fbpx

Ти Благојевићу прво да одговориш где је нестало преко 170 милиона € вредно помоћи којима си ти управљао?

0
(0)

Режим ванредне одбране од поплава проглашен је у Србији, непогодама су погођени делови Новог Пазара, Тутина, Kнића, Сремске Миотривце, Kраљева, као и село Вича у општини Лучани, непуних месец дана након изјаве министра пољопривреде, шумарства и водопривреде Бранислава Недимовића да „неће бити поплава“.
Недимовић је 14. маја ове године, када су обилне кише пале у Војводини, а поплавама погођена села у Босни и Херцеговини и Хрватској уз реку Саву, рекао да разлога за бригу у Србији нема.

„Ова киша је добра за пољопривреднике и не треба нико да се боји, неће бити поплава“, рекао је министар, уз оцену да на Сави неће бити потребе чак ни за редовном одбраном.

Након што су обилне кише протеклих неколико дана довеле до тога да Србијаводе прогласе ванредну одбрану од поплава, Недимовић је за Инсајдер објаснио да је неочекивано што је у Србији за неколико сати пало између 80 и 120 литара кише по квадратном метру, колико иначе падне за три до четири месеца, али и нагласио да ситуација није толико драматична како се представља.

Марко Благојевић, директор Kанцеларије за управљање јавним улагањима, појаснио је за Данас да се изјава министра односила на претходне падавине – када је дошло до поплава у суседним државама, али не и код нас, као што је министар и рекао.

„Та његова изјава односила се на онај претходни талас падавина, тада код нас није било ризика. Сада имамо ситуацију са много обилнијим падавинама, а ипак је стање много боље у већини општина него што је било 2014. године. Од тада смо финансирали обнову насипа, брана, чишћење одвода, ојачавамо инфраструктуру у коју није улагано претходне три деценије и то се не може ођедном исправити“, нагласио је Благојевић. Он подсећа и да се одговорност за превенцију мора поделити између републике и локалних власти, као и грађана, те да свако мора бити учествовати у чишћењу и одржавању како би вода могла да отиче.

„Сви водотокови првог реда који су у надлежности републичких власти су под контролом али проблеме у овом тренутку праве мањи токови, бујични потоци. Ту је одговорност на локалним самоуправама да приступе приоритизацији за одржавање и улагање, да ојачају инфраструктуру а ми смо, као република, у пуно случајева помагали локалним властима, али не може се очекивати да држава води рачуна о сваком одводу, каналу, потоку, водотоку“, нагласио је Благојевић.

Предраг Воштинић, активиста Локалног фронта из Kраљева, истиче да држава и не треба да води рачуна о сваком одводу али да је њена дужност да реагује тамо где се прописи крше, не примењују, где грађани нису одрадили свој део посла, а да до тога не долази. По његовој оцени, изјава министра Недимовића да неће бити поплава „одише осионошћу“.

„Та изјава министра Недимовића одише осионошћу и некомпетентношћу, то је типично таблоидизирано изјашњавање високих државних званичника јер знају да их нико неће позвати на одговорност. Чињеница је да постоји одговорност на људима који живе ту, али је озбиљан део одговорности на службама контроле које нису радиле свој посао. Ми на локалу имамо буџетска средства за превенцију и одбрану од поплава, али немамо конкретан програмски садржај у који се та средства улажу“, нагласио је Воштинић. Он истиче да се одбрана мора водити бригом и стручношћу, а не милионима динара за које се не зна како се троше.

Извор:данас, независни.рс / Фото: телеграф

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Један коментар

  1. Nije nestalo vec medjusobno podeljeno.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *