Тло не мирује око Заовинског језера, урушило се двадесет кућа (видео)

0
(0)

У Доњим Мандићима, на обали Заовинског језера на Тари, после спуштања нивоа воде акумулације реверзибилне хидроелектране за четрдесетак метара, активирало се клизиште које је урушило инфраструктуру и викенд насеље. Клизиште је захватило око 30 хектара, укључујући и шуме и ливаде на обали језера у зони Националног парка Тара.

Тло је пре пет дана почело лагано да клизи, али су јуче и данас настале највеће штете. У прекиду је сеоски пут, урушена инфраструктура и 21 кућа, али ту очигледно није крај.

„Тамо сам ишао и биле су пукотине. Између је било широко. Ја станем на једну и само ми је потонула десна нога. Могао сам да страдам”, навео је Милојко Мандић из Доњих Мандића.

И Милинко и Благоје из истог села могли су само да гледају како се нагињу куће, клизи земљиште површине 20-30 хектара, како се ломи дрвеће.

Акумулација је изграђена за потребе реверзибилне хидроелектране и према водним дозволама јасна су ограничења испуштања воде када се она користи за неометану производњу струје у Дринско-лимским хидроелектранама.

Ни ове године, кажу у хидроелектрани, кота није била испод дозвољене, већ петнаестак метара изнад, а клизиште није ново – евидентирано је још раније и било активно и пре 24 године, само је штета била мања.

„Ми смо, након тога, објектима који су се ту налазили исплатили штету судским путем, све је било званично”, објашњава Микајило Злојутро, директор за производњу енергије Дринско-лимске хидроелектране.

Додаје да је обавеза оних којима је исплаћена штета била да уклоне те објекте.

„Неки су то учинили, неки нису. Све за шта постоји основ људима ће бити исплаћена штета, јер кажем, тај поступак постоји већ од када је направљена реверзибилна хидроелектрана од 1982. године када је почела са радом. Никада нисмо имали ситуацију да на нечији захтев нисмо одговорили позитивно, где постоји основ“, наглашава Злојутро.

Руководилац службе чувара заштићеног подручја из Националног парка Тара Иван Илић истиче да су позвали људе из Завода за заштиту природе.

„Експерти ће доћи да процене ситуацију, предложе санациони план и онда ћемо заједно радити даље на санацији“, навео је Илић.

Језеро се од пре два дана пуни – вода из подножја Таре, из Дрине и језера Перућац пумпа у акумулацију и сада је на коти од 840 метара, што је за око 40 метара испод уобичајеног нивоа Заовинског језера. Али, тло не мирује и то је сада много већи проблем од неугледног призора претходних седмица.

РТС

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Зоран Дракулић: Држава је 90 одсто свих стимулација дала страним фирмама

5 (2) Србија може да буде успешна, средње развијена европска земља у рангу Словеније, са …

Вучићеви „успеси“ у 2020. – поносу нема места. Напротив!

5 (4) Александар Вучић је на конференцији за медије одржаној 28. децембра тврдио да је …

Један коментар

 1. CEKAJ, BRE, DJUBRE NAZADNJACKO!
  GDE JE VODA IZ JEZERA!?
  GDE JE JEZERO!?
  PUSTI TI TO „KLIZISTE JE STARO“, I LAPRDANJA NAZADNJACKA!
  GDE JE JEZERO KOJE TU POSTOJI?
  O CEMU LAPRDAS!?
  NIKADA CELO JEZERO NIJE NESTALO KAO SADA!
  PROLETE NAKAZE I KREATURE I BITANGE PLJACKASKE I ALAVE!
  ZINULO VAM ONO ZA PARE PA UNISTAVATE SVE PRED SOBOM!
  SVE VAS TREBA PRED PREKI SUD ZBOG SVEGA STO RADITE SRBIJI!
  IZRODI!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend