.

Кад је реч о најважнијим предусловима које Србија мора да испуни, он поручује да је важно да се слуша шта Европска комисија каже.

– Владавина права, основна права, борба против корупције и општа стабилност региона су од одлучујућег значаја. Свим тим областима и Србија може дати велики допринос – наглашава Курц и додаје да ће његова земља дати све од себе да државе Западног Балкана, а посебно Србију, у томе подржи.

Вестионлине

Актуелно

Србима у Гораждевцу украдено шест крава и теле

ПРИШТИНА – Југославу Стевановићу из Гораждевца у среду увече је украдено шест крава и једно …

Сви ћете на робију мајку ли вам јебем издајничку!

Представници Српске листе подржали су председника Србије Александра Вучића у решавању питања Косова и Метохије …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Simple Share Buttons