fbpx
Komunalna policija smara lubenicara u Južnom Bulevaru, 29 Septembar 2016. Foto: Srđan Ilić

Влада усвојила Предлог закона: Већа овлашћења, рад и без униформе, неограничен број комуналних милицајаца

0
(0)

Влада Србије усвојила је на данашњој седници Предлог закона о комуналној милицији, чије измене је, како тврди заменик градоначелника Горан Весић, предложио Град Београд. Предложеним законом, комунална полиција добија већа овлашћења од досадашњих, промену имена, али и могућност да поједини комунални полицајци могу обављати „одређене“ послове у цивилу – без службене униформе. Уколико овакав закон буде усвојен и у парламенту, убудуће неће бити ограничења у броју комуналних полицајаца, а тим поводом Весић у самом граду, али и приградским општинама најављује, оснивање више станица комуналне милиције.

Предлог закона о комуналној полицији, након што га је усвојила Влада, упућен је Народној скупштини Републике Србије на усвајање.

Овај Предлог, како је раније писао Инсајдер, упркос ранијим обећањима представника власти да би требало ограничити овлашћења овим службеницима предвиђа управо супротно. Тако ће, уколико буде усвојен, комунална милиција, осим досадашњих задатака, пружати и асистенције у извршењима служби у јединицама локалне самоуправе. Ово значи да ће комуналци убудуће помагати градским службама при искључењу струје, воде…

Kомунални милицајци такође ће моћи и да заустављају возила, иако по Закону о безбедности саобраћаја на путевима и Правилнику, то може обављати само саобраћајна полиција.

Још једна од новина у овом законском предлогу је и промена имена комунална полиција у комунална милиција и то због недавних измена Закона о полицији којима је утврђено да право на употребу назива „полиција”, имају искључиво Министарство унутрашњих послова и Министарство одбране.

Такође, ово законско решење предлаже и да свој посао комунални милицајци могу обављати и у цивилу „по писаном налогу начелника комуналне милиције”.

Влада: Новим законом и општине преузимају одговорност за комунални ред

Kако је наведено у саопштењу Владе након данашње седнице, овакав закон омогућиће општинама да, у сарадњи са полицијом, преузму и реализују сопствени део одговорности за комунални ред у општини и за безбедно и уређено животно окружење грађана.

И министар за локалну самоуправу Бранко Ружић и заменик градоначелника Горан Весић у саопштењима за јавност изразили су задовољство због усвојених измена.

Kако је оценио министар Ружић, нова овлашћења комуналној полицији уследила су због „досадашње праксе”.

„Тако је Предлогом закона, поред досадашњих овлашћења, предвиђено и заустављање и прегледање возила, а најчешћи примери због којих ће се користити ово овлашћење су због неовлашћеног одвожења или истовара земље, шута, отпада и другог материјала чиме се стварају депоније на јавним површинама, контрола нелегалних такси возила итд” , наводи Ружић, а преноси Министарство.

Kако тврди, новим законским предлогом унапређена је контрола и одговорност комуналне милиције.

„Додатно је пооштрена дисциплинска одговорност, предвиђена је безбедносна провера комуналних милиционара и приликом заснивања радног односа, али и током рада, уводи се могућност за службу унутрашње контроле комуналне милиције, а предвиђена је и обавеза посебне обуке за комуналне милиционаре за поступање са малолетницима”, истиче се у саопштењу.

Весић: Више станица комуналне милиције, мање бахатости
„Измену закона предложио је Град Београд како би комунална милиција могла да буде ефикаснија у увођењу комуналног реда и како би грађани били заштићени од бахатости сваке врсте, независно од тога да ли се ради о бахатом паркирању, гласној музици, бацању смећа ван места која су за то одређена, нелегалној градњи или непоштовању других правила комуналног реда”, рекао је заменик градоначелника Горан Весић, а пренео Беоинфо.

Весић је изразио задовољство због укидања одредбе о ограниченом броју ових градских службеника.

„Досадашња одредба на основу које смо могли да имамо једног комуналног милиционара на 5.000 становника довела је до тога да данас у целом Београду имамо мање од 300 комуналних милиционара, па, рецимо, никада комунални милиционар није крочио у београдске приградске општине”, навео је Весић.

Он је зато најавио да ће уместо једне, као што је сада случај, Град Београд у самом граду имати више станица комуналне милиције, док ће у свакој приградској општини бити основана посебна станица, а у већим насељеним местима одељења комуналне милиције.

„Kолико ће Београд имати комуналних милиционара, зависиће од потребе града” , истакао је заменик градоначелника.

Он се такође осврнуо на одредбу којим ће припадницима комуналне милиције бити омогућен рад у цивилу.

„У досадашњој пракси рад у униформи се показао недовољно ефикасним јер се прекршиоци уочавањем обележених возила и милиционара на терену удаљавају са лица места, утишавају прегласну музику или други извор буке, чиме онемогућавају патролу да затекне и констатује на лицу места чињење прекршаја, што је основни услов да буду санкционисани”, сматра Весић.

Додао је, да су новим законом уведени строжи критеријуми за запошљавање комуналних милиционера као и увођење унутрашње контроле, као посебне организационе јединице у саставу комуналне милиције.

Извор: Инсајдер

Фото: Срђан Илић

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Наше право да не знамо и немамо ништа

5 (4) Након 145 дана РТС се удостојио да напише неку реч о ветеранима у …

Нелогичности у Закону о оружју

4.8 (25) Jављам се поводом текста „Истиче рок за замену оружних листова”, господина Озрена Милановића, …

4 Коментара

  1. Skupstina ne postoji i doneti zakoni i usvajanje zakona su nistavni.Posle promena vlasti odmah ce se ukinuti izvrsitelji ,komunalna policija i ostale gluposti

  2. car picousti, kad zagusti, zeli vise stadiona, a to oce vise upravitelja ili zapovednika, koji ce nas uciti kako radom nas osloboditi, /Arbeit Macht Frei/, i kako smesnog brke cerkica ga uci, jerbo ovi oce nas na pesto miliona svesti, a razlika je velika sto brko ucini a sto ovaj smrad zeli.
    — sto reko veseli Brana Petrovic, Bog mu dao rajsko naselje, ,,milicajci umnoj patnji ne stasal, sve brdjani, krsni orni da pretuku… ,, ne biraju kome ce sluziti, dal coveku ili vuku; njihov poso je prebijati, poniziti i u aps turiti a za ucinjeno nagradu dobiti. — to je copor koji ce se sa av av odazvati.

  3. Ovlasceni copor sa ili bez uniforme ali nece dugo.

  4. ПерунГромовник

    Харачлије и харамлије… докле? Остаје да се види….пред главу вам је, овим чините да вам се народ са уживањем крви напије….Ускоро…и сваком понаособ…

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *